ΠΡΟΣΩΠΑ

«Νεύρα από ατσάλι»: Η πιλότος που προσγείωσε το αεροσκάφος της Southwest Airlines

«Νεύρα από ατσάλι»: Η πιλότος που προσγείωσε το αεροσκάφος της Southwest Airlines
Thomas P. Milne/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Η καμπίνα είχε αποσυμπιεστεί βίαια, οι επιβάτες ούρλιαζαν από τον τρόμο και μέρος του κινητήρα του αεροσκάφους είχε αποκολληθεί… Η κατάσταση στην πτήση της Southwest Airlines 1380 ήταν δραματική. Η φωνή της πιλότου του αεροσκάφους, όμως, ήταν ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Η Τάμι Τζο Σουλτς, πρώην πιλότος μαχητικών στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος της Southwest Airlines και να σώσει τόσο τους επιβάτες όσο και το πλήρωμα. Όλους εκτός από μια γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, μετά από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Περίπου 20 λεπτά μετά από την απογείωση από την Νέα Υόρκη, οι επιβάτες άκουσαν εκρήξεις. Κομμάτι του κινητήρα εκσφενδονίστηκε πάνω σε ένα παράθυρο, ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα και «ρουφώντας» βίαια μια επιβάτιδα.

Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και οι επιβάτες έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουν τη γυναίκα μέσα στο αεροσκάφος και να περιποιηθούν όσο καλύτερα μπορούσαν τα τραύματά της…

180418100809 tammie jo shults exlarge 169



H Tάμι Τζο Σουλτς / Πηγή: CNNi

Η αεροπορική εταιρία δεν έχει δώσει επίσημα το όνομα της πιλότου, Τάμι Τζο Σουλτς, στη δημοσιότητα. Όμως συνάδελφοί της αλλά και επιβάτες έχουν επιβεβαιώσει στο CNNi το όνομά της και την ευχαριστούν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Οι άνθρωποι που υπηρέτησαν με την Σουλτς όταν κατατάχθηκε στο Ναυτικό το 1985, δύο χρόνια αφότου πήρε πτυχίο βιολογίας και αγροτικών επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Nazarene στο Κάνσας, δεν εξεπλάγησαν από την ετοιμότητά της.

Η Σουλτς ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες πιλότους του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και υπηρέτησε στην μονάδα VAQ-34 -μια μονάδα στην Καλιφόρνια που εκπαίδευε ναύτες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση με σοβιετικούς πυραύλους.

Στη συνέχεια ήταν εκπαιδεύτρια πιλότων αεροσκαφών EA-6B Prowler και από το 1993 έως το 2001 υπηρέτησε και σε σειρά άλλων θέσεων.

Αποχώρησε από το ναυτικό έχοντας τιμηθεί τρεις φορές για την προσφορά της, με δύο μετάλλια του Ναυτικού και ένα Υπηρεσιών Εθνικής Άμυνας. Όπως αναφέρουν τα αρχεία του ναυτικού, ήταν επίσης «άσος» στη σκοποβολή.

«Δεν έχει πάρει φωτιά αλλά μέρος του… λείπει»

Στην επικοινωνία της με το κέντρο πτήσεων, η Σουλτς μιλούσε ήρεμα και αργά, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα διαδραματίζονταν σε υψόμετρο 30.000 ποδιών.

«Χάσαμε ένα μέρος του αεροσκάφους» συμπλήρωσε η ίδια, εξηγώντας παράλληλα ότι θα προσγειωθεί εκτάκτως στη Φιλαδέλφεια.

«Θα μπορούσατε να ζητήσετε από ασθενοφόρα να βρίσκονται στον αεροδιάδρομο; Έχουμε τραυματισμένους επιβάτες» είπε επίσης.

Και το κέντρο ελέγχου απάντησε: «Τραυματισμένοι επιβάτες, οκ. Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά;».

«Όχι, δεν έχει πάρει φωτιά αλλά μέρος του λείπει. Είπαν ότι υπάρχει μια τρύπα και πως ένας επιβάτης έπεσε έξω» δήλωσε με τον ίδιο ήρεμο τόνο η Σουλτς.

Το σχόλιο αυτό φαίνεται ότι άφησε… άφωνους τους εργαζόμενους του κέντρου ελέγχου: «Ε, συγγνώμη. Είπες ότι υπάρχει τρύπα στο αεροσκάφος και κάποιος έπεσε έξω; Southwest 1380 δεν έχει σημασία θα τα λύσουμε όλα εκεί (σ.σ. εννοώντας στη Φιλαδέλφεια)».

«Έχει νεύρα από ατσάλι...»

Μέσα σε λιγότερα από πέντε λεπτά, το αεροσκάφος έπεσε από υψόμετρο 31.684 ποδιών στα 10.000 πόδια.

Ο επιβάτης Κρίστοφερ Τζόνσον δήλωσε ότι έκανε μια απότομη βουτιά αλλά πως η πιλότος κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο.

Ένας άλλος επιβάτης, ο Μάρτι Μαρτίνεζ, άκουσε: «Προετοιμαστείτε για προσγείωση, προετοιμαστείτε για προσγείωση».

Και, όπως είπε, η προσγείωση κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν. Η κατάσταση ήταν χαοτική και οι επιβάτες δεν γνώριζαν εάν το αεροσκάφος προσγειώνεται σε αεροδιάδρομο ή χωράφι και εάν υπήρχε κίνδυνος να συγκρουστούν με κάποιο κτήριο.

«Ήταν πραγματικά τραυματική εμπειρία και τελικά όταν σταματήσαμε, όλος ο κόσμος έκλαιγε. Ήμασταν ευγνώμονες που είμαστε ζωντανοί…» είπε ο Μαρτίνεζ.

Η επιβάτιδα Κάθι Φάρναν δήλωσε στο CNNi ότι τα μέλη του πληρώματος ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και βοήθησαν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος.

«Η πιλότος είναι βετεράνος του ναυτικού… Ήταν πολύ καλή» είπε η Φάρναν.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια, η πιλότος πήγε στην καμπίνα των επιβατών και άρχισε να τους αγκαλιάζει. «Υπέροχη δουλειά, υπέροχη δουλειά» μάς είπε, δήλωσε στο CNNi η Έιμι Σεραφίνι.

Επιβάτες δήλωσαν στο κανάλι WPVI, που συνεργάζεται με το CNNi, ότι μετά την προσγείωση η πιλότος περπατούσε στο διάδρομο για να σιγουρευτεί ότι οι επιβάτες ήταν καλά.

«Έχει νεύρα από ατσάλι. Αυτής της κυρίας τής βγάζω το καπέλο… Θα της στείλω κάρτα τα Χριστούγεννα… Ήταν απίστευτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ