ΠΡΟΣΩΠΑ

Άλαν Πάτον: Η Google τιμά τον ακτιβιστή που «σύστησε» την Νότια Αφρική στον κόσμο

Άλαν Πάτον: Η Google τιμά τον ακτιβιστή που «σύστησε» την Νότια Αφρική στον κόσμο

Αφιερωμένο στην 115η επέτειο από τη γέννηση του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα και ακτιβιστή Άλαν Στιουαρτ Πάτον, είναι το σημερινό Doodle της Google. Με το έργο του ο Πάτον ήταν αυτός που ουσιαστικά «σύστησε» την Νότια Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, πριν ξεκινήσει η περίοδος του Απαρτχάιντ.

Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης απεικονίζει τον οραματιστή που έδωσε τη δική του «μάχη» για βασικές αξίες, όπως η αγάπη και η ισότητα, σε μια βόλτα με το τρένο στο οποίο φέρεται να εμπνεύστηκε για να συγγράψει το έργο του «Cry, the Beloved Country».

Ο Άλαν Πάτον γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1903 στην επαρχία Natal (σημερινή KwaZulu-Natal), και γνώρισε από μικρή ηλικία το μαρτύριο των σωματικών τιμωρών, γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του και ήταν ο βασικός λόγος που από νωρίς αντιτάχθηκε σε κάθε μορφή σωματικής βίας. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αποδείχθηκαν η σπίθα για τη δική του «επανάσταση».

Εργάστηκε ως διαχειριστής σε ένα σωφρονιστήριο για νεαρούς μαύρους παραβάτες, όπου ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο, αλλά βαθιά ανθρώπινο σύστημα σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, με ανοιχτούς κοιτώνες, εργασία εκτός φυλακής, αλλά και επισκέψεις στο σπίτι.

Το βιβλίο του «Cry, the Beloved Country» γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε εγκαταστάσεις διορθωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και δημοσιεύθηκε το 1948, το έτος κατά το οποίο το Απαρτχάιντ ήταν επίσημα θεσμοθετημένο, ξεκινώντας τέσσερις δεκαετίες φυλετικού διαχωρισμού στη Νότια Αφρική.

Είναι μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους.

Ο Άλαν Πάτον πέθανε από καρκίνο το 1988, τρία χρόνια πριν από το τέλος του Απαρτχάιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ