ΠΡΟΣΩΠΑ

O μαχητής των πόλεων: Πολεμώντας το τοξικό Πεκίνο με ορθοπεταλιές

O μαχητής των πόλεων: Πολεμώντας το τοξικό Πεκίνο με ορθοπεταλιές

"Τρία χρόνια πριν στεκόμουν και κοιτούσα απ' το παράθυρο του δωματίου μου στο Πεκίνο μια πόλη μεταμορφωνόταν απ' το νέφος" έλεγε στο παρελθόν ένας καλλιτέχνης που έχει κυρήξει τον πόλεμο στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο Ολλανδός βιομηχανικός σχεδιαστής Daan Roosegaarde είναι άλλωστε εδώ και καιρό έτοιμος να παλέψει για μια καλύτερη ζωή.

Τέσσερα χρόνια μετά τον "πύργο-ηλεκτρική σκούπα", την εγκατάσταση ύψους 7 μέτρων που έγινε και η μεγαλύτερη συσκευή καθαρισμού ατμόσφαιρας στον κόσμο καθαρίζοντας 30.000 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα για να δημιουργήσει ιδιαίτερα "smog free" κοσμήματα από συμπιεσμένα σωματίδια αιθαλομίχλης ο Roosegaarde μας παραδίδει το ποδήλατο κατά της μόλυνσης.

Καθώς ο ποδηλάτης κάνει πετάλι το ποδήλατο "εισπνέει" τον βρώμικο αέρα, τον καθαρίζει και τον απελευθερώνει γύρω απ' τον επιβάτη.

https://www.instagram.com/p/p

"Το Πεκίνο και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις ήταν, για χρόνια, πόλεις ποδηλάτων. Θέλουμε να επαναφέρουμε αυτήν την αίγλη, και να ακολουθήσουμε το ήθος μας να κάνουμε τους πολίτες μέρος της λύσης αντί για μέρος του προβλήματος" εξηγεί.

Το ποδήλατο είναι το τέλειο μοντέλο. Έχει τη διπλή λειτουργία να καθαρίζει την ατμόσφαιρα και να μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά, ταυτόχρονα, είναι υγιές και εξοικονομεί ενέργεια" τονίζει. "Θα είναι πάντα συνδεδεμένο με μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα και με την "πράσινη" τεχνολογία και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτοί δουλεύουν από πάνω προς τα κάτω, εμείς από κάτω προς τα πάνω, και συναντιόμαστε στη μέση" πρόσθεσε.






Et voila! We are super proud to share good news on last measurements and introducing our latest smog free bike concept. Enjoy the full story @brightvibesmedia! #MarchOn #Roosegaarde #DaanRoosegaarde #studioroosegaarde

A post shared by Studio Roosegaarde (@roosegaarde) on


Το πρότζεκτ είναι, ακόμη, σε πειραματικό στάδιο, αλλά ο επικεφαλής του Studio Roosegaarde βλέπει την εφαρμογή του σε προγράμματα bike sharing στην Κίνα όπως το Mobike.

Πρόσφατα το Πεκίνο αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πορτοκαλί βαθμίδα, την δεύτερη υψηλότερη στο σύστημα προειδοποίησης, καθώς νέφος αναμένεται να καλύψει την πόλη και τις περιοχές της Τιαντζίν και της Χεμπέι, με τις συνθήκες να παραμένουν δυσχερείς έως την Παρασκευή.

"Οι άνεμοι δεν είναι αρκετά ισχυροί και η ποιότητα του αέρα πιθανόν να επιδεινωθεί " όπως ανακοίνωσε το Δημοτικό Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου.

Σημειώνεται πως όταν το επίπεδο συναγερμού φθάνει την πορτοκαλί βαθμίδα, αναστέλλονται όλες οι κατασκευαστικές εργασίες, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων που μεταφέρουν απορρίμματα, άμμο και χώμα, ενώ σταματούν όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Στο Πεκίνο ισχύει ένα σύστημα συναγερμού τεσσάρων επιπέδων, με το κόκκινο να είναι η υψηλότερη βαθμίδα και να ακολουθείται από το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε. Όλα αυτά ο Ολλανδός αλχημιστής του βιομηχανικού design θέλει να ανήκουν στο παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον.

daan3

@studioroosegaarde

ΔΗΜΟΦΙΛΗ