ΠΡΟΣΩΠΑ

Mo Salah: Ζήστε μία μέρα από τη ζωή του «Φαραώ της Αιγύπτου»

Mo Salah: Ζήστε μία μέρα από τη ζωή του «Φαραώ της Αιγύπτου»
Reuters

Ο Mohamed (MoSalah, έχει αναδειχθεί σε ήρωα του Λίβερπουλ. Ο Αιγύπτιος που σκοράρει ακατάπαυστα σε Champions League  και Premier League μιλά στο  CNNi, για την ομάδα και τον κόσμο της, με τις επιδόσεις του και τη γενέτειρά του Αίγυπτο. 

«Όταν ήμουν παιδί έπαιζα στο PlayStation με τη Λίβερπουλ», εξομολογείται ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής, καθώς πίνει τον καφέ του στο Anfield.

Η πορεία του στη Λίβερπουλ έχει εκπλήξει τους Άγγλους. Ο ίδιος ο Salah παραδέχεται ότι είχε λάβει λίγες ευκαιρίες στην Τσέλσι το 2016. Ευτυχώς, για τον ίδιο και τους φίλους του ποδοσφαίρου, η μετακίνησή στη Ρόμα του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει. Ο 25χρονος φόργουρντ παρότι γνωρίζει τις ικανότητες του, δεν καυχιέται για τα επιτεύγματά του, ακόμη και όταν συγκρίνεται με μεγάλους αστέρες της στρογγυλής θεάς.

«Θα αφήσω τον κόσμο να αποφασίσει», λέει ερωτώμενος αν είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Η συνέντευξη με τη δημοσιογράφο του CNNi μεταφέρεται από το γήπεδο της Λίβερπουλ σε ένα εστιατόριο της πόλης. Οι θαμώνες στρέφουν το βλέμμα τους στον ποδοσφαιριστή, που πλέον όμως έχει συνηθίσει την προσοχή.

«Η διατροφή είναι τόσο σημαντική», λέει, «είναι μέρος του παιχνιδιού. Με βοήθησε στην επάνοδό μου (μετά από τραυματισμούς), μου προσέφερε καλύτερο ύπνο και βοήθησε το σώμα μου να προσαρμοστεί εύκολα στις όποιες συνθήκες».

«Ο διατροφολόγος μου μου λέει ότι επειδή δεν έχω καθόλου λίπος στο σώμα μου, μπορώ να τρώω ότι θέλω. Δεν πίνω (αλκοόλ), άρα είμαι μία χαρά».

180412132943 mo salah liverpool egypt footballer beatles museum super 169

Πηγή: CNNi

Η Αίγυπτος πρωταγωνιστεί στη συζήτηση. Η επιτυχία του έχει προκαλέσει κύμα υπερηφάνειας στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη που τρέφουν στο πρόσωπό του, που στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι που έγραφαν το δικό του όνομα στα ψηφοδέλτια. Φυσικά… δεν ήταν υποψήφιος.

Η έκπληξη του Μο Σαλάχ που έκανε 20 μαθητές ευτυχισμένους (video)

Ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους όταν επισκέπτεται τη γενέτειρά του. Όμως, γνωρίζει πόσο αγαπητός είναι και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητά του για καλό – παράδειγμα αυτού ότι συμμετέχει σε καμπάνια κατά των ναρκωτικών.

«Είναι μεγάλη ευθύνη», λέει, αναφορικά με τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος απ’ αυτόν. «Το νιώθω». Και μόνο ο πληθυσμός της Αιγύπτου δείχνει πόσος είναι ο κόσμος που τον παρακολουθεί συνεχώς. «Αν μιλάμε μόνο για την Αίγυπτο, είμαστε 100 εκατομμύρια», αναφέρει. «Πρέπει να είμαι φυσιολογικός να μην κάνω τίποτα ψεύτικο, να μην λέω ψέματα στα social media, σε συνεντεύξεις και στη ζωή μου».

«Αυτή είναι η ζωή μου και δεν είναι απλή».

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις ευθύνες είναι να μην αγχώνεται, όπως σημειώνει.

2018 04 14T172805Z 1573176739 RC1FA11DF800 RTRMADP 3 SOCCER ENGLAND LIV BOU

Πηγή: Reuters

Η πίεση και οι αυξημένες προσδοκίες

Η πίεση είναι σίγουρα αυξημένη για τον Salah, όμως καταφέρνει πάντοτε να μην το δείχνει. Ήρεμος, πράος και χαρούμενος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που του προσδίδει η δημοσιογράφος.

Στην Αίγυπτο αποτελεί πηγή ελπίδας. Όμως η ουσιαστική δουλειά του είναι να στείλει τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League και την κατάκτηση της κούπας.

Στον αγώνα με τη Ρόμα, που έληξε 5-2, ο Αιγύπτιος σκόραρε δύο γκολ και έδωσε ισάριθμες ασίστ, προσφέροντας τους Άγγλους μεγάλο προβάδισμα για την εξασφάλιση μίας θέσης στον τελικό.

Όσο μεγαλώνει η φήμη του όμως, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις. «Σε κάνει να εργάζεσαι περισσότερο», δηλώνει αναφορικά με το ζήτημα. «Δίνω τα πάντα», υπογραμμίζει. «Όλοι περιμένουν από σένα να κάνεις κάτι. Όταν δεν σκόραρα σε ένα παιχνίδι, ελέγαν πως παίζω άσχημα». «Όλοι περιμένουν κάτι (από μένα) σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζομαι. Δεν χρειάζεται να βάζω γκολ σε κάθε παιχνίδι, αλλά θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Θέλω να δώσω τα πάντα για την ομάδα, τους συμπαίκτες μου και για μένα».

180424082710 mo salah fan super 169

Πηγή: CNNi

Είναι αυτός ο Mo Salah;

Ο Mo Salah δεν έχει κατακτήσει μόνο τις καρδιές των φίλων της Λίβερπουλ, αλλά τον έχει αγκαλιάσει ολόκληρη η πόλη. Μία βόλτα το αποδεικνύει περίτρανα.

«Είναι αυτός ο Mo Salah», φωνάζει ένας κύριος που τον βλέπει μπροστά του. «Όχι, δεν μπορεί να είναι αυτός», ακούγεται να λέει μία άλλη φωνή. Και όταν επιτέλους επιβεβαιώνονται τρέχουν να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του.

Ανεξαρτήτως του ποια ομάδα υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν κάτι κακό να πουν για τον Salah. «Είναι τρομερός», φωνάζει ένας οδηγός ταξί που περνάει από το σημείο. «Αυτό που έχει επιτύχει αυτή τη σεζόν είναι εκπληκτικό».

Και ο παίκτης όμως δηλώνει ενθουσιασμένος από την πόλη, που όπως λέει, νιώθει σαν το σπίτι του. Οι κάτοικοι του Λίβερπουλ τον έχουν δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες.

Είναι απίστευτο το πόση αγάπη έχω νιώσει από την πρώτη μου κιόλας μέρα εδώ, εξομολογείται ο παίκτης. «Είναι μοναδικό συναίσθημα για μένα. Είναι κάτι που με παρακινεί να εργάζομαι σκληρότερα, να σκέφτομαι πιο θετικά».

«Είναι απίστευτο να είσαι σε αυτή την πόλη. Είναι κάτι διαφορετικό».

180412133854 mo salah liverpool eygpt footballer beatles museum drums super 169

Πηγή: CNNi

Mo Salah: A day in the life of the 'Egyptian King', by James Masters and Becky Anderson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ