ΣΠΟΡ

Ιός Ζίκα: Προβληματισμός για τη συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Ιός Ζίκα: Προβληματισμός για τη συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο
Ιός Ζίκα, Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016 REUTERS/Ricardo Moraes

Προβληματισμένη είναι η αμερικανική αθλητική κοινότητα σχετικά με την συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τον Αύγουστο του 2016, εξαιτίας της απειλής που συνιστά ο ιός Ζίκα.

Μάλιστα η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε τις Ομοσπονδίες να εξετάσουν το αν θα στείλουν αθλητές στη Βραζιλία, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Όπως ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το reuters, κανείς (αθλητής ή προσωπικό) δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει στην Βραζιλία αν νιώθει φόβο, εξαιτίας του επικίνδυνου ιού.

Μέλη της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής σημείωναν ότι κυρίως θα πρέπει να ενημερωθούν για τους εν δυνάμει κινδύνους από τον ιό οι αθλήτριες που, είτε βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, είτε σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες. Περαιτέρω ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε και υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση για το τι θα πράξει τελικά η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα έχει εξαλειφθεί ως τον Αύγουστο, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, αλλά και το γεγονός ότι τότε θα είναι χειμώνας στη Βραζιλία, οπότε και τα κουνούπια θα περιοριστούν.

Σε επιστολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς τις εθνικές επιτροπές στα τέλη Ιανουαρίου, οι γιατροί της ΔΟΕ επεσήμαιναν ότι παρακολουθούν την κρίση με τον ιό Ζίκα στενά, ενώ είχαν δώσει και συμβουλές για προστασία από τα κουνούπια, ήταν όμως καθησυχαστικοί και βέβαιοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά.

Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, υποψιάζονται ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, συνδέεται με περιστατικά μικροκεφαλίας στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, στις οποίες συνιστάται να αποφύγουν ταξίδια στις χώρες που ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα έχει κηρύξει τον επικίνδυνο ιό παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ελ Σαλβαδόρ οι αρχές συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη ως το 2018.

Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Σε ούρα και σάλιο από ασθενείς εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα

Ομάδα «κομάντο» για το Ζίκα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Φόβοι ειδικών για ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα το καλοκαίρι

Ομπάμα και Ρούσεφ συνομίλησαν για την εξάπλωση του Ζίκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ