ΠΡΟΣΩΠΑ

Σάλεϊ Μουντάρι: Ο Γκανέζος που θέλει να βάλει φρένο στον ρατσισμό στα ιταλικά γήπεδα

Σάλεϊ Μουντάρι: Ο Γκανέζος που θέλει να βάλει φρένο στον ρατσισμό στα ιταλικά γήπεδα
EPA/FABIO MUZZI

Το ξέσπασμα του Σάλεϊ Μουντάρι σε έναν πρόσφατο αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος, όπου δέχθηκε επίθεση με ρατσιστικά συνθήματα για άλλη μια φορά, έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ρατσιστικής συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση άνθρωποι εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους.

Ο διεθνής Γκανέζος μέσος, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο οπαδών, όχι για την απόδοσή του εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά επειδή είναι... διαφορετικός. Όμως αποφάσισε να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί για αυτό που ο ίδιος και άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, τον ρατσισμό.

Έτσι, όταν στον αγώνα της Πεσκάρα με την Κάλιαρι, ακούστηκαν τα πρώτα ρατσιστικά συνθήματα με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο, ο Σάλεϊ Μουντάρι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μην κρύβοντας τον εκνευρισμό του.

Μάλιστα, είχε διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή της αναμέτρησης για τη ρατσιστική συμπεριφορά της εξέδρας προς το πρόσωπό του, όμως ο ρέφερι φαίνεται πως δεν αντιλήφθηκε τα ρατσιστικά συνθήματα και εκτιμώντας πως ο Μουντάρι απλά επιδιώκει να προκαλέσει σκηνή, του έδειξε την κίτρινη κάρτα. Αυτό όμως απογοήτευσε τον Γκανέζο, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να αποχωρήσει μόνος του από τον αγωνιστικό χώρο του Σαντ’ Ελία.

«Δεν μπορούσα να το αντέξω άλλο, είμαι άνθρωπος», είπε ο 33χρονος μέσος μιλώντας στο CNNi για το περιστατικό που όπως φαίνεται ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» των τραυμάτων που έχει αφήσει στην ψυχή του η ρατσιστική συμπεριφορά.

https://www.instagram.com/p/p

Αν κι έχουν περάσει δέκα μέρες από το περιστατικό, ο Μουντάρι μιλά για αυτό σαν να συνέβη μόλις χθες, μη μπορώντας να ελέγξει τα συναισθήματά του, όταν περιγράφει τις στιγμές που άκουγε αυτά που έλεγαν οι οπαδοί για το χρώμα του δέρματός του, τον διάλογο που άνοιξε μαζί τους, αλλά και το πώς παρακαλούσε τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα κι αντ’ αυτού τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα...

«Ο διαιτητής μου είπε ότι δεν θα έπρεπε να μιλάω με την εξέδρα», λέει ο πρώην μέσος της Μίλαν, παραδεχόμενος ότι αυτό ήταν που τον ενόχλησε περισσότερο. «Μπορούν δηλαδή να με κακοποιούν, αλλά δεν επιτρέπεται να λέω τίποτα για αυτό; Τότε ήταν που νευρίασα και είπα στον διαιτητή ότι αυτό είναι το χρώμα του δέρματός μου... Διατήρησα όμως την ψυχραιμία μου και απλώς έφυγα από τον αγωνιστικό χώρο», θυμάται ο Μουντάρι, ο οποίος αρχικά τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική για τις δύο κίτρινες κάρτες που έλαβε στον αγώνα με την Κάλιαρι, μία για τη διαμαρτυρία στον διαιτητή και μία επειδή έφυγε από το γήπεδο πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Στη συνέχεια, τα αρμόδια όργανα του ιταλικού πρωταθλήματος έκαναν πίσω και ήραν την τιμωρία του παίκτη, γεγονός που πάντως δεν τον έκανε να νιώσει καλύτερα. «Μου φέρθηκαν σαν να ήμουν εγκληματίας», λέει χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό στη Σαρδηνία, ήταν ένα από τα πολλά που ο Μουντάρι αλλά και άλλοι ποδοσφαιριστές καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν κάθε Κυριακή, όταν μπαίνουν στα γήπεδα. Το τελευταίο συνέβη την περασμένη Κυριακή, περιγράφει ο 33χρονος Γκανέζος, όταν «στον αγώνα της Πεσκάρα με την Κροτόνε, κι ενώ καθόμουν στον πάγκο, ήμουν μάρτυρας της λεκτικής κακοποίησης ενός άλλου παίκτη...Πόσο ακόμη θα το ανεχτούμε αυτό;»

Η ρατσιστική συμπεριφορά είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στα γήπεδα, λέει ο Μουντάρι και με παράπονο συμπληρώνει πως όταν παίρνει διαστάσεις ένα περιστατικό, όπως το πρόσφατο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, μιλάμε για το θέμα του ρατσισμού, όμως μετά από λίγο το ξεχνάμε και τα γεγονότα επαναλαμβάνονται.

Ο μέσος της Πεσκάρα φαίνεται πάντως αποφασισμένος να υψώσει το ανάστημά του για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων από τον αθλητισμό και δηλώνει πρόθυμος να μπει μπροστά στη μάχη, σε περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ από τους αγώνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τι οδήγησε στην αύξηση του φαινομένου;

Η ρατσιστική συμπεριφορά στον αθλητισμό δεν είναι κάτι καινούριο, όμως ο Μουντάρι εκτιμά πως η κατάσταση επιδεινώθηκε αρκετά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη.

«Μερικές φορές αυτή η συμπεριφορά πυροδοτείται από την απογοήτευση... δεν υπάρχουν δουλειές... Όμως γενικά τα πράγματα αλλάζουν και με τη μετανάστευση», σημειώνει ο 33χρονος μέσος της Πεσκάρα, ο οποίος πιστεύει πως οι ποδοσφαιριστές στην Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγγλίας, που αποφάσισε να κινητοποιηθεί ενάντια στον ρατσισμό, με την καμπάνια «Kick It Out» να αποδίδει καρπούς.

Έχοντας την εμπειρία και της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς φόρεσε τη φανέλα της Πόρτσμουθ και της Σάντερλαντ, ο Γκανέζος μέσος σημειώνει: «Δείτε πόσο διαφορετικό είναι το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, είναι εκπληκτικό. Όσο αγωνίστηκα εκεί ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοια συμπεριφορά. Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Έχει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές».

Ο Μουντάρι δεν είναι το μόνο θύμα του ρατσισμού

Ο νεαρός μέσος της Πεσκάρα δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βρίσκεται αντιμέτωπος με ρατσιστική συμπεριφορά από την πλευρά των οπαδών. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του πρώην συμπαίκτη του Μουντάρι στη Μίλαν το 2013, οπότε Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο οποίος επίσης είχε αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο όταν η εξέδρα άρχισε τα ρατσιστικά συνθήματα.

Μάλιστα ο Μπόατενγκ έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στον Μουντάρι στη μάχη κατά του ρατσισμού, μέσω twitter σημειώνοντας πως «θα δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη».

Αντίστοιχες ρατσιστικές συμπεριφορές έχουν αντιμετωπίσει, ο Μάριο Μπαλοτέλι, στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά και ο Σκοτ Σινκλέρ, στη Σκωτία.

Στήριξη και από τα Ηνωμένα Έθνη

Το ξέσπασμα του Μουντάρι στον πρόσφατο αγώνα της Πεσκάρα, έκανε τον γύρο του κόσμου, φθάνοντας ως και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα κορυφαίος αξιωματούχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στήριξε την κίνηση του Γκανέζου ποδοσφαιριστή να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο έπειτα από μια σειρά συντονισμένων ρατσιστικών επιθέσεων.

Sulley Muntari: Ghanaian would support player boycott in protest over racist abuse, By Aimee Lewis and Christina Macfarlane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ