ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Στηρίζει τους αθλητές η Ρωσία, τιμωρεί η ΔΟΕ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Στηρίζει τους αθλητές η Ρωσία, τιμωρεί η ΔΟΕ
Η έδρα της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροής (ROC) ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SERGEI ILNITSKY

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) αποφάσισε να στηρίξει όσους αθλητές συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νοτίου Κορέας, την ίδια ώρα που η ΔΟΕ επέβαλλε ισόβιο αποκλεισμό σε έξι Ρωσίδες αθλήτριες του χόκεϊ…

Συνεχίζονται καθημερινά οι «ζυμώσεις», οι συζητήσεις και οι κινήσεις στρατηγικής από τη ΔΟΕ και τη Ρωσία, με φόντο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ της Νοτίου Κορέας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η ΔΟΕ έχει αποκλείσει τη Ρωσία από τους Αγώνες εδώ και μια εβδομάδα, με την κατηγορία της «πρωτοφανούς συστηματικής χειραγώγησης» του συστήματος αντιντόπινγκ, αλλά άφησε την πόρτα ανοικτή για τους αθλητές της να αγωνιστούν ως ανεξάρτητοι, εάν έχουν «καθαρό» ιστορικό ντόπινγκ.

17384581

Ο πρόεδρος της ROC, Αλεξάντερ Ζουκόφ, που τοποθετήθηκε για τους αθλητές της Ρωσίας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SERGEI ILNITSKY

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) συμφώνησε ομόφωνα την Τρίτη να στηρίξει τους Ρώσους αθλητές που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Ζουκόφ, μεταξύ άλλων δήλωσε πως: «Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια άποψη. Οι αθλητές μας πρέπει να πάνε στην Κορέα, να ανταγωνιστούν, να επιτύχουν νίκες για τη δόξα της Ρωσίας, για τη δόξα της μητέρας πατρίδας», ενώ πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι αθλητές μας είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις αποφάσεις της ΔΟΕ, οι οποίες είναι αναμφισβήτητα άδικες από πολλές απόψεις».

Αποκλεισμός για έξι!

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα, η ΔΟΕ επέβαλλε ισόβιο αποκλεισμό σε έξι Ρωσίδες αθλήτριες του χόκεϊ επί πάγου, από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τους Αγώνες του Σότσι του 2014 και τη χειραγώγηση της εξέταση των δειγμάτων ντόπινγκ των αθλητών της χώρας από κρατικές αρχές, η ΔΟΕ πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι αθλητές που τιμωρήθηκαν, πάντως, διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ