ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζέιμς Χάρισον: ήρωας του κόσμου ο 81χρονος που έσωσε 2,4 εκατ. βρέφη με 1.173 αιμοδοσίες

Τζέιμς Χάρισον: ήρωας του κόσμου ο 81χρονος που έσωσε 2,4 εκατ. βρέφη με 1.173 αιμοδοσίες
Donateblood.com

Ένα νέο εθνικό ήρωα χαιρετάει η Αυστραλία.  Ο Τζέιμς Χάρισον, ο 81χρονος με το παρατσούκλι "χρυσό χέρι" που έσωσε με το σωτήριο αίμα του περισσότερα από δύο εκατομμύρια βρέφη πλέον βγαίνει σε σύνταξη μετά από 60 χρόνια δώρων ζωής.

Τα αφιερώματα στο πρόσωπο του Χάρισον ανά τον κόσμο συγκινούν. Ο 81 ετών Χάρισον έχει στο αίμα του ένα αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, η οποία σώζει ζωές καθώς χορηγείται σε γυναίκες την περίοδο της κύησης, οι οποίες πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (ΑΘΠ), η σύγχρονη ονομασία της οποίας είναι πρωτοπαθής αυτοάνοσος θρομβοπενία.

Στην περίπτωση αυτή το αίμα της εγγύου κινδυνεύει να "επιτεθεί" στο έμβρυο.

Σύμφωνα με το Αιματολογικό Τμήμα του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, ο Χάρισον έχει δώσει αίμα περισσότερες από 1.100 φορές μέσα σε έξι δεκαετίες και έχει βοηθήσει έτσι να σωθούν πάνω από δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες βρέφη.

"Εχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και ναι, αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα", δήλωσε την Παρασκευή ο Χάρισον στο Nine Network.

Μάλιστα η ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα του αίματός του τού έχει χαρίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ έχει βραβευτεί για το έργο του στην αιμοδοσία με το μετάλλιο Order of Australia.

Το χάρισμα του

Ο Χάρισον γεννήθηκε έχοντας ένα μοναδικό χάρισμα. Το αίμα του περιέχει ένα σπάνιο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Anti-D, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους.

Από τα 21 του έτη, ο Αυστραλός έχει δώσει πλάσμα αίματος περισσότερες από 1.170 φορές, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση. "Έχω σώσει πολλές ζωές και χάρις εμένα ήρθαν πολλά υγιή παιδιά στον κόσμο. Αυτό με κάνει να νιώθω καλά. Έχω αυξήσει τον πληθυσμό κατά εκατομμύρια", δήλωσε ο ίδιος σε τοπικά μέσα της Αυστραλίας.

Ο 81χρονος από τη Νέα Νότια Ουαλία, ανακάλυψε τη σωτήρια ιδιαιτερότητα του όταν υπεβλήθη σε επέμβαση στον πνεύμονα σε ηλικία 14 ετών.

Χάρη στη συνεισφορά του, θεωρείται ήρωας στην Αυστραλία και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.

"Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο και οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί. Ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη", δήλωσε η Jemma Falkenmire του Ερυθρού Σταυρού στο CNNi το 2015.

"Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε ήταν αρκετά επαναστατικός εκείνη τη στιγμή", ανέφερε η ίδια.

Γίνε χρήσιμος

"Αγαπητοί φίλοι, μπορεί κι εσείς (όπως κι εμείς) κάποιες φορές να νιώθετε εντελώς άχρηστοι, ήρθε όμως η στιγμή να κάνετε κάτι χρήσιμο!! Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σας χρειάζεται, να δώσετε αίμα και να διαδώσετε το μήνυμά του σε όλη την Ελλάδα". Επιστρέφοντας στην ανατροπή οι Βαγγέλης Τόλιας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και οι άνθρωποι του ΕΚΕΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εντελώς χρήσιμη "άχρηστη" καμπάνια για άχρηστους-ποτέ-χρήσιμους-πάντα ανθρώπους. Το ΕΚΕΑ θέλει το αίμα μας.

Μετά το περσινό διαφημιστικό σποτ "Become A Hero" που επίσης είχε σκηνοθετήσει ο Παπαδημητρόπουλος (με τη γραφή που έχουν κάνει τα "Wasted Youth" & "SUNTAN" δύο από τις πιο εμβληματικές ταινίες των καιρών τους) και προκάλεσε συζητήσεις ως "προκλητικό" η ομάδα που έκανε viral το μήνυμα ανάγκης για αίμα επιστρέφει με ένα ακόμη πιο ακραίο sequel.

Το περσινό σποτ κατάφερε -πέρα από το να προκαλέσει πολλές, και συχνά σαρκαστικές συζητήσεις που καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα- να δώσει μια μεγάλη ανάσα στα εθνικά αποθέματα αίματος, τα οποία όμως έχουν επιστρέψει ξανά σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Mε το "ΒLOODY USELESS" το ΕΚΕΑ τολμάει ξανά γιατί το πρόβλημα του δεν είναι μια μερίδα τύπου ή κοινού που έκανε λόγο για μια πρόκληση που δεν υπήρχε.Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι βαθύτερο και αρκετά πιο περίπλοκο.

Το αίμα έχει μικρή διάρκεια ζωής και τα περιστασιακά φαινόμενα μαζικής αιμοδοσίας (τα λεγόμενα blood drives) που μπορεί να προκαλέσει μία διαφήμιση, έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς το αίμα αυτό σύντομα θα λήξει και τα αποθέματα θα τελειώσουν. Αυτό που απαιτείται είναι μια σταθερή ροή αίματος και μια συνολικότερη στροφή του κόσμου προς τον εθελοντισμό και ΕΚΕΑ, Τόλιας και Παπαδημητρόπουλος συμμαχούν για την επόμενη ανατροπή στην επικοινωνία ενός μηνύματος ουσίας με γλώσσα που θα τραβήξει το σχεδόν απαθές λόγω όγκου πληροφορίας βλέμμα των millennials .

"Πρόκειται για μια καμπάνια που επιχειρεί να αλλάξει ριζικά την κουλτούρα του Έλληνα αιμοδότη, αφού μιλάει απευθείας στην καρδιά των νέων, δηλαδή στο πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας που ακόμα διαμορφώνει τις ιδέες και τις συνήθειές του. Και υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που να προκαλούν το ενδιαφέρον αυτής της γενιάς περισσότερο από τα memes, τα gifs, τα βιντεάκια με επικά fails, συγκλονιστικές σαβούρες και φιλόδοξες προσπάθειες που στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία!" λένε οι άνθρωποι του ΕΚΕΑ.

Στη λογική αυτή, και κάτω από τον διακριτικό τίτλο bloodyuseless το σποτ, σε σκηνοθεσία και πάλι του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου απαιτεί διαμοιρασμό για virality για καλό σκοπό.

Αίμα, ένα πολύτιμο αγαθό

Το αίμα είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό που δεν μπορεί να παρασκευαστεί τεχνητά αλλά ούτε και να υποκατασταθεί από κανένα φάρμακο. Πολλοί πιστεύουν πως η δωρεά αιματικών κυττάρων ή αλλιώς μυελού των οστών είναι επώδυνη. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Η δωρεά αιματικών κυττάρων, πλέον, γίνεται μέσω του περιφερικού αίματος δηλαδή μιας απλής αιμοδοσίας, χωρίς χειρουργεία κι άλλες επίπονες διαδικασίες.

Οι περισσότεροι εθελοντές δότες αναφέρουν πως δεν νιώθουν κανένα απολύτως σύμπτωμα, μια ώρα μετά τη λήψη.

Μόλις το 30% των δωρεών γίνεται από τα οστά και τις περισσότερες φορές είναι για να βοηθήσουν άρρωστα παιδιά.
Επίσης το 30% αγγίζει το ποσοστό των ασθενών που θα βρει δότη από κάποιο μέλος της οικογένειάς του με το υπόλοιπο 70% να πρέπει να αναζητήσει εθελοντή, μη συγγενή.

Η καταγωγή αλλά και η εθνικότητα σύμφωνα με τη Δρ. Αναστασία Πουλή και την Δρ. Ελισάβετ Γρουζή, έχει μεγάλη σημασία επίσης καθώς υπάρχει ισχυρή γενετική αλλά και φυλετική συσχέτιση μεταξύ ομοεθνών.

Αιμοδοσία: Τι είναι και ποια η διαδικασία

Η αιμοδοσία μπορεί να γίνει μετά τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού από τον ιατρό της αιμοδοσίας, ο οποίος θα κρίνει εάν μπορείτε να γίνετε αιμοδότης. Η διαδικασία είναι άκρως ανώδυνη με μοναδική ενόχληση το τσίμπημα από τη βελόνα.

Ο όγκος αίματος που χάνει ο αιμοδότης αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά από την αιμοδοσία, ενώ θεωρείται και ευεργετική.

Η αιμοδοσία γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές δότες κι όχι έπειτα από χρηματική συναλλαγή καθώς παρακινούνται από αυτό και υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν την ίδια τους την υγεία αλλά και του ασθενή που θα λάβει το αίμα. Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

Ομφάλιο αίμα: το πολύτιμο βιολογικό υλικό που σώζει ζωές

Το ομφάλιο αίμα είναι πολύτιμη πηγή βιολογικού υλικού που μπορεί να σώσει τη ζωή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι μέλλοντες γονείς μπορούν να δωρίσουν το ομφαλικό αίμα σε Δημόσια Τράπεζα, ώστε να διατεθεί σε ασθενή ο οποίος είναι συμβατός.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα φύλαξης του ομφαλικού αίματος σε ιδιωτική τράπεζα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μόνο για το ίδιο παιδί.

Όπως όμως τονίζει η Δρ. Αναστασία Πουλή, θα είναι παντελώς άχρηστο καθώς όσο το παιδί μεγαλώνει, το ομφαλικό αίμα δεν θα επαρκεί για κάποια ίσως μελλοντική μεταμόσχευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ