ΣΠΟΡ

WADA: Παραμένει η τιμωρία της Ρωσίας, ορατός ο αποκλεισμός από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

WADA: Παραμένει η τιμωρία της Ρωσίας, ορατός ο αποκλεισμός από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς
Εκτός WADA παραμένει η Ρωσική επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MAXIM SHIPENKOV

Η WADA δεν έκανε δεκτή την αίτηση της Ρωσίας, για να αναγνωρίσει και πάλι την Ρωσική Επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ και εισηγήθηκε στη ΔΟΕ τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Οργισμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο.

Η RUSADA είχε αποβληθεί από τη WADA πριν (Νοέμβριος του 2015) τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, με τη ΔΟΕ να αφήνει στις Διεθνείς Ομοσπονδίες την απόφαση να μην επιτρέψουν σε Ρώσους αθλητές την συμμετοχή τους στο Ρίο, που σχεδόν στο σύνολό τους δεν πήραν μέρος στους Αγώνες.

15946576


(Η RUSADA παραμένει εκτός WADA - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MAXIM SHIPENKOV)

Η Ρωσική Επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ έπρεπε να συμμορφωθεί με κάποια μέτρα, μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μακλάρεν για εκτεταμένο ντόπινγκ, με «κρατική συγκάλυψη», ώστε να γίνει και πάλι δεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό.

2016 05 12T172836Z 124289195 TM3EC5C11DP01 RTRMADP 3 SPORT DOPING WADA


(Η WADA διατηρεί τον αποκλεισμό της Ρωσίας - Πηγή: REUTERS / CHRISTINNE MUSCHI)

Παρότι ικανοποίησε αρκετά από τα κριτήρια αυτά (ανάμεσα τους και τη διενέργεια των ελέγχων από τα Ελληνικά εργαστήρια), δε συμμορφώθηκε με δύο βασικές απαιτήσεις της WADA.

• Οι υπεύθυνοι της RUSADA δεν παραδέχθηκαν δημόσια το πόρισμα της επιτροπής Μακλάρεν.

• Η Ρωσική Κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πρόσβαση της WADA στα φυλασσόμενα δείγματα και τα ηλεκτρονικά αρχεία των Ρώσων αθλητών, που φυλάσσονται στο Εργαστήριο της Μόσχας, με την αιτιολογία της επίσημης Ομοσπονδιακής έρευνας.

Στο 38μελές Συμβούλιο που συνεδρίασε στη Ν. Κορέα παρουσιάστηκαν και εξέθεσαν την άποψη τους ο Ρώσος Υπουργός των σπορ Πάβελ Κολόμπκοφ και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αλεξάντερ Ζουκόφ, που υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει συμμορφωθεί στο μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων.

2017 11 16T082853Z 749566779 RC189A0D3910 RTRMADP 3 SPORT DOPING WADA


(Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της WADA Κρεγκ Ρίντι και ο Γεν. Διευθυντής Όλιβερ Νιγκλί (δ) - Πηγή: REUTERS / KIM HONG-JI)

Παραταύτα η WADA, δια στόματος του προέδρου της σερ Κρεγκ Ρίντι, δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ρωσικής πλευράς, παρότι αναγνώρισε τα βήματα προόδου υπό τη νέα ηγεσία.

Οι Ρώσοι έκαναν λόγο για προκατασκευασμένο αποτέλεσμα και άδικη απόφαση. Παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους, αρνήθηκαν όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε κρατική συγκάλυψη.

2016 12 09T121706Z 1843532326 RC1524684800 RTRMADP 3 SPORT DOPING WADA


(Η Ρωσία κινδευνεύει με αποκλεισμό από του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 - Πηγή: REUTERS / ISSEI KATO)

Το βάρος πέφτει τώρα στη ΔΟΕ, που θα κληθεί να λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στην Πιονγκ Τσανγκ, στο επόμενο ΔΣ, στις 5 Δεκεμβρίου.

1WADARussia


(Οι αποφάσεις της WADA)

Μαζί με τη Ρωσία, το Κουβέιτ, η Ισημερινή Γουινέα και ο Μαυρίκιος βρέθηκαν να μην έχουν συμμορφωθεί με τον κώδικα της WADA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ