ΠΡΟΣΩΠΑ

Κρίστοφερ Ρέι: Ο νέος διευθυντής που θέλει να φέρει την «κάθαρση» στο FBI

Κρίστοφερ Ρέι: Ο νέος διευθυντής που θέλει να φέρει την «κάθαρση» στο FBI
REUTERS/ AARON P. BERNSTEIN

Την υπόσχεση ότι θα ενεργεί εξ ονόματος της αμερόληπτης δικαιοσύνης έδωσε στον αμερικανικό λαό ο νέος επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.

"Δεν θα αφήσω ποτέ το έργο του FBI να επηρεαστεί από κάτι άλλο παρά μόνο από τα γεγονότα, τον νόμο και την αναζήτηση της αμερόληπτης δικαιοσύνης. Τελεία και παύλα", υποσχέθηκε ο 50χρονος Ρέι, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζειμς Κόμει.

"Δεσμεύομαι να είμαι ο επικεφαλής που αξίζει στο FBI και θα διευθύνει μια ανεξάρτητη υπηρεσία, πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Αμερικανούς", τόνισε ο πρώην εισαγγελέας, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post, τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ανάγκαζε με απρεπείς τρόπους να εγκαταλείψει μια έρευνα, τότε εκείνος θα προσπαθούσε πρώτα να τον μεταπείσει και εάν δεν το κατάφερνε αυτό, θα υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Ρέι υποσχέθηκε να φέρει την «κάθαρση» στο FBI, αλλά και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι το σώμα χάνει την ανεξαρτησία του και ελέγχεται από τον Λευκό Οίκο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα εξασκήσει τα καθήκοντά του ανεξαρτήτως πολιτικών πιέσεων.

Όταν ρωτήθηκε για τα email που δημοσίευσε ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σχετικά με τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο, ο Ρέι είπε ότι κάθε ξένη προσπάθεια περί ανάμειξης σε εκλογές, θα πρέπει να αναφέρεται στο FBI αντί να γίνεται αποδεκτή. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

wray 2

Πηγή: Reuters

Λίγα λόγια για το νέο διευθυντή του FBI

Ο Κρίστοφερ Ρέι είναι πρώην εισαγγελέας και υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει σπουδάσει Νομική στο πανεπιστήμιο Γέιλ, από όπου και αποφοίτησε το 1992.

Το 2001 μετακόμισε στην Ουάσιγκτον για να εργαστεί ως αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας. Είναι ένας άνθρωπος που εμπιστευόταν και ο Τζορτζ Μπους καθώς του είχε αναθέσει το εγκληματολογικό τμήμα στο υπουργείου Δικαιοσύνης όπου υπηρέτησε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, θέση που κατείχε από το 2003 έως το 2005.

Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ζει στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα εργαζόταν ως δικηγόρος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ