ΣΠΟΡ

Μπαράζ ΠΚ 2018: Μουντιάλ χωρίς Ιταλία, πρόκριση για τη Σουηδία - σοκ με Γιόχανσον

Μπαράζ ΠΚ 2018: Μουντιάλ χωρίς Ιταλία, πρόκριση για τη Σουηδία - σοκ με Γιόχανσον
Μέγα κάζο για την εθνική Ιταλίας, αποκλείστηκε από τη Σουηδία στα μπαράζ ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO

Η Σουηδία ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατάφερε να αποκλείσει την Ιταλία από την τελική φάση του μουντιάλ του 2018. Το γκολ του Γιόχανσον στο πρώτο παιχνίδι ήταν αρκετό, καθώς το 0-0 στο Μιλάνο έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στον Μπεργκ και την παρέα του. Ο Γιόχανσον όμως στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν με την ΑΕΚ. Ξέσπασε σε δάκρυα ο Μπουφόν, ανακοινώνοντας το αντίο στην εθνική.

Μέγα κάζο μετά από 60 χρόνια

Η Σουηδία ήταν έμμεσα εμπλεκόμενη την τελευταία φορά, που η Ιταλία δεν αγωνίστηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ήταν η διοργανώτρια το 1958. Τότε η σκουάντρα αζτούρα δεν είχε ταξιδέψει στον Ευρωπαϊκό βορρά.

18715520


(Οι Σουηδοί με πρώτο τον Μπεργκ (ν.9) πανηγυρίζουν την πρόκριση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MATTEO BAZZI)

Ο Τζιανπιέρο Βεντούρα είναι στο επίκεντρο της κριτικής για τις αγωνιστικές επιλογές του, τόσο στο πρώτο ματς στη Στοκχόλμη, όσο και στο Σαν Σίρο, που τελικά κόστισαν στην Ιταλία την παρουσία της στα τελικά.

18715463


("Τελειωμένος" θεωρείται ο Βεντούρα από τον πάγκο της εθνικής Ιταλίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO)

Το 90λεπτο ήταν ένας διαρκής μονόλογος για την Ιταλία (τελικές 23-4, 6-1 εντός εστίας), που όμως επιχειρούσε με λάθος τρόπο και πολλά γεμίσματα να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, κάνοντας εύκολη τη δουλειά των κεντρικών αμυντικών.

18712533


(Ο Ιμόμπιλε απέναντι από τον Όλσεν - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MATTEO BAZZI)

Ο πρώην γκολκίπερ του ΠΑΟΚ Ρόμπιν Όλσεν έκανε και σημαντικές αποκρούσεις, όταν χρειάστηκε (κορυφαία του στιγμή στο σουτ του Ελ Ζαράουι στο 87), ενώ ο Μάρκους Μπεργκ είχε τον άχαρο ρόλο να κυνηγά μακρινές μεταβιβάσεις. Βοήθησε όμως και αυτός αμυντικά.

Τέλος η σεζόν για Γιόχανσον

Μεγάλος άτυχος για τη Σουηδία ήταν ο Γιάκομπ Γιόχανσον, που σε μια προσπάθεια του να βρει την μπάλα, τέντωσε το πόδι του και έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 19, και η πρώτη ιατρική γνωμάτευση κάνει λόγο για ρήξη πρόσθιου χιαστού. Κάτι που σημαίνει τέλος η σεζόν του με την ΑΕΚ και οριακά (6 μήνες απουσία) αν προλάβει τα τελικά του μουντιάλ.

18715318


(Μεγάλος άτυχος ο Γιόχανσον - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MATTEO BAZZI)

Αντίο με δάκρυα ο Μπουφόν

Τραγική φιγούρα στο φινάλε του παιχνιδιού ο Μπουφόν, που έπαιξε και ως φορ στα τελευταία λεπτά και έτσι δε θα ολοκληρώσει την καριέρα του στο μουντιάλ, όπως θα ήθελε.

18715512


(Ξέσπασε σε λυγμούς ο Μπουφόν - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO)

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την απόφασή του στις κάμερες. "Λυπάμαι όχι για μένα, αλλά για τον αποκλεισμό. Για όλο αυτό που έγινε και έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Ήρθε το τέλος και έτσι πρέπει να γόινει, αλλά θα ήθελα να μην συνοδεύεται με έναν αποκλεισμό" ήταν κάποια από τα λόγια του.

Πλέον από την Ευρώπη μένει ένα εισιτήριο, που θα διεκδικήσουν η Ιρλανδία και η Δανία, στη ρεβάνς του 0-0.

ΠΚ 2018-Μπαράζ Ευρώπης

Α αγώνες

Κροατία-Ελλάδα 3-1
Β.Ιρλανδία-Ελβετία 0-1
Σουηδία-Ιταλία 1-0
Δανία-ΕΪΡΕ 0-0

Β αγώνες

Ελβετία-Β.Ιρλανδία 0-0
Ελλάδα-Κροατία 0-0
Ιταλία-Σουηδία 0-0
ΕΪΡΕ-Δανία (14/11, 21.45)

ΠΚ 2018-Διηπειρωτικά Μπαράζ

Α αγώνες

Ονδούρες-Αυστραλία 0-0
Νέα Ζηλανδία-Περού 0-0

Β αγώνες

Αυστραλία-Ονδούρες (15/11, 11.00)
Περού-Ν. Ζηλανδία (16/11, 04.15)

Οι 29 ομάδες του μουντιάλ

Ρωσία (διοργανώτρια). Από την Ευρώπη: Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σερβία, Πολωνία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ισλανδία, Ελβετία, Κροατία, Σουηδία. Από την Ασία: Ιράν, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία. Από τη Ν. Αμερική: Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Κολομβία. Από Β.Κ. Αμερική και Καραϊβική: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς. Και από Αφρική: Τυνησία, Νιγηρία, Μαρόκο, Σενεγάλη και Αίγυπτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ