ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Θρακιώτισσα που θέλει να κατακτήσει το Έβερεστ (pics)

Η Θρακιώτισσα που θέλει να κατακτήσει το Έβερεστ (pics)
Facebook/ kiki.tsakaldimi

Για το Νεπάλ αναχώρησε η 38χρονη Κική Τσακαλδήμη, με μοναδικό σκοπό να αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ.

 

Η Ελληνίδα ορειβάτησα από την Αλεξανδρούπολη θα συναντηθεί στο Κατμαντού με τον εκπαιδευτή της Satyabrata Dam και τους δύο Sherpa της αποστολής Higher than Everest και από εκεί θα πεζοπορήσουν προς το base camp του Έβερεστ, αναφέρει δημοσίευμα του xanthinea.gr.

Στις 11 Απριλίου, η ελληνική αποστολή θα φτάσει στο base camp, στα 5.364 μ. Από εκεί η 38χρονη θα έχει στη διάθεσή της πάνω από ένα μήνα προετοιμασίας πριν επιχειρήσει την πρώτη της ανάβαση στην κορυφή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται καθημερινή εκπαίδευση στον παγετώνα Khumbu και αναβάσεις για εγκλιματισμό και αποστολή προμηθειών στις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις 1, 2 και 3 (6.100 - 6.800 μ.), οι οποίες βρίσκονται στο μονοπάτι προς την κορυφή.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να επιχειρήσει την ανάβαση προς την κορυφή των 8.848 μ. την εβδομάδα 15 με 21 Μαΐου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στα Ιμαλάια.

«Οι φόβοι μου δεν με σταματούν»

«Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας μου δεν ήταν αυτό επάνω στα βουνά και τους παγετώνες», λέει η Κική Τσακαλδήμη, «αλλά η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών, οι αμέτρητες κλειστές πόρτες, η αμφισβήτηση και η δυσπιστία στα μάτια των συνανθρώπων μου».

Τι εφόδια απέκτησε η Ελληνίδα ορειβάτρια από την προετοιμασία της; «Το δυσκολότερο μάθημα μετά από ένα μήνα προετοιμασίας στις Άνδεις ήταν η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας της μοναξιάς. Εκεί, στην πλήρη απομόνωση, ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό. Και αυτό δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί αυτό που θα δούμε, ίσως δεν μας αρέσει. Εγώ το είδα, τρόμαξα, έκλαψα και έμαθα να "περπατάω" ξανά από την αρχή. Τώρα νιώθω δυνατότερη και ωριμότερη στο να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Νιώθω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος».

Υπάρχει φόβος σ’ αυτό που πάει να κάνει η Κική; «Το ότι θα επιχειρήσω να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, φυσικά και με φοβίζει. Το ότι εκεί στην ζώνη θανάτου ίσως χρειαστεί να ξαποστάσω δίπλα σε νεκρά, παγωμένα σώματα, φυσικά και με κάνει να ανατριχιάζω. Οι φόβοι μου όμως δεν με σταματούν. Θα τους δω κατάματα και εκεί θα δούμε ποιος θα νικήσει».

Από πού αντλεί το κίνητρο για να ανέβει στο Έβερεστ η Κική; «Η περιέργεια είναι η κινητήριος μου δύναμη», λέει η ίδια χωρίς δεύτερη σκέψη: «από εκεί αντλώ τη δύναμη να κάνω άλλο ένα βήμα και μετά άλλο ένα. θέλω να δω πώς θα νιώσω όταν βρεθώ στην κορυφή του κόσμου. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αλλά τελικά αυτό που με κάνει να νιώθω ζωντανή είναι αυτό το κάθε ένα βήμα που καθημερινά τολμώ να κάνω».

Τέλος, η ορειβάτισσα νιώθει την ανάγκη να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους πιο δικούς της ανθρώπους: «Είναι για τους γονείς μου, για τον άντρα της ζωής μου αλλά και για τους ανθρώπους που με αγαπούν πραγματικά και νιώθω την καλά καμουφλαρισμένη αγωνία τους πίσω από κάθε τους λέξη. Θέλω να τους καθησυχάσω, να τους πω όλα θα πάνε καλά και πως τους προσκαλώ να με συντροφεύσουν με τη σκέψη τους στο συναρπαστικότερο ταξίδι της ζωής μου. Γιατί για μένα η χαρά είναι διπλή όταν τη μοιράζομαι με αυτούς που αγαπώ. Και εγώ τους αγαπάω βαθιά και ειλικρινά! Σας υπόσχομαι ότι θα προσέχω και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Εις το επανιδείν λοιπόν».

Νέα για το ταξίδι της Κικής Τσακαλδήμη και του Satyabrata Dam στο Έβερεστ θα βρίσκετε στη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/higherthaneverest και στον επίσημο ιστότοπο της αποστολής higherthaneverest.org.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ