ΣΠΟΡ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρότεινε να δοθεί το Βραβείο Νόμπελ στον πρώην πρόεδρο της FIFA

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρότεινε να δοθεί το Βραβείο Νόμπελ στον πρώην πρόεδρο της FIFA
Reuters / Maxim Zmeyef

Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στις Αμερικανικές Αρχές για το «σκάνδαλο FIFA», αρνήθηκε οποιαδήποτε υπόνοια δωροδοκίας για την ανάθεση του μουντιάλ στην Ρωσία και πρότεινε τον Ζεπ Μπλάτερ για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος της FIFA, είναι «ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο», άσχετα με τις όποιες κατηγορίες διαφθοράς υπάρχουν αυτή την στιγμή για την Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Μένει να αποδειχθούν οι όποιες κατηγορίες. Ο ίδιος ο Γιόζεφ Μπλάτερ, είναι ένας απολύτως αξιοσέβαστος άνθρωπος, που έχει κάνει πάρα πολλά για την πρόοδο του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο για εκείνον δεν ήταν απλά ένα άθλημα, αλλά ένα εργαλείο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και λαούς. Του αξίζει το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης».


(Πηγή: Reuters / Sergei Karputkhin)

Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε σε όσους αφήνουν υπόνοιες διαφθοράς στην διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που κέρδισε η Ρωσία και ιδιαίτερα στις Αμερικανικές Διωκτικές Αρχές. «Ένα πράγμα ξέρουμε μέχρι τώρα. Ότι κερδίσαμε καθαρά και δίκαια την διοργάνωση του μουντιάλ. Κανένα Κράτος δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει την Δικαστική δικαιοδοσία του σε άλλες χώρες ή να αναφέρεται σε Διεθνείς Οργανισμούς. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πολεμάμε την διαφθορά. Όχι όμως να πηγαίνουμε σε ξένες χώρες, να συλλαμβάνουμε υπηκόους τους, να τους ανακρίνουμε και να τους απαγγέλουμε κατηγορίες. Είναι απαράδεκτη τακτική».


(Πηγή: Reuters / Ruben Sprich)

Ξεκίνησε η «δική» του Μπλάτερ

Στην Ζυρίχη λαμβάνει χώρα από το πρωί της Πέμπτης η απολογία του Ζεπ Μπλάτερ στην Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA. Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έφτασε τσο μέγαρο με θωρακισμένο αμάξι και απαντά στις κατηγορίες ενώπιον της Επιτροπής και του προέδρου Χανς Γιόακιμ Έκερτ. Ο Μπλάτερ πάντως κοινοποίησε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή προς τα 209 μέλη της FIFA, αποκαλώντας την Επιτροπή, «Ιερά Εξέταση».


(Πηγή: Reuters / Denis Balibouse)

Δεν θα απολογηθεί ο Πλατινί

Αντίθετα στην επιτροπή δεν θα παρουσιαστεί ο Μισέλ Πλατινί. Μέσω των δικηγόρων του γνωστοποίησε, ότι δεν θα νομιμοποιήσει μια διαδικασία, που ήδη έχει βγάλει το πόρισμα της και έχει αποφασίσει την τιμωρία και των δύο παραγόντων.


(Πηγή: Reuters / Ruben Sprich)

Θυμίζουμε ότι οι δύο επικεφαλής της FIFA και της UEFA κατηγορούνται για «παράνομη πληρωμή» 2 εκατ. € του Πλατινί, πριν ανέλθει στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ο Γάλλος παράγοντας αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει, ότι πρόκειται για αμοιβή του για παρασχεθείσες υπηρεσίες.
Η απόφαση θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα (ήδη Μπλάτερ και Πλατινί έχουν τιμωρηθεί με απαγόρευση 90 ημερών ενασχόλησης με τα του ποδοσφαίρου), και εφόσον καταδικαστούν θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της FIFA και στο CAS (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ