ΣΠΟΡ

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς αποκλειστικά στο CNN Greece

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς αποκλειστικά στο CNN Greece
EUROKINISSI/ICON PRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Σίγουρος για τον εαυτό του και τις απαιτήσεις που έχει μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με την Ζιέλονα Γκόρα, που θα σφραγίσει την είσοδο της ομάδας στο ΤΟΡ-16 της Ευρωλίγκας.

Για τον Τζόρτζεβιτς δεν τέθηκε θέμα, όταν του έγινε η πρόταση να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, παρότι υπήρξαν κάποιοι που τον συμβούλευσαν να είναι επιφυλακτικός.

«Αρχικά ο στόχος μου, η μεγαλύτερη επιθυμία μου ήταν να κοουτσάρω την εθνική ομάδα. Το έχω πετύχει και είναι μεγάλη τιμή και το κάνω με την καρδιά μου. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις, όμως νομίζω ότι ήταν η σωστή στιγμή. Η ευκαιρία για κάποιον σαν εμένα, όχι μόνο για τον προπονητή, αλλά για τον άνθρωπο. Γιατί υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί προπονητές, που θα δικαιούνταν μια τέτοια ευκαιρία. Και την άρπαξα, γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις. Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους θέλω να μιλάω, μεγαλύτεροι, πιο έμπειροι προπονητές, από την πατρίδα μου, που είναι καλοί μαζί μου και με συμβουλεύουν, ήταν λίγο επιφυλακτικοί με αυτή μου την απόφαση. Αλλά όχι εγώ. Την ξεχώρισα αμέσως μόλις μου έγινε η πρόταση. Και ανέλαβα την δουλειά με την ίδια αφοσίωση που έχω και στην εθνική ομάδα».


(Πηγή: EUROKINISSI/ICON PRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Η «κληρονομιά» που έχει αφήσει ο Ομπράντοβιτς δεν τον επηρεάζει, και αναγνωρίζει το ειδικό βάρος που έχει ο Παναθηναϊκός.

«Αυτό που ήθελα πρώτα από όλα, ήταν να φέρω αξιόλογους ανθρώπους στην ομάδα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος μου. Σωστούς ανθρώπους. Που αξίζουν να φορούν την φανέλα του Παναθηναϊκού. Αξίζουν αυτή την ευκαιρία και ξέρουν πως πρέπει να παίξουν. Δεν είναι όλοι που γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας τεράστιας ομάδας και με τέτοια ιστορία όπως ο Παναθηναϊκός. Η επιλογή λοιπόν των «κατάλληλων» ήταν ο πρώτος στόχος. Και όχι μόνον οι παίκτες. Αλλά και οι συνεργάτες μου».

"Στόχος μου μόνον η νίκη"

Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Ευρωλίγκας θα οριοθετήσει τους στόχους της ομάδας, που δεν μπορεί να είναι άλλοι από την κορυφή, έτσι όπως ταιριάζει στην φιλοσοφία του.

«Δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος. Ποτέ δεν θα είμαι αν δεν φτάσουμε στο τέλος. Τους στόχους μου, τους στόχους του Παναθηναϊκού, θα τους ανακοινώσω σε κανά-δυο εβδομάδες. Θα το ανακοινώσω στους παίκτες μου. Θα τους πω, «για αυτό πρέπει να αγωνίζεστε». Γιατί δεν μ’ αρέσει να παίζω μπάσκετ για να παίζω. Θέλω να παίζω για να κερδίζω».

Η εμφάνιση και η νίκη στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα ήταν πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί σταμάτησε το σερί των μπλαουγκράνα.

«Ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα ήταν μια «σφραγίδα». Πρώτα από όλα να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι, οι παίκτες, όλοι μας, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απέναντι στους καλύτερους. Αυτό έχουμε ανάγκη, αυτό πρέπει να κάνουμε. Ίσως δεν είναι εύκολο αλλά αυτό πρέπει να γίνει».


(Πηγή: EUROKINISSI/ICON PRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Η "νέα γενιά" και ο Διαμαντίδης

Ποια είναι όμως η φιλοσοφία του για το μπάσκετ, που θα παίζει η ομάδα του, αλλά και για τη «νέα γενιά» παικτών, που περιμένει την ευκαιρία της;

«Σκληρή άμυνα. Είναι ακριβώς το αντίθετο από το πώς ήμουν σαν παίκτης. Έτσι είναι όμως. Σκληρή άμυνα, γιατί έτσι νομίζω ότι μπορείς να χτίσεις και να έχεις κάτι. Η φιλοσοφία μου είναι ότι σημασία δεν έχει το «εγώ», αλλά το «εμείς». Δεν είναι το παιχνίδι «μου», αλλά το παιχνίδι «μας». Οι παίκτες πρέπει να το καταλάβουν το συντομότερο δυνατό. Και νομίζω το ξέρουν. Δουλειά του προπονητή είναι να βγάζει νέους παίκτες. Και είμαι χαρούμενος που έχω αυτά τα παιδιά. Τίποτε όμως δεν χαρίζεται σε κανέναν. Τίποτε δεν πρέπει να χαρίζεται, ούτε σε κάποιον νέο, ούτε σε κάποιον «βετεράνο». Πρέπει να το αξίζει. Θα πρέπει να «κερδίσουν» κάθε λεπτό που θα αγωνίζονται στο παρκέ. Με την καθημερινή δουλειά. Αυτό που πρέπει να αποδείξουν και να κερδίσουν είναι τον σεβασμό και την αποδοχή των συμπαικτών τους. Μέσα από την καθημερινή δουλειά στο γήπεδο».

Για μια ακόμη φορά ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αρχηγό της ομάδας, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Παραδέχθηκε ότι ο τραυματισμός του Μποχωρίδη ανέτρεψε λίγο τον σχεδιασμό, αναγκάζοντας τον 3D να παίζει περισσότερο στο Ελληνικό πρωτάθλημα, όμως εμφανίστηκε σίγουρος, ότι όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα εμφανίζεται στο παρκέ «φρέσκος και εκρηκτικός».

«Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Και προσωπικότητα. Πάνω από όλα. Είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Και το χω πει. Είναι στόχος μου να τον πείσω να συνεχίσει να αγωνίζεται. Γιατί το μπάσκετ έχει ανάγκη τον Διαμαντίδη και ο Διαμαντίδης πρέπει να παίζει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Είναι μια κληρονομία για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι το όνομα του και αυτά που έχει επιτύχει ξεπερνούν την σεμνότητα του. Είναι μια αρετή του χαρακτήρα του. Να είναι τόσο ταπεινός. Όταν όμως βάζει την φανέλα του Παναθηναϊκού αντιπροσωπεύει κάτι μεγαλύτερο για το μπάσκετ».

Η ανάκρουση του εθνικού ύμνου είναι η ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή ή προπονητή και αυτό ονειρεύεται και ο κόουτς Τζόρτζεβιτς. Ενώ δεν αποκλείει όπως λέει να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή το American dream.

“Κανείς δεν μπορεί να σου απαγορέψει να έχεις μεγάλα όνειρα. Πρέπει απλά να δουλεύεις σκληρά. Και να είσαι ταπεινός. Και να έχεις δίπλα σους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι”.


(Πηγή: EUROKINISSI/ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

"Ευχαριστώ τον κόσμο"

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού για την στήριξη στον ίδιο και στην ομάδα.

«Πρώτα από όλα πρέπει να τους πω ευχαριστώ. Γιατί πριν το ματς με την Καρσίγιακα ήρθαν στο κλειστό και μα έδωσαν τρομερή στήριξη. Και για τους νέους παίκτες στην ομάδα ειδικά, που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια υποστήριξη ή να παίζουν σε μια τόσο απαιτητική ομάδα, ήταν σημαντικό. Τους νιώθω κοντά μας, μείνετε κοντά μας. Δώστε μας αυτό που μας έχετε δώσει μέχρι σήμερα. Είναι μεγάλη ώθηση για εμάς. Θέλουμε να νιώθουμε οικογένεια».

(Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ