ΠΡΟΣΩΠΑ

Βασίλης Μαγκλάρας: Ζητούμενο να επιστρέψουν στον Ελλάδα χρήματα από την ESA

Βασίλης Μαγκλάρας: Ζητούμενο να επιστρέψουν στον Ελλάδα χρήματα από την ESA

Η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά στον τομέα του Διαστήματος, παρά τη συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος από το 2005, λέει στο CNN Greece ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. “Όλες οι δράσεις που γίνονταν ήταν αποσπασματικές και δεν έβγαζαν κάποιο αποτέλεσμα για την οικονομία, για την επιχειρηματικότητα και για τον δημόσιο τομέα που έχει ανάγκη από πάρα πολλές εφαρμογές στην πολιτική προστασία, στη γεωργία και όπου υπάρχει δημόσια παρέμβαση.

Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι πρέπει να συντονίσουμε αυτό το χώρο γιατί υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία, υπάρχουν πολύ καλές επιχειρήσεις, υπάρχει συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπάρχουν εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι σε πολύ σημαντικό βαθμό καταφέραμε να ενώσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές κουκκίδες έτσι ώστε να προκύπτει ένα αφήγημα και για την οικονομία και για την δημόσια διοίκηση και για την επιχειρηματικότητα”

Οι συνδρομές στην ESA κυμαίνονται από 10 έως 15 εκατομμύρια συνολικά ετησίως. Όπως λέει ο κ. Μαγκλάρας, “ήταν ένα παράδοξο για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να συμμετέχει στα υποχρεωτικά προγράμματα και όχι στα προαιρετικά, γιατί τα προαιρετικά προγράμματα είναι αυτά που στην ουσία δημιουργούνται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις των διαφορετικών χωρών να μπούμε στο χώρο του Διαστήματος και να αναπτυχθούν. Τα υποχρεωτικά προγράμματα είναι πολύ πιο δύσκολα και αφορούν ανεπτυγμένες χώρες στον τομέα του Διαστήματος και η Ελλάδα δεν μπορούσε να έχει συμμετοχή με αποτέλεσμα η συνδρομή μας να χάνεται σε ένα πολύ υψηλό βαθμό.

Άρα εμείς πληρώναμε μια συνδρομή για κάτι στο οποίο δεν μπορούσαν να συμμετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και εκεί που μπορούσαν να συμμετέχουν και να επιστρέψουν τα χρήματα της συνδρομής μας δεν πληρώναμε. Μπορούμε να πούμε ότι αυτός ήτανε ένας χαμένος χρόνος και άρα χαμένοι πόροι.”

Τέλος ο κ. Μαγκλάρας, είπε ότι ο νέος οργανισμός θα χρηματοδοτηθεί αξιοποιώντας όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης και από ανταλλάγματα που εξασφάλισε το ελληνικό δημόσιο με τη σύμβαση του Hellas Sat τα οποία τριπλασιάστηκαν με την τελευταία σύμβαση.

Δείτε όλο το θέμα Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ