ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Η Βόρεια Κορέα προσκλήθηκε να μετάσχει στην Πιονγκτσάνγκ

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Η Βόρεια Κορέα προσκλήθηκε να μετάσχει στην Πιονγκτσάνγκ
EPA/JEON HEON-KYUN

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) γνωστοποίησε σήμερα ότι προσκάλεσε δύο σκιέρ από τη Βόρεια Κορέα να λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο (9-18/3) στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Η IPC προσθέτει στη σχετική ανακοίνωση ότι, εάν η πρότασή της γίνει δεκτή, οι Τζονγκχιόν Κιμ και Γιουτσόλ Μα θα παρελάσουν μαζί με τους Νοτιοκορεάτες κάτω από κοινή σημαία στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης στις 9 Μαρτίου.

«Τώρα που προσφέραμε δύο θέσεις σε αθλητές της Βόρειας Κορέας, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μετάσχει στους πρώτους της Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες αυτό το Μάρτιο» δήλωσε ο πρόεδρος της IPC, Άντριου Πάρσονς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσκλήσεις είναι στην διακριτική ευχέρεια της IPC και της αντίστοιχης διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος.

Οι Παραολυμπιακοί ακολουθούν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (9-25/2), οι οποίοι θα διεξαχθούν στην Πιονγκτσάνγκ. Σε αυτή τη διοργάνωση θα λάβουν μέρος και αθλητές από τη Βόρεια Κορέα, καθώς οι δύο χώρες θα αγωνιστούν με κοινή ομάδα στο γυναικείο χόκεϊ επί πάγου, ενώ θα παρελάσουν μαζί στην τελετή έναρξης υπό κοινή σημαία. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η μεταξύ τους σύγκρουση το διάστημα 1950-53 έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Με κοινή σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Βόρεια και Νότια Κορέα

Η IPC ανακοίνωσε ότι οι δύο Βορειοκορεάτες σκιέρ αγωνίστηκαν τον Ιανουάριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ομπερίντ της Γερμανίας, με χρηματοδότηση από την Ασιατική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το "Agitos Foundation". Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει στο παρελθόν μέρος σε Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, με δύο αθλητές στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και έναν στο Λονδίνο το 2012.

«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να αγωνιστούν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και νομίζω ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας θα στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα για την ειρήνευση μέσω του αθλητισμού» δήλωσε ο Πάρσονς και συνέχισε: «Και για τις δύο χώρες, το να παρελάσουν μαζί στις τελετές έναρξης και λήξης θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή και το αποτέλεσμα μιας φανταστικής ομαδικής προσπάθειας από πολλά μέρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ