ΣΠΟΡ

F1: Ο Χάμιλτον νίκησε το Grand Prix των ΗΠΑ και ο Φερστάπεν το χειροκρότημα (vid)

F1: Ο Χάμιλτον νίκησε το Grand Prix των ΗΠΑ και ο Φερστάπεν το χειροκρότημα (vid)
Άλμα τίτλου για το Λιούις Χάμιλτον με τη νίκη στις ΗΠΑ REUTERS/Edgar Su

Ο Λιούις Χάμιλτον έδειξε ότι θα είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας άνετα το Grand Prix των ΗΠΑ. Ο μεγάλος "νικητής" όμως στο Όστιν του Τέξας ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, που εκκίνησε 16ος, ανέβηκε στο βάθρο με προσπέρασμα δυο στροφές πριν την καρό σημαία και τελικά του επιβλήθηκε ποινή 5'' για να ολοκληρώσει 4ος. Η Mercedes εξασφάλισε τον τίτλο για 4η σερί χρονιά, 3 αγώνες πριν το τέλος της σεζόν στην Formula 1.

Ο Λιούις Χάμιλτον υποδέχθηκε τον γρηγορότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Γιουσέιν Μπολτ που έδωσε και την εκκίνηση στον αγώνα στο Τέξας. Φάνηκε να μην μπαίνει συγκεντρωμένος 100% στον αγώνα και στην εκκίνηση είδε τον Σεμπάστιαν Φέτελ να τον προσπερνά.

2017 10 22T172215Z 851047558 NOCID RTRMADP 3 FORMULA ONE UNITED STATES GRAND PRIX


(Μπολτ (αρ) και Χάμιλτον (δ) δίπλα στο μονοθέσιο - Πηγή: REUTERS / JEROME MIRON-USA TODAY Sports)

Για 7 γύρους οι φίλοι της F1 είχαν ελπίδα για έναν σπουδαίο αγώνα και αγωνία για τον νικητή. Σε εκείνο το σημείο ο Χάμιλτον έκανε ένα άνετο προσπέρασμα στην Ferrari του Φέτελ, που μοιάζει να είναι πιο αργή από τη Mercedes, έφυγε μπροστά και δεν ξανακοίταξε πίσω του.

18626409


(Εκκίνηση στον αγώνα από τον Μπόλτ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / LARRY W. SMITH)

Όλη η δράση όμως έγινε για τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου με μεγάλες συγκινήσεις. Μεγάλος χαμένος ήταν ο Βάλτερι Μπότας, που παρότι προσπέρασε στον Φέτελ και ήταν για μεγάλο διάστημα 2ος (αφού νωρίς εγκατέλειψε ο Ρικιάρντο), είδε να τον προσπερνούν κατά σειρά ο Ραϊκόνεν (43/56), ο Φέτελ (51/56) με ένα απίστευτο προσπέρασμα ανάμεσα στον Φινλανδό και τον Φαντόρν και ο Φερστάπεν (53/56) για να μείνει 5ος.

Ο Φέτελ με δύο pit stop βρέθηκε πίσω από τον Ραϊκόνεν και δόθηκε εντολή στον 52ο γύρο να γίνει αλλαγή στις θέσεις ώστε ο Γερμανός να πάρει περισσότερους βαθμούς στο κυνήγι του παγκόσμιου τίτλου. Η Ιταλική ομάδα όμως δεν είχε υπολογίσει τον "Ιπτάμενο Ολλανδό".

Ο Μαξ Φερστάπεν έχοντας εκκινήσει από τη 16η θέση (λόγω τιμωρίας) προσπερνούσε τον έναν μετά τον άλλον τους πιλότους και στο τέλος του αγώνα πίεσε εντυπωσιακά τον Ραϊκόνεν. Παρότι ο Φέτελ "έκοψε" για να δώσει DRS στον ομόσταυλο του, ώστε να αντέξει στην πίεση της Red Bull, ο Φερστάπεν με κίνηση από ηλεκτρινικό παιχνίδι, προσπέρασε δυο στροφές πριν την καρό σημαία.

Δεν ανέβηκε όμως στο βάθρο καθώς οι αγωνοδίκες τον τιμώρησαν με ποινή 5'' θεωρώντας ότι βγήκε εκτός πίστας στο προσπέρασμα και ο Ραϊκόνεν βρέθηκε δίπλα στον Φέτελ. Μάλιστα του το ανακοίνωσαν στο δωμάτιο των νικητών, όπου περίμενε την απονομή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έκανε την απονομή, ενώ ο Μπολτ πήρε τις συνεντεύξεις από τους νικητές στο βάθρο και ο Χάμιλτον (πολυνίκης πλέον στις ΗΠΑ) έφτασε τους 331 βαθμούς (ο Φέτελ είναι στους 265), με την δράση να μεταφέρεται στο Μεξικό το ερχόμενο Σ/Κ, όπου μπορεί να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Κάτι που έκανε από σήμερα η Mercedes εξασφαλίζοντας για 4η χρονιά και μαθηματικά το πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ