ΣΠΟΡ

Αγώνας για την κατάκτηση του «Έβερεστ των Θαλασσών»

Αγώνας για την κατάκτηση του «Έβερεστ των Θαλασσών»
Facebook/@PeteBurlingNZ

Ο Peter Burling είναι ένας ιστιοπλόος με πολλές περγαμηνές. Έχει ήδη κατακτήσει πολύ σημαντικές διακρίσεις, αλλά επιθυμεί να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία που παγκόσμιου αθλητισμού και είναι αποφασισμένος να κάνει όλες τις αναγκαίες θυσίες για να κατακτήσει… πάλι την κορυφή.

Πριν από λίγο καιρό χρίστηκε καλύτερος ιστιοπλόος της χρονιάς στον κόσμο, για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά το πάθος του για το άθλημα τον κρατά μακριά από κοινωνικές εκδηλώσεις και φιέστες.

Μόλις 26 ετών, ο Burling έχει ήδη αποδείξει τις αρετές του, κερδίζοντας μάλιστα και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με την ομάδα Emirates New Zealand.

Φέτος επιχειρεί κάτι πρωτόγνωρο. Θα αγωνιστεί μέρα και νύχτα σε μία προσπάθεια να κατακτήσει την κορυφή σε μία διοργάνωση τόσο δύσκολη που έχει ονομαστεί «Έβερεστ των Θαλασσών».

Ο Burling και η ομάδα του θα κάνουν στάσεις σε 12 πόλεις στις 6 ηπείρους τους επόμενους μήνες, καλύπτοντας περισσότερα από 46,000 ναυτικά μίλια (85,000χλμ.)

«Σε οποιοδήποτε αγώνα συμμετέχεις, θέλεις να κερδίσεις», είπε ο 26χρονος στο CNNi. «Υπάρχουν πολλές (διοργανώσεις) μεγάλου κύρους στον κόσμο και αυτή είναι μία εξ’ αυτών».

Αν η ομάδα του Burling φτάσει στις δυτικές ακτές της Ολλανδίας την ερχόμενη χρονιά σημειώνοντας χρόνο ρεκόρ, τότε ο ίδιος θα αναδειχθεί ως ο μόνος αθλητής που έχει κερδίσει τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις: το Volvo Ocean Race, το America's Cup και έναν Ολυμπιακό τίτλο.

Για να μπορέσει κάποιος να έχει έστω και την παραμικρή ελπίδα να κάνει κάτι αντίστοιχο, πρέπει να ετοιμαστεί για μία ζωή γεμάτη θυσίες. Ο Burling για τους επόμενους μήνες θα κοιμάται τέσσερις ώρες την ημέρα και θα τρέφεται με ξηρά τροφή και σοκολάτες… αλλά είναι έτοιμος για την πρόκληση.

«Έχω κάνει μερικούς αγώνες σε ανοιχτή θάλασσα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστείς για τις μεγάλες σε διάρκεια διοργανώσεις – όπως αυτές των 30, 35 ημερών – χωρίς να βγεις εκεί έξω και να το κάνεις», τόνισε ο ίδιος.

«Προφανώς είναι πολύ διαφορετικό, αλλά την ίδια στιγμή είναι ίδιο. Τα ίδια πράγματα σε οδηγούν στο να νικήσεις έναν αγώνα με σκάφος, τα ίδια στο να χάσεις». «Υπό αυτές τις συνθήκες απλά τραβάει περισσότερο (χρονικά) και είναι περισσότερο αγώνας τριβής. Πρέπει απλώς να σιγουρευτείς πως δεν θα κάνεις κανένα λάθος για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα».

«Έχει να κάνει μόνο με το να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις το καθορισμένο διάστημα και με το να εργαζόμαστε σαν ομάδα για να κάνουμε το σκάφος να πάει ταχύτερα».

«Στόχος μας η νίκη»

Έως τώρα ο Burling είχε σχεδόν πάντα στο πλευρό του στο νερό τον στενό του φίλο και συμπατριώτη Blair Tuke, όμως σε αυτόν τον αγώνα θα τον βρει απέναντί του.

«Η νίκη του Ολυμπιακού μεταλλίου στο Ρίο με τον Blair ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο», παραδέχθηκε ο Burling. Πλέον όμως ο Tuke έχει μεταπηδήσει σε αντίπαλη ομάδα και θα επιχειρήσει να στερήσει από τον άλλοτε συνεργάτη του την σημαντική διάκριση.

Μόνο ο ένας εκ των δύο μπορεί να «ανέβει το Έβερεστ», αλλά ο Burling δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τους συναισθηματισμούς να τον απομακρύνουν από τον στόχο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος» με την ομάδα μου «και ο Blair το ίδιο», είπε, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα κόντρας μεταξύ τους, καθώς αυτό είναι απλώς μία εφεύρεση των μέσω μαζικής ενημέρωσης.

«Ανυπομονώ να συναντήσω φίλους μου και να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με άλλους ανθρώπους», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Για τον εαυτό μου, θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα από τους πιο έμπειρους και να βοηθήσω όπου μπορώ». «Η νίκη είναι σίγουρα ο στόχος μας και ανυπομονώ για την πρόκληση των επόμενων μηνών».

Four-hour sleeps, freeze dried food -- the battle to win the 'Everest of the Seas', by Henry Young, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ