ΣΠΟΡ

O γύρος του κόσμου σε... 42 μέρες: Νέο ρεκόρ από τον Γάλλο Φρανσουά Γκαμπάρ (pics&vids)

O γύρος του κόσμου σε... 42 μέρες: Νέο ρεκόρ από τον Γάλλο Φρανσουά Γκαμπάρ (pics&vids)
REUTERS/Stephane Mahe

Ένα αξιοπρόσεχτο ρεκόρ πέτυχε ο Γάλλος Φρανσουά Γκαμπάρ, ο οποίος κατάφερε να συντρίψει τον ταχύτερο χρόνο για το ταξίδι γύρω από την Γη με σκάφος και πλήρωμα ενός ατόμου, κατά… έξι ημέρες.

Ο Γκαμπάρ έκοψε την κορδέλα του τερματισμού στο κανάλι της Μάγχης σε 42 μέρες, 16 ώρες, 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 4 Νοεμβρίου και δεν σταμάτησε λεπτό για να μπορέσει να σπάσει το ρεκόρ που είχε ορίσει πέρσι ο συμπατριώτης του, Thomas Coville.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ιστιοπλοΐας Ταχύτητας δεν έχει ακόμη επικυρώσει το ρεκόρ του Γάλλου, καθώς πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος στα μηχανήματα του σκάφους του.

Πριν φτάσει στην γραμμή τερματισμού ο Γκαμπάρ αποτύπωσε σε βίντεο τα τελευταία μέτρα της διαδρομής του, τονίζοντας: «Το μικρό μπλε κομμάτι είμαστε εμείς, το κόκκινο είναι ο τερματισμός. Θα το περάσουμε σε λίγη ώρα, ο υπολογιστής λέει μόλις 30 δευτερόλεπτα».

«Μόλις πέρασα τη γραμμή του τερματισμού. Είναι τρελό. Είναι απίστευτο. Είμαι κάπως συγκινημένος. Είναι πολύ παράξενη η ατμόσφαιρα γύρω μου, αλλά την ίδια ώρα είναι τρομερή», ανέφερε μόλις είχε τερματίσει.

«Είμαι περήφανος και χαρούμενος που έκανα αυτό το όμορφο ταξίδι γύρω από τον πλανήτη».

Όταν έφτασε στη γενέτειρά του λίγες ώρες μετά τον τερματισμό, το γιοτ του αγκυροβόλησε στο λιμάνι και ξεκίνησε το πάρτι για τη μεγάλη του επιτυχία.

Στη διάρκεια της μεγάλης διαδρομής του, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος έσπασε μερικά ακόμη σημαντικά ρεκόρ για σόλο αγωνίσματα, όπως η ταχύτερη πλοήγηση στον Ειρηνικό Ωκεανό και η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλυφθεί εντός 24ωρου – 1,575 χιλιόμετρα.

https://www.instagram.com/p/BcwexHJh0Ic

Το πλοίο του ήταν ειδικά κατασκευασμένο για το σημαντικό ταξίδι του και του επέτρεπε να κινείται με μεγάλες ταχύτητες για να πιάσει τον στόχο του, όπως είπε και ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια των 42 ημερών που ταξίδευε ο Gabart ενημέρωνε συχνά τα social media του αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από τις «περιπέτειές» του.

https://www.instagram.com/p/BcnVv_tBp43
https://www.instagram.com/p/BcftwvSBhaI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ