ΠΡΟΣΩΠΑ

Δ. Μπακόλας: Η γραφειοκρατία το μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνο-ρωσικές εμπορικές σχέσεις

Δ. Μπακόλας: Η γραφειοκρατία το μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνο-ρωσικές εμπορικές σχέσεις

Συγκυριακή είναι η προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία, δεν αφορά τις ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις και δεν τις επηρεάζει υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Μπακόλας πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece.

Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με τον κ. Μπακόλα.
Ειδικότερα το διμερές εμπάργκο Ρωσίας – ΕΕ, έπληξε τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μπακόλας, έχει ξεκινήσει η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ενδιαφέρον μάλιστα που δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αναφορικά με τον τουρισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαρκής αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, αύξηση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Στο επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό, για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.


Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών στη Ρωσία, ο κ. Μπακόλας αναγνωρίζει ότι οι διαδικασίες δεν είναι απλές, ωστόσο υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που όχι μόνο παίρνουν δουλειές στη Ρωσία αλλά κάποιες έχουν γίνει και “εμπορικές υπερδυνάμεις.”

Η προσέλκυση τουριστών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι ένας από τους επόμενους στόχους και όπως τονίζει ο κ. Μπακόλας υπάρχουν κάποιες ευνοϊκές εξελίξεις κυρίως στη Λευκορωσία και στο Ουζμπεκιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ