ΠΡΟΣΩΠΑ

Γερμανικές εκλογές 2017: Σουλτς, ο βιβλιοπώλης που άφησε το σχολείο για να γίνει ποδοσφαιριστής

Γερμανικές εκλογές 2017: Σουλτς, ο βιβλιοπώλης που άφησε το σχολείο για να γίνει ποδοσφαιριστής
CNN Greece/Κατερίνα Ζαρταλούδη

Είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όμως δύο τραυματισμοί στο γόνατο του στέρησαν το όνειρο και τον οδήγησαν στην κατάθλιψη και τις καταχρήσεις. Σήμερα, σχεδόν 42 χρόνια μετά, ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να ρίξει την Άνγκελα Μέρκελ από τον «θρόνο» της διεκδικώντας την καγκελαρία της Γερμανίας.

Ο 61χρονος Σουλτς επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 23 χρόνια θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις... βαλίτσες του κουβαλά την φιλοδοξία του να αλλάξει τη Γερμανία και να ανανεώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ. Πλεονέκτημά του, η αμεσότητα, η ευγένεια και, σύμφωνα με την Bild, όλα όσα λείπουν από την Άνγκελα Μέρκελ «το συναίσθημα και οι καθαρές κουβέντες». Το πιο βασικό μειονέκτημά του είναι η απειρία του όσον αφορά στη πολιτική σκηνή του Βερολίνου.

Οι περισσότεροι Γερμανοί – και όχι μόνο – γνωρίζουν τον Μάρτιν Σουλτς από την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι συμπαθής καθώς η φιγούρα του είναι οικεία: ένας απλός καραφλός άνδρας με γυαλιά, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Τα ενδιαφέροντά του είναι το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο.

Η ποδοσφαιρική καριέρα που έληξε άδοξα και οι καταχρήσεις

Η πορεία του μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον.. ανορθόδοξη. Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1955 στο Hehlrath, μια κωμόπολη στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μετά από τέσσερα χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (1962 - 1966), φοίτησε στο Heilig-Geist, σχολείο μέσης εκπαίδευσης για εννέα χρόνια.

Εγκατέλειψε ένα από τα καλύτερα γυμνάσια της χώρας για να αποτολμήσει σταδιοδρομία επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ο Μάρτιν Σουλτς δεν σπούδασε σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η αγάπη του ήταν το ποδόσφαιρο και ονειρευόταν τον εαυτό του στο γήπεδο.

«Δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να παίζω ποδόσφαιρο στο σχολείο» είχε πει ο ίδιος σε μία συνέντευξή του. Τα όνειρά του όμως για μία ποδοσφαιρική καριέρα γκρεμίστηκαν από δύο σοβαρούς τραυματισμούς που είχε στην ηλικία των 18. Η απογοήτευσή του τον οδήγησε στο ποτό.

https://www.instagram.com/p/p

«Οι βαθμοί μου πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για μένα, ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης, άρχισα να πίνω πολύ. Κάποια στιγμή αποφάσισα να το κόψω. Ήταν 26 Ιουνίου 1980».

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο αδελφός του ήταν ο φύλακας – άγγελός του που τον οδήγησε έξω από τα μονοπάτια του αλκοολισμού και της κατάθλιψης. Εκείνο όμως που τον βοηθά να μην ξεχνά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε είναι το ημερολόγιό του. Εκεί καταγράφει καθημερινά όλα όσα του συμβαίνουν και, όποτε το κρίνει αναγκαίο, γυρνά τις σελίδες και διαβάζει το... παρελθόν του.

«Στο τέλος κάθε ημέρας γράφω στο ημερολόγιό μου. Χθες, για παράδειγμα, παρότι ήμουν πολύ κουρασμένος έγραψα μία σελίδα και μετά κοιμήθηκα», είχε πει στη Deutsche Welle.

Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ένα άτακτο παιδί, γεγονός που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος. Εκτός από τις καταχρήσεις, έχει πει ότι έκανε παρέα με «κακά παιδιά» ενώ σε συνέντευξή του Deutsche Welle είχε μοιραστεί με τον κόσμο το πιο άτακτο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του:

«Ήταν μια βραδιά μεθυσιού. Σκαρφάλωσα σε έναν φράχτη και βρέθηκα σε μια ανοιχτή πισίνα. Μέσα έριξα μέσα μία σακούλα με σκόνη απορρυπαντικού. Το χειρότερο βέβαια ήταν ότι ήρθε αμέσως η αστυνομία». Τι έγινε; Δεν συνελήφθη καθώς, όπως είπε γελώντας, «ήμουν αρκετά γρήγορος».

Από το βιβλιοπωλείο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έπειτα από τα ζωηρά εφηβικά χρόνια και τις καταχρήσεις ο Μάρτιν Σουλτς κατάφερε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να αφήσει πίσω του το κακό παρελθόν του. Έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το άλλο μεγάλο του πάθος, το βιβλίο. Απέκτησε το δικό του βιβλιοπωλείο το 1982 στο Wurselen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 1994.

Το διάβασμα ήταν αυτό που τον οδήγησε στα μονοπάτια της πολιτικής. Στα 19 του γράφτηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στα 33 του διεκδίκησε και κέρδισε τη δημαρχία του Wurselen για 11 χρόνια.

«Ήξερα από πρώτο χέρι τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων» έλεγε μερικά χρόνια αργότερα μιλώντας για εκείνη την εποχή.

Το 1994 έκανε το μεγάλο βήμα και έβαλε υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2000 εξελέγη πρόεδρος της γερμανική πτέρυγας των Σοσιαλιστών και αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας.

download

(Πηγή: Reuters)

Στις 17 Ιανουαρίου 2012 εξελέγη πρόεδρος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2013 οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τον επέλεξαν ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιούλιο του 2014 επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έμεινε σε αυτή τη θέση έως τον Ιανουάριο του 2017.

Ο οικογενειάρχης Σουλτς και τα μηνύματα της συζύγου

Στο πλευρό του Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται τα τελευταία 30 χρόνια η σύζυγός του Ίνε. Οι κοινές τους εμφανίσεις είναι λίγες καθώς η Ίνε στέκεται πάντα διακριτικά δίπλα του. Η ίδια ασχολείται με την αρχιτεκτονική κήπων. Έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες.

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένας κλασικός μπαμπάς. Του λείπουν οι κόρες τους τις οποίες δεν βλέπει όσο θα ήθελε λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεών του. Όμως φροντίζει πάντα να έχει κάτι μαζί του από εκείνες. Παράδειγμα, ένας πλαστικός ιπποπόταμος που κουβαλά κάθε φορά που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και του τον έχει χαρίσει η μία του κόρη όταν ήταν έξι ετών.

Η οικογένεια για εκείνον είναι το παν και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, τα μηνύματα που του στέλνει η Ίνε, είναι πιο σημαντικά από αυτά που του στέλνει κατά καιρούς η Άνγκελα Μέρκελ.

main source Reuters Angela Merkel Martin Schulz EU Parliament 2013 30247892

(Πηγή:REUTERS)

Η «μάχη» στη Γερμανία: Θα ρίξει την Μέρκελ από τον θρόνο της;

Επόμενο βήμα στην πολιτική ζωή του Μάρτιν Σουλτς είναι η εκλογική μάχη στη Γερμανία. Στις αρχές του 2017 αποφασίζει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο 28%. Η απόφασή του ήταν ξαφνική αλλά πάρθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή. Η εικόνα του κόμματος είναι αρνητική: Έχει βυθιστεί στο 20% και συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Ο τέως πρόεδρος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν απολαμβάνει τη στήριξη των ψηφοφόρων πλέον και το κόμμα χρειάζεται ανανέωση. Αυτή την ανανέωση υπόσχεται ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενη νέα συνεργασία με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα έρθει μόνο μετά από εσωκομματική ψηφοφορία.

2017 09 14T110839Z 1623579935 RC11C1F7C4F0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION SCENARIOS

(Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ο ίδιος ο Σουλτς εμφανίζεται στη Γερμανία ως ... «αντι-Μέρκελ». Είναι πιο προσιτός, πιο λαϊκός, πιο αυθόρμητος, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που επιδιώκει να διώξει από το θρόνο της την Καγκελάριο. Η Άνγκελα Μέρκελ όμως τον κερδίσει στα σημεία καθώς έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης και παρόλο που πολλοί Γερμανοί την κατέκριναν για τη στάση της στο προσφυγικο, δείχνουν ότι την εμπιστεύονται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.

2017 09 04T084322Z 154521976 RC1EDD7CC6D0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION SCHULZ

(Πηγή:REUTERS/Michael Dalder)

Ο Σουλτς και η Ελλάδα

Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάρτιν Σουλτς έχει υπερασπιστεί και στηρίξει πολλές φορές την Ελλάδα, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για την προσφυγική. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 δεν ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντίθετα τόνιζε σε όλους τους τόνους την ανάγκη ενός συμβιβασμού.

«Φρόντισα να κρατήσω το θέμα της Ελλάδας στη δημοσιότητα καθώς προτιμώ τη διαφάνεια, ενώ ο κ. Σόιμπλε αγαπά τις αποφάσεις στα πίσω δωμάτια» είπε για τις διαπραγματεύσεις.

Προσφάτως μάλιστα επανέλαβε την άποψή του ότι «όποιος φλερτάρει με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης» ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ευθύνεται για την περικοπή της 13ης σύνταξης στην Ελλάδα.

«O Σόιμπλε ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επιβολή της περικοπής της 13ης σύνταξης. Και ενώ χιλιάδες οικογένειες βυθίζονται ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, ο Σόιμπλε καταγράφει ταυτόχρονα χοντρά κέρδη από τους τόκους τους οποίους πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της βοήθειας» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Μάρτιν Σουλτς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις χώρες που «σηκώνουν τείχη» τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση ενώ έχει εξαπολύσει πυρά κατά της Μέρκελ λέγοντας ότι «δεν επιτρέπεται να θέτει τους ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων».

2402470

(Ο Μάρτιν Σουλτς στη Μυτιλήνη με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Νοέμβριο του 2015. Πηγή: EUROKINISSΙ /ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Η μάχη που θα δώσει με την Άνγκελα Μέρκελ είναι δύσκολη καθώς στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να λαμβάνει 22% ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 36%. Ο Μάρτιν Σουλτς «ποντάρει» στους αναποφάσιστους για την κρίσιμη αναμέτρηση και ελπίζει ότι τελικά καταφέρει να είναι αυτός ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ