ΣΠΟΡ

Ο Ιούλιος Συναδινός φέρνει στο EPAS το θέμα της διαμάχης FIBA-Euroleague

Ο Ιούλιος Συναδινός φέρνει στο EPAS το θέμα της διαμάχης FIBA-Euroleague
Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού θα συζητήσει το θέμα της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο συμβούλιο της Ευρώπης. ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, όπου διεξάγεται η 12η Σύσκεψη της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τον Αθλητισμό - EPAS, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ειδική συνεδρίαση για την προετοιμασία της Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρώπης (Οκτώβριος 2018/Τιφλίδα), ο γγΑ θα ξαναθέσει προς συζήτηση το θέμα της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της FIBA και της Euroleague. Ήδη, από την προηγούμενη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε., ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είχε θέσει αυτό το κομβικό θέμα για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Καθώς στη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό - EPAS, συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από τη διαμάχη FIBA και Euroleague, θα συντελέσει σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Βασική αιτία της διαφωνίας ανάμεσα στη Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) και τη Euroleague αποτελεί το καλεντάρι των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 της FIBA, με τη διεξαγωγή αγώνων των εθνικών ομάδων μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Η Euroleague αρνήθηκε να διακόπτει προσωρινά την αγωνιστική δράση, όπως συμβαίνει στο Champions League στο ποδόσφαιρο, ώστε να μπορούν οι διεθνείς παίκτες να αγωνίζονται στην εθνική ομάδα της πατρίδας τους. Ως αποτέλεσμα, στους προκριματικούς αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εθνικές ευρωπαϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αγωνίστηκαν χωρίς τους κορυφαίους παίκτες τους.

Στη 12η Σύσκεψη της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τον Αθλητισμό - EPAS, του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα βασικά θέματα είναι: «Οι φραγμοί στη διαφθορά και η προώθηση της καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό¨ καθώς και η ¨Υποστήριξη της διαφορετικότητας και η μάχη ενάντια στις διακρίσεις στον αθλητισμό».

Η ελληνική πλευρά, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, προωθεί ιδιαίτερα τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αθλητισμό, της σεξουαλικής παρενόχλησης, του αποκλεισμού, της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών μέσω του αθλητισμού, των δικαιωμάτων του παιδιού και των αθλητικών αξιών, της καταπολέμησης της βίας, του ντόπινγκ και της χειραγώγησης στον αθλητισμό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ