ΠΡΟΣΩΠΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Ο «Μίδας» των κρίκων στο CNN Greece

Λευτέρης Πετρούνιας: Ο «Μίδας» των κρίκων στο CNN Greece
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Έχοντας πετύχει τον πρώτο στόχο της φετινής χρονιάς, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρουμανία, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο αθλητής που ως άλλος... Μίδας όταν αγγίζει τους κρίκους τους... μετατρέπει σε χρυσό, έχει ήδη στρέψει το βλέμμα του στο Μόντρεαλ, όπου τον Οκτώβριο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα διεκδικήσει και πάλι την πρωτιά, επιβεβαιώνοντας τον «τίτλο» του απόλυτου κυρίαρχου στο συγκεκριμένο όργανο.

Κυριαρχία που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, σχεδόν έναν χρόνο πριν, όταν ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκείνη η ημέρα, η 15η Αυγούστου 2016, είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη του και πώς θα μπορούσε να μην είναι...

«Το μυαλό μου ήταν κλειδωμένο στο στόχο. Είχα κερδίσει πριν αγωνιστώ. Θυμάμαι ότι έκαιγα από την αδρεναλίνη μου...», λέει στο CNN Greece, περιγράφοντας την κορυφαία-μέχρι σήμερα-στιγμή της καριέρας του. Νιώθοντας μάλιστα απόλυτα έτοιμος για τον μεγάλο αγώνα, έκρινε πως δεν χρειάζονταν να κάνει τις καθιερωμένες επαφές με τους κρίκους στο προπονητήριο, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τον προπονητή του.

Και μπορεί να μην θυμάται τι ακριβώς σκεφτόταν τη στιγμή του αγώνα, όμως θυμάται ένα προς ένα τα βήματά του ως τους κρίκους, σαν μια εμπειρία που την έζησε μόλις χθες.

«Περπάτησα, έφτασα κάτω από τους κρίκους, έκλεισα τα μάτια μου και ακόμη και τώρα που το βλέπω αναρωτιέμαι τι μπορεί να σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα αυτό που θυμάμαι, είναι ότι είμαι ακριβώς πριν το φινάλε και σκέφτομαι ”πρέπει να κολλήσεις στην έξοδο...πρέπει να κολλήσεις στην έξοδο”. Το είχα βάλει τόσο έντονα στο μυαλό μου...».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του, κέρδισε την πρώτη θέση και πρόσθεσε ακόμη έναν χρυσό κρίκο στην αλυσίδα των μεταλλίων του.

16973447


Πηγή: EPA/HOW HWEE YOUNG

Μια... αλυσίδα που διαρκώς μεγαλώνει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να συναντά στο δρόμο του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές, αυτού του επιπέδου, δεν είναι άλλο από την έλλειψη οργάνωσης, κυρίως από πλευράς πολιτείας.

«Παλεύουμε με ό,τι όπλα έχουμε», λέει ο Λευτέρης Πετρούνιας, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όμως δεν κρύβει και την πικρία του, καθώς όπως λέει το σύστημα στην Ελλάδα θα μπορούσε να οργανωθεί αν γίνονταν μερικά απλά πράγματα.

Ενδεικτικά ανέφερε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα νέα πριμ του κράτους για τις διακρίσεις των αθλητών σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 50%. Όμως δεν είναι η μείωση της πριμοδότησης αυτό που τον στεναχωρεί, αλλά το γεγονός ότι οι αθλητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σηκώσουν την ελληνική σημαία ψηλά, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα επιβραβευθούν οι κόποι τους από την πολιτεία.

LP1 1306

«Εμάς μας είπαν, αλλάζει ο νόμος, δεν μας είπαν τι ακριβώς... αγωνιστείτε και θα σας πούμε τι θα πάρετε. Είναι παράλογο. Δεν πρέπει να ξέρεις; Εννοείται ότι το εθνόσημο είναι εθνόσημο κι έχουμε αποδείξει ότι τιμάμε αυτή τη χώρα, όχι μόνο εγώ και ο Κωνσταντινίδης κι ο Κοσμίδης και ο Μάρας και η Κορακάκη και η Στεφανίδη και όλοι μας, αλλά δεν πρέπει να γνωρίζεις για τι πράγμα δουλεύεις; Στην οικονομική κρίση θα καταλάβεις τη μείωση, όμως η απουσία οργάνωσης, δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης».


Πηγή: CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σημειώνει δε, πως η κατάσταση ήταν πάντα έτσι και προσθέτει πως ο ίδιος έχει σταματήσει να περιμένει το οτιδήποτε από πλευράς κράτους. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «ευτυχώς έχω τους χορηγούς μου, όμως αυτό είναι κάτι που λύνει το δικό μου πρόβλημα, όχι των υπολοίπων».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε λίγους μήνες θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, κόντρα σε αθλητές που προετοιμάζονται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, τις οποίες ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο περιέγραψε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο: «Αν σε βάλω να τρέξεις δίπλα σε μια φόρμουλα κι εσύ να είσαι με τα πόδια... κάπως έτσι είναι... χάσμα».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση-πρόκληση που είχε απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δει τις συνθήκες υπό τις οποίες προετοιμάζονται οι Έλληνες πρωταθλητές, ο Λευτέρης Πετρούνιας ξεκαθάρισε πως η αναφορά του «ήταν προς το μεγαλύτερο θεσμικό πρόσωπο της χώρας, χωρίς να υπάρχει κάποια κόντρα. Αδιαφορώ για όλα τα κόμματα και για όλες τις κυβερνήσεις».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece ο πολυνίκης αθλητής, έκανε μια αναδρομή στο ξεκίνημά του στην ενόργανη, στο τριετές «διάλειμμα» που έκανε από τον αθλητισμό, στο κίνητρο που τον οδήγησε πίσω στο γυμναστήριο, στις αδικίες που βίωσε αρκετές φορές στη βαθμολογία των κριτών, αλλά και στη μοναδική σχέση που έχει με τον προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη, καθώς η χημεία τους «έδεσε» από την πρώτη στιγμή.

Όσο για την.. παροιμιώδη ηρεμία του όταν εκτελεί το πρόγραμμά του στους κρίκους, ο Λευτέρης Πετρούνιας αποκάλυψε ότι αυτό πηγάζει από την σκληρή δουλειά που έχει προηγηθεί.

«Είναι αλήθεια ότι όταν εκτελώ ένα πρόγραμμα, είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί έχω δουλέψει πάρα πολύ στην προπόνηση μέχρι να φτάσω στον αγώνα. Όταν για κάποιο λόγο συμβεί, εύχομαι να μη συμβεί, να φτάσω σε έναν αγώνα σε ένα μεγάλο τελικό χωρίς να έχω τη δουλειά που νιώθω ότι χρειάζομαι, που αυτό είναι που μου δίνει τη σιγουριά, πιστεύω θα δείτε τη νευρικότητα στο πρόσωπο μου. Κι εύχομαι να μη συμβεί αυτό».

Οι φιλοδοξίες του πολλές, μα ο στόχος του ένας, η κορυφή. Κι αυτήν σκοπεύει να κατακτήσει και πάλι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ