ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Ολυμπιονίκης Φράνκι Φρέντερικς

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Ολυμπιονίκης Φράνκι Φρέντερικς
Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Ολυμπιονίκης Φράνκι Φρέντερικς ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KELD NAVNTOFT

Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης και της Ατλάντα και κορυφαίος Αφρικανός σπρίντερ όλων των εποχών, Φράνκι Φρέντερικς, είναι και επίσημα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο το 2016, σύμφωνα με το REUTERS.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγές κοντά στις Γαλλικές Ανακριτικές Αρχές και υποστηρίζει ότι ο Φρέντερικς ενημερώθηκε ότι είναι πλέον και επίσημα υπό διερεύνηση για υπόθεση διαφθοράς (παθητική δωροδοκία) σχετικά με την ψηφοφορίων των ΟΑ του 2016, που έγινε το 2009.

1REUTERSFredericks


(Το ρεπορτάζ του REUTERS)

Ο 50χρονος σπρίντερ των 100 και 200 μέτρων από τη Ναμίμπια, θεωρείται ο κορυφαίος Αφρικανός σπρίντερ όλων των εποχών με τα δύο ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και του 1996 και τα έξι μετάλλια (2 χρυσά) σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου.

1522015


(Ο Φρέντερικς είναι ο κορυφαίος σπρίντερ στην ιστορία της Αφρικής - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ILKKA RANTA)

Ήταν μέλος της ΔΟΕ και επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τους Αγώνες του 2024, αλλά και μέλος της επιτροπής της IAAF για τη διερεύνηση του σκανδάλου ντόπινγκ στην Ρωσία. Τον περασμένο Μάρτιο είχε παραιτηθεί των αξιωμάτων του, χωρίς να αποδεχθεί τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας ότι το έμβασμα 300 χιλιάδων $ προς την εταιρεία του, αφορούσε νόμιμη πληρωμή (προώθηση αθλητικών εκδηλώσεων). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Φρέντερικς κατηγορείται για δοσοληψίες με τον γιο του πρώην προέδρου της IAAF, Πάπα Μασάτα Ντιάκ την ίδια ημέρα μάλιστα της ανάθεσης. Ο Φρέντερικς κατέθεσε την Πέμπτη για 1 ώρα στο Δικαστή Renaud Van Ruymbeke.

8025433


(Ο Φρέντερικς (αρ.) έχει παραιτηθεί από τις θέσεις του σε ΔΟΕ και IAAF - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KELD NAVNTOFT)

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση είτε από το Παρίσι, είτε από τη ΔΟΕ για το δημοσίευμα του REUTERS. Το προηγούμενο διάστημα θυμίζουμε ότι συνελήφθη από τις Αρχές ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ολυμπιακής Επιτροπής Κάρλος Νουζμάν, για δωροδοκίες ύψους άνω των 2 εκατ. $, ώστε το Ρίο να αναλάβει του Αγώνες του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ