ΠΡΟΣΩΠΑ

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Ποιος είναι ο νέος συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Ποιος είναι ο νέος συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/SRDJAN SUKI

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον έναν εκ των δύο νέων επικεφαλής των Πρασίνων στη Γερμανία ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της εγχώριας πολιτικής και ως έναν άνθρωπο ιδεαλιστή και πολύπλευρο που θα επιχειρήσει να ηγηθεί του κόμματος με τους δικούς του όρους.

Τα γερμανικά ΜΜΕ του αποδίδουν διάφορους χαρακτηρισμούς. Τον αποκαλούν συχνά νέο «Γιόσκα Φίσερ» ή «παιδί της φύσης».

Ο 48χρονος Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι καθηγητής φιλοσοφίας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και αναπληρωτής πρωθυοπουργός και υπουργός Περιβάλλοντος στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Την περασμένη χρονιά κατάφερε να οικοδομήσει στο κρατίδιο τριμερή συμμαχία Πρασίνων, Συντηρητικών και Φιλελεύθερων, επίτευγμα που τον ανέδειξε μέσα στο κόμμα του.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανέλιξη του ήταν σχετικά γρήγορη. Το 2009 εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν μέσα από κομματική λίστα. Τον Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος του για τις τοπικές εκλογές του 2012. Από το 2009 έως το 2012 ήταν ο επικεφαλής της ομάδας Alliance'90/The Greens στο κρατίδιο. Από το 2012 και μετά υπηρέτησε το κόμμα του από τη θέση του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης. Από το 2012 ήταν υπουργός Ενέργειας, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικών Περιοχών αλλά και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ως ένας από τους εκπροσώπους του κρατιδίου στη Μπούντεσρατ, δηλαδή το ομοσπονδιακό συμβούλιο που εκπροσωπεί τα 16 κρατίδια, συμμετείχε στην Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής και Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και σε μία άλλων σειρά επιτροπών.

17468043

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FELIPE TRUEBA

Υπό την ηγεσία του, οι Πράσινοι έγιναν η τρίτη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Και αυτό κυρίως γιατί κατάφερε να πείσει τους ψαράδες στην περιοχή του για τα οφέλη της αντιμετώπισης της υπεραλίευσης αλλά και για την πιθανή αύξηση των κερδών τους αν βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν υπέρ της προστασίας του καταναλωτή. Καλή σχέση ανέπτυξε όμως και με τους αγρότες. Βρήκε κοινό τόπο μαζί τους, μιλώντας τους για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις τιμές του γάλακτος, για τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας και τις ανεμογεννήτριες αλλά και για τους λύκους και τα λιπάσματα. Ακόμα και ο επικεφαλής των συντηρητικών Γερμανών αγροτών του βορρά μιλά για μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Πράσινους που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Χάμπεκ. Υποστηρικτές του λένε ότι έχει καταφέρει να βρει κοινή βάση διαλόγου με όλους, από τους κυνηγούς μέχρι τους ακτιβιστές περιβάλλοντος και αυτό είναι που τον καθιστά ξεχωριστό.

19018028

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FOCKE STRANGMANN

Παράλληλα, θεωρείται καρδιοκατακτητής και η ελπίδα των Πρασίνων να ανακάμψουν. Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, δεν διστάζει να φωτογραφηθεί χωρίς παπούτσια περπατώντας στην παραλία ή με γαλότσες μέσα στις λάσπες και το στυλ του είναι πάντα άνετο, προσιτό και συνοδευόμενο από ένα λαμπρό χαμόγελο.

Είναι παντρεμένος με την συγγραφέα Αντρέα Πάλουτς και έχει τέσσερις γιους από 15 έως 21 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ