ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ιστορία της Φατούμα που δείχνει τη δύναμη του ποδοσφαίρου (vid)

Η ιστορία της Φατούμα που δείχνει τη δύναμη του ποδοσφαίρου (vid)
Η 20χρονη Φατούμα από τη Σομαλία, πλέον σπουδάζει σε κολέγιο του Όκλαντ των ΗΠΑ. Fifa.com

Το πρόγραμμα Soccer Without Borders έδωσε την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής στην 20χρονη Φατούμα Χουσεΐν από τη Σομαλία όπως παρουσιάζει στην επίσημη ιστοσελίδα της η FIFA.

Η Φατούμα Χουσεΐν από τη Σομαλία, μαζί με τα πέντε αδέρφια της και τη μητέρα της μεγάλωσε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα. Εκεί έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής της, μέχρι που έμαθε να αγαπά το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Soccer Without Borders της FIFA. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Φατούμα ζει στο Όκλαντ των ΗΠΑ και δηλώνει πως «Είμαι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να μιλάς την ίδια γλώσσα για να επικοινωνείς ή να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον στο ποδόσφαιρο».

Η 20χρονη από τη Σομαλία, μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2012 και στη διάρκεια της συμμετοχής της στο πρόγραμμα της FIFA, γνώρισε κορίτσια της ηλικίας της από όλο τον κόσμο, από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες αλλά με δυο κοινά χαρακτηριστικά. Ήταν μετανάστες και αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Σήμερα, η Φατούμα σπουδάζει σε κολέγιο του Όκλαντ και βοηθά πια τους προπονητές των κοριτσιών στις ακαδημίες των U12 και U14 του προγράμματος.

Το Soccer Without Borders της FIFA, από το 2006 όταν και ιδρύθηκε, έχει δημιουργήσει 12 διαφορετικά προγράμματα που λειτουργούν σε πέντε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στις Νικαράγουα και Ουγκάντα. Το 2017, κέρδισε το βραβείο πολυμορφίας της FIFA το οποίο αναγνωρίζει τις προσπάθειες οργάνωσης, ομάδας πρωτοβουλίας ή προσώπου για την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων και για την προώθηση της διαφορετικότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ