ΠΡΟΣΩΠΑ

Πολ Χόρνερ: Ο «βασιλιάς» των αμερικανικών Fake news είναι νεκρός

Πολ Χόρνερ: Ο «βασιλιάς» των αμερικανικών Fake news είναι νεκρός
Facebook

Νεκρός βρέθηκε, στο σπίτι του στην Αριζόνα ο Πολ Χόρνερ, ο άνθρωπος που δημοσίευσε παραπλανητικά άρθρα, τόσο στο Facebook, όσο και σε ιστοσελίδες που ο ίδιος έφτιαχνε, ισχυριζόμενος πως έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο 38χρονος Χόρνερ πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου στο κρεβάτι του, πιθανότατα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το BBC.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός σε μια στιγμή που το θέμα των fake news και το πώς αυτά επηρέασαν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την λεκτική αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μαρκ Ζουκερμπεργκ, μέσω social media για τον ρόλο του Facebook, προεκλογικά.

Μια σειρά από κατασκευασμένες ειδήσεις έχουν «κατηγορηθεί» ότι επιρέασαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μία από τις οποίες ήταν και ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ομοφυλόφιλος και ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος, την οποία διέδωσε ο Χόρνερ.

Ο ίδιος υπερασπιζόταν τη δουλειά του, την οποία χαρακτήριζε «πολιτική σάτιρα» και μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει στο CNNi ότι στα θέματά του υπάρχει χιούμορ, αλλά και κωμικά στοιχεία, προσθέτοντας πως η προσπάθειά του ήταν να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους.

Την είδηση του θανάτου του Πολ Χόρνερ έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο αδελφός του, Τζι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανθρωπιστή, ακριβιστή, φιλόσοφο και κωμικό, αναφέροντας πως «πέθανε στον ύπνο του, στο σπίτι της μητέρας του».

Τα αίτια του θανάτου του ερευνώνται, με τον εκπρόσωπο του σερίφη της περιοχής να διευκρινίζει πάντως πως δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Πρόσθεσε πως ο Χόρνερ είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών, τα οποία του χορηγούνταν με ιατρική συνταγή, ενώ σημείωσε πως τα στοιχεία στο σημείο που βρέθηκε νεκρός δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για υπερβολική δόση ναρκωτικών, την οποία πήρε κατά λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ