ΠΡΟΣΩΠΑ

Ζινεντίν Ζιντάν: «Μαχητική» φιγούρα αντίστασης στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου

Ζινεντίν Ζιντάν: «Μαχητική» φιγούρα αντίστασης στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου
Reuters / Michael Dalder Livepic

Ο Ζινεντίν Ζιντάν αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστική φιγούρα της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Με γνώμονα το «αγωνιστικό» του παρελθόν έναντι της οικογένειας Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, ο Γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής συνεχίζει να βάζει αναχώματα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα που τίμησε, όσο λίγοι αθλητές.

Το 2002, ο τότε σημαντικότατος παίκτης της Εθνικής Γαλλίας είχε απειλήσει με αποχή από το Παγκόσμιο Κύπελλο αν ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, η οποία διεκδικεί τώρα τον προεδρικό θώκο, Ζαν Μαρί Λεπέν κέρδιζε τις εκλογές.

Την ίδια δυναμική στάση επιδεικνύει και σήμερα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον εκλογικό αγώνα στη χώρα του ήταν ξεκάθαρος: «Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με το 2002. Είμαι πολύ μακριά από τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου και θα ήθελα να αποφευχθεί αυτό».

Οι δηλώσεις του αυτές απηχούσαν κατά πολύ τα όσα είχε υποστηρίξει με πάθος και το 2002, έναντι της υποψηφιότητας του πατρός Λεπέν για την προεδρία της χώρας που τόσο αγαπά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ψηφίσουν. Είναι πολύ σημαντικό. Και πάνω απ΄ όλα, πρέπει να σκεφτούμε τις πιθανές συνέπειες της ψήφου για ένα κόμμα που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις αξίες της Γαλλίας. Είμαι Γάλλος. Ο πατέρας μου είναι Αλγερινός. Είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος και είμαι περήφανος που ο πατέρας μου είναι Αλγερινός», είχε πει τότε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μάλιστα, είχε ανοικτά υποστηρίξει και ψηφίσει τον μετέπειτα νικητή Ζακ Σιράκ. Ο Ζιντάν συμμετείχε και σε ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία γνωστού τραγουδιστή της ραπ από την Μασσαλία, κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν.

«Κανείς δεν θέλει τον Ζιντάν»

Η στάση του δεν ξεχάστηκε από τον Λεπέν. «Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Ελευθεροτυπία», όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα As, «o ηγέτης του Εθνικού Μετώπου επιτέθηκε κατά του Ζινεντίν Ζιντάν».

«Ο Ζιντάν μπορεί να μείνει στην Ισπανία», είχε πει για τον παίκτη που αγωνιζόταν τότε την «Βασίλισσα».

«Κανείς δεν τον αναγκάζει να γυρίσει πίσω. Θα πρέπει μόνο να πάει όπου τον ευχαριστεί. Να παραμείνει στην Ισπανία, διότι κανείς δεν τον θέλει», είχε προσθέσει.

Η νίκη της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ήταν η νίκη της πολύ-πολιτισμικότητας, πράγμα που εξόργιζε πάντα τον ηγέτη της ακροδεξιάς. Ήδη τον Ιούνιο του 1996, δήλωνε: «Είναι τεχνητό να έρχεσαι αλλοδαπός και στη συνέχεια να «βαφτίζεσαι» σε μία ομάδα στη Γαλλία. Αυτοί οι παίκτες είναι εκπρόσωποι της γραφειοκρατίας».

Μάλιστα υποσχέθηκε να επανεξετάσει την κατάσταση αυτή εάν έφτανε στην προεδρική καρέκλα, κάτι που όμως δεν κατόρθωσε.

zidane

(Γκολ του Ζιντάν στο Παγκόμιο του 1998)

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ένταση μεταξύ Ζιντάν και ακροδεξιάς φαίνεται να διατηρεί την ίδια ένταση. Πέραν της αναφοράς στην προσωπική του θέση στις αξίες που υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο, ο Ζιντάν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν για την προεδρία και ζητώντας από τους συμπατριώτες του να καταψηφίσουν την έτερη υποψήφια.

2017 04 28T133502Z 1329805608 RC11D3153100 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION ZIDANE

(REUTERS/Sergio Perez)

Η απάντηση της Λεπέν

«Μ' αυτά τα χρήματα που κερδίζει δεν με εκπλήσσει που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η άποψή του», απάντησε δεικτικά στην τοποθέτηση του προπονητή η υποψήφια για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν.

«Τι να σας πω, μπορεί να δίνει συμβουλές στο ποδόσφαιρο, είναι αρκετά καλός και πρέπει να το παραδεχόμαστε, αλλά στην πολιτική, δεν είναι βέβαιο. Υποθέτω ότι ο κ. Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει λίγα κεφάλαια και επομένως έχει κάθε συμφέρον πιθανότατα να εκλεγεί ο Μακρόν για να διατηρήσει τα πλούτη που συγκέντρωσε, χάρη στο ταλέντο του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ