ΣΠΟΡ

Άνοιξε την πόρτα στη Ρωσία ο Μπαχ (vid)

Άνοιξε την πόρτα στη Ρωσία ο Μπαχ (vid)
ΑΠΕ/ΜΠΕ - EPA-LAURENT GILLIERON

Ένα ακόμα βήμα προσέγγισης της ΔΟΕ με τη Ρωσία έγινε μετά τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Το διήμερο της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (6/12) με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου, Τόμας Μπαχ, ο οποίος… άνοιξε ακόμα μια πόρτα στη Ρωσία λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της ποινής για το σκάνδαλο ντόπινγκ που αφορά την εν λόγω χώρα. Λίγες ώρες μετά τις τοποθετήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, που ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν την πρόθεση να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας, που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2018, ο Τόμας Μπαχ από τη Λωζάνη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να αγωνιστούν αθλητές υπό τη σημαία της Ρωσίας και όχι ως ανεξάρτητοι.

18817714

Ο Τόμας Μπαχ προσερχόμενος στο πάνελ της συνέντευξης - Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ - EPA-LAURENT GILLIERON

«Έχουμε ανακοινώσει αυτή την ποινή, επειδή πιστεύουμε ότι αν δεν γίνει δεκτή η κύρωση και συμμορφωθεί στο σύνολό της η επιτροπή της χώρας τότε θα πρόκειται για ένα από τα πιο λυπηρά επεισόδια στην ιστορία του Ολυμπισμού. Η παρέλαση στην τελετή λήξης θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ρωσία έχει αποδεχθεί την κύρωση και ότι μια νέα αρχή είναι εφικτή», είπε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τόμας Μπαχ στη Λοζάνη.

18817678

Άνετος παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων για τις σχέσεις με τον Πούτιν ο πρόεδρος της ΔΟΕ - Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ - EPA-LAURENT GILLIERON

Οι εκπρόσωποι του Τύπου που έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΔΟΕ, πίεσαν αρκετά τον Μπαχ να απαντήσει για το αν έχει διαπραγματευτεί την κύρωση που επιβλήθηκε στη Ρωσία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν όπως και το γεγονός ότι δείχνει διάθεση να επιτρέψει στους αθλητές να αγωνιστούν ως «Ρώσοι αθλητές» αντί για «ανεξάρτητοι αθλητές» όπως έγινε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. «Η απόφαση αυτή δεν ήταν μια δέσμευση για να αποφύγουμε το μποϊκοτάζ της Ρωσίας, αλλά μια λύση για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Παρακολούθησα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Αν και αγωνίζονταν ως ανεξάρτητοι αθλητές, ο καθένας στο γήπεδο και στα ΜΜΕ μιλούσε για Ρώσους αθλητές. Επιλέξαμε να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα», εξήγησε ο Τόμας Μπαχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ