ΣΠΟΡ

Ανδρόγεως Σαμψάκης: Η δύσκολη μάχη του καταδύτη της Εθνικής Νέων μετά την μοιραία «βουτιά»

Ανδρόγεως Σαμψάκης: Η δύσκολη μάχη του καταδύτη της Εθνικής Νέων μετά την μοιραία «βουτιά»

Τιτάνια «μάχη» δίνει ο 17χρονος αθλητής των καταδύσεων Ανδρόγεως Σαμψάκης, ο οποίος τραυματίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της προπόνησής του στο ΟΑΚΑ κι έκτοτε νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, έχοντας ήδη υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν τα πολύ σοβαρά τραύματα που έχει υποστεί στον αυχένα.

Ο νεαρός πρωταθλητής, που μόλις τον περασμένο Μάιο είχε χαρίσει στην Ελλάδα δύο χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες Νέων, στο Βελιγράδι, εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, δίνει τον πιο κρίσιμο αγώνα της ζωής του, με έπαθλο το να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του, καθώς ο τραυματισμός του ήταν τόσο σοβαρός, που δεν του επιτρέπει-προς το παρόν-να κινήσει τα μέλη του.

Ο Ανδρόγεως βγήκε από την εντατική το απόγευμα της Τρίτης, μετά το δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε, με τους γονείς του να μην φεύγουν στιγμή από το πλευρό του, έχοντας αναλάβει και τον ρόλο της «αποκλειστικής νοσοκόμας», ενώ ο θάλαμος νοσηλείας «γεμίζει» και από τους φίλους και συμμαθητές του, οι οποίοι «συμπαρίστανται και στις παραμικρές ανάγκες του, όπως είναι να του σκουπίσουν τα χείλια, να του δώσουν να φάει, να του πουν μια… σαχλαμάρα να του ανεβάσουν το ηθικό, να μην τον αφήσουν να καταπέσει», όπως χαρακτηριστικά λέει ο πατέρας του Ιωάννης Σαμψάκης, μιλώντας στο CNN Greece, εξηγώντας το πόσο δύσκολο είναι «ένα παιδί, που όριζε το σώμα του και το έκανε ό,τι ήθελε από το ύψος των 10 μέτρων, να μη μπορεί να κινήσει τα μέλη του».

Ιωάννης Σαμψάκης: Το παιδί μου τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος

Ο 17χρονος αθλητής, βρέθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να κάνει την προπόνηση και τις ασκήσεις του, που για αυτόν ήταν «ψωμοτύρι», όπως χαρακτηριστικά λέει ο πατέρας του, τονίζοντας πως ο τραυματισμός του παιδιού του έγινε «εν ώρα προπονήσεως, την ώρα του καθήκοντος δηλαδή, δεν το έκανε σε μια παραλία μαζί με την παρέα του», με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος από την πλευρά της να ξεκαθαρίζει πως ο τραυματισμός του αθλητή σημειώθηκε σε ατομική του προπόνηση και «εκτός υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας».

Ο κ. Ιωάννης Σαμψάκης εξήγησε πως όπως όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, έτσι και ο γιος του, έχουν την έγνοια, το φιλότιμο, την ευσυνειδησία του να προπονούνται διαρκώς για να μην χάνουν πολύτιμο έδαφος και χρόνο από την προετοιμασία τους.

«Σε μια τέτοια προπόνηση, μια τέτοια άσκηση, για κάποιο λόγο, έγινε ένα λάθος... μη με ρωτήσετε πώς…», αναφέρει ο Ιωάννης Σαμψάκης διηγούμενος το πώς τραυματίστηκε ο γιος του, κάνοντας λόγο για «μια κακιά στιγμή».

Ο Ανδρόγεως σε αυτή την «ξηρή» προπόνηση, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά: υπέστη εξάρθρημα, έφυγαν δηλαδή τέσσερις σπόνδυλοι από τη θέση τους, ενώ ένας έσπασε κι επιπλέον πιέστηκε ο νωτιαίος μυελός με αποτέλεσμα να παρουσιάζει και νευρολογική συμπτωματολογία.

Στο πρώτο χειρουργείο, του τοποθετήθηκαν κάποιες βίδες, οι οποίες απεδείχθησαν ανεπαρκείς κι έτσι κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες σε χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αντικαταστάθηκαν οι βίδες αυτές, προστέθηκαν και νέες, αφαιρέθηκε ο κατεαγός σπόνδυλος που είχε υποστεί το κάταγμα και στη θέση του μπήκε ένα εμφύτευμα, αφαιρέθηκε κι ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο οποίος πίεζε τον νωτιαίο μυελό, όπως εξήγησε ο πατέρας του αθλητή, σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις των γιατρών από την αρχή ήταν δυσοίωνες, όμως ο ίδιος δεν σταματάει να ελπίζει και να αναμένει ευχάριστα νέα, μαζί με την έναρξη της κινητοποίησης και της αποκατάστασης του Ανδρόγεω.

Ο κ. Σαμψάκης, γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος ο ίδιος, έχει αναλάβει με δική του πρωτοβουλία να καλύψει το κενό που υπάρχει στο ΚΑΤ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ειδικότητα, κάνοντας ο ίδιος αναρροφήσεις και άλλα καθημερινά απαραίτητα πράγματα στο παιδί του, δεδομένου ότι και το προσωπικό δεν επαρκεί.

«Έφερα τα εργαλεία μου από το σπίτι, τα άπλωσα εκεί και με βοηθούσανε οι φίλοι του παιδιού μου, τους έβαλα γαντάκια, μικρά παιδιά 15 και 16 χρονών να καθαρίζουμε τη μύτη του Ανδρόγεω», λέει χαρακτηριστικά.

Η στάση της Ομοσπονδίας

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συμπαράσταση από την πλευρά της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δεδομένου ότι ο Ανδρόγεως είναι αθλητής της Εθνικής ομάδας, ο πατέρας του 17χρονου αθλητή σημειώνει πως δεν έχει εισπράξει κάποια βοήθεια, πέρα από κάποια τηλεφωνήματα και τις επισκέψεις στο νοσοκομείο από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό και τον Δημήτρη Γιακουμάτο, μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ. «Ευγενείς άνθρωποι και οι δυο, ήρθαν, είδαν το παιδί, έκατσαν δίπλα του», είπε ο κ. Ιωάννης Σαμψάκης αφήνοντας πάντως να εννοηθεί πως περιμένει και κάτι παραπάνω.

«Το παιδί ό,τι έπαθε το έπαθε την ώρα του καθήκοντος που σημαίνει ότι αν ήταν στρατιώτης και το πάθαινε, θα τον αναλάμβανε ο στρατός. Δεν θα καθόμουν εγώ να ψάχνω γιατρούς, να ψάχνω τι πρέπει να κάνω, να ψάχνω την αυριανή μέρα. Το παιδί ανήκει κάπου. Κι αυτοί οι κάποιοι θα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να προχωρήσουν το θέμα, να βρουν γιατρούς, να βρουν ό,τι καλύτερο υπάρχει, να το αναλάβουν σαν να ήταν δικό τους παιδί, γιατί δικό τους παιδί δεν είναι μόνο στα μετάλλια. Είναι και στις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία από την πλευρά της υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του αθλητή και της οικογένειάς του, με τους συμβούλους, τους γιατρούς και τους προπονητές να είναι σε επικοινωνία με τον διευθυντή της κλινικής που νοσηλεύεται ο 17χρονος καταδύτης.

Παρεπέμποντας μάλιστα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Δευτέρα, η ΚΟΕ επισημαίνει πως «συνειδητά έχει επιλέξει πάνω απ’ όλα να σεβαστεί το ίδιο το παιδί και την οικογένεια του, στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, με την ευχή όλα να πάνε καλά και με τους ανθρώπους της ΚΟΕ, είτε αυτοί είναι μέλη του ΔΣ της, είτε προπονητές και γιατροί της Ομοσπονδίας, να κάνουν αυτό που πρέπει και επιβάλλεται, χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακούς χειρισμούς».

Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως ο σοβαρός τραυματισμός του αθλητή σημειώθηκε σε ατομική του προπόνηση, εκτός υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας που δεν είχε συγκροτηθεί στις 25/9/17 όταν και συνέβη το ατύχημα.

Το θέμα του τραυματισμού, αλλά και την εξέλιξη της υγείας του νεαρού αθλητή παρακολουθεί στενά και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τον κ. Ιούλιο Συναδινό να σημειώνει σε πρόσφατη δήλωσή του πως «αυτό που μας απασχολεί είναι το παιδί, η υγεία του παιδιού. Τραυματίστηκε στο διάδρομο, σε μια προπόνηση, στο διάδρομο της προθέρμανσης σε μια απλή άσκηση, δεν έβαλε τα χέρια όπως έπρεπε και χτύπησε. Εμάς μας ενδιαφέρει το παιδί!».

Ερωτηθείς μάλιστα κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) στην Αρχαία Ολυμπία για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΟΑΚΑ, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, αλλά και στη φύλαξή του, ο κ. Συναδινός σημείωσε πως «ως προς τη φύλαξη του ΟΑΚΑ, έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι και πλέον το ΟΑΚΑ έχει τον αριθμό του προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες του. Το ΟΑΚΑ έχει διοίκηση που λαμβάνει αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ