ΣΠΟΡ

Μαραθώνιος στο Σινικό τείχος, μια εμπειρία ζωής

Μαραθώνιος στο Σινικό τείχος, μια εμπειρία ζωής
REUTERS/Jason Lee

Χιλιάδες αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο μετείχαν και φέτος στον συναρπαστικό μεν, εξαιρετικά απαιτητικό δε, Μαραθώνιο, που γίνεται κατά μήκος του Σινικού Τείχους, στην Κίνα. Άλλοι τρέχοντας, άλλοι περπατώντας, όλοι κατάφεραν να τερματίσουν στον δύσκολο αγώνα δρόμου, σε μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές υψομέτρου, και πάνω από 5.000 σκαλιά.

Ο συγκεκριμένος Μαραθώνιος διεξάγεται κάθε χρόνο, τον Μάιο, στο τμήμα του τείχους Tianjin, που βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας, Πεκίνο και περιλαμβάνει τρεις επιλογές: τον μαραθώνιο των 42,195 χιλιομέτρων, τον ημιμαραθώνιο των 21 χιλιομέτρων και τον Run Fun, μήκους 8,5 χιλιομέτρων.

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1999 και γρήγορα έγινε top προορισμός για τους λάτρεις του Μαραθωνίου, που συρρέουν κατά χιλιάδες από δεκάδες χώρες του κόσμου για να λάβουν μέρος στον ιδιαίτερο αγώνα που γίνεται σε ένα από μεγαλύτερα σημεία της ανθρωπότητας και βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Θεωρείται ως ένας από τους πιο δύσκολους Μαραθωνίους στον κόσμο, αφού η διαδρομή του είναι εξαιρετικά απαιτητική, τόσο λόγω των 5.164 πέτρινων σκαλιών που περιλαμβάνει, όσο και για τις απότομες αναβάσεις-καταβάσεις της.

Όμως οι δρομείς αποζημιώνονται από την μοναδική θέα, καθώς η διαδρομή-στο πιο ξεκούραστο κομμάτι της- περνά μέσα από γραφικά χωριά και ορυζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ