ΣΠΟΡ

Euroleague: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης

Euroleague: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης
Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τη Φενέρμπαχτσε και κατέκτησε την Euroleague στο Βελιγράδι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDREJ CUKIC

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 85-80 της Φενέρμπαχτσε στον τελικό του Final Four στο Βελιγράδι και κατέκτησε για δέκατη φορά στην ιστορία της την Ευρωλίγκα

Η «Βασίλισσα της Ευρώπης» δικαίωσε τον τίτλο της στον τελικό του Final Four του Βελιγραδίου απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο και του MVP τόσο της διοργάνωσης όσο και του Final Four, Λούκα Ντόντσιτς, εκθρόνισε τους περσινούς νικητές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι έφτασε στις δέκα κατακτήσεις ευρωπαϊκών στην πλούσια ιστορία της. Παρά το γεγονός ότι η «Stark Arena» ήταν γεμάτη από 12.000 Τούρκους οπαδούς, παρά το γεγονός ότι στο φινάλε πήγε να… χάσει μέσα από τα χέρια της τον τίτλο, κατάφερε τελικά να πάρει το τρόπαιο για να το πάει πίσω στη Μαδρίτη και να δώσει χαρά στους οπαδούς της.

Ο τελικός ήταν εξαιρετικός τόσο από πλευράς θεάματος όσο κι από πλευράς τακτικής, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να βρίσκει λύσεις στα κρίσιμα σημεία από τους σταρ της, Γιούλ και Ντόντσιτς, με το ματς να κρίνεται ωστόσο από τα ριμπάουντ τα οποία πήραν οι Ισπανοί και έκαναν μεγάλη ζημιά στους Τούρκους. Η φάση, ωστόσο, που καθόρισε το παιχνίδι ήρθε 18’’ πριν το φινάλε. Όταν η Φενέρμπαχτσε έκανε την τελευταία προσπάθεια να «μπει» ξανά στον τελικό επιστρέφοντας από διψήφιες διαφορές που είχε πάρει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Φαμπιάν Κοζέρ πήγε στις βολές με το σκορ στο 80-78. Ο Γάλλος ευστόχησε στην πρώτη βολή, αλλά αστόχησε στη δεύτερη. Αν η Φενέρμπαχτσε έπαιρνε το ριμπάουντ θα είχε μια ευκαιρία για να πλησιάσει στον πόντο ή και να ισοφαρίσει. Με τα… αν, όμως, δεν γράφεται ιστορία και ο Τρέι Τόμπκινς ήταν εκεί για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ, να σκοράρει και ουσιαστικά να «κλειδώσει» την κατάκτηση της Euroleague για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το τελικό 85-80 χάρισε στη Ρεάλ τον τίτλο, με τον Πάμπλο Λάσο να δικαιώνεται για την προσπάθεια που έκανε όλη τη χρονιά να φτάσει την ομάδα του ως το τέλος του δρόμου ενώ παράλληλα ο Λούκα Ντόντσιτς που θεωρείται το «παιδί – θαύμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναδείχθηκε MVP και του Final Four. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, αυτά τα ματς στο Βελιγράδι να ήταν από τα τελευταία του στην Ευρώπη αφού αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ.

Από εκεί και πέρα, σταμάτησε κι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ για το ελληνικό μπάσκετ, αφού για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια δεν θα αγγίξει το τρόπαιο του νικητή… γαλανόλευκο χέρι. Το 2011 είχε κατακτήσει το τρόπαιο ο Παναθηναϊκός, το 2012 και το 2013 ο Ολυμπιακός, ενώ το 2014 η Μακάμπι Τελ Αβίβ που είχε παίκτη τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Το 2015 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε στις τάξεις της τον Γιάννη Μπουρούση, το 2016 το κατέκτησε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη ενώ πέρσι, είχε επικρατήσει η Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα.

Τέλος, η Ρεάλ Μαδρίτης κυνηγά κάτι ακόμα πιο… αξεπέραστο σαν σύλλογος συνολικά κι όχι μόνο στο μπάσκετ. Μετά την κατάκτηση της Euroleague, οι Μαδριλένοι φιλοδοξούν και στην κατάκτηση του Champions League από την ομάδα ποδοσφαίρου κάτι που θα της δώσει μια ακόμα… ξεχωριστή διάκριση αφού θα έχει γίνει το πρώτο αθλητικό κλαμπ που θα έχει πάρει την ίδια χρονιά την κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη και στα δυο σπορ…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ