ΣΠΟΡ

22 χρόνια από την «καταραμένη πρωτομαγιά» που χάθηκε στην πίστα της Ίμολα ο Άιρτον Σένα

22 χρόνια από την «καταραμένη πρωτομαγιά» που χάθηκε στην πίστα της Ίμολα ο Άιρτον Σένα
Getty Images / Mike Hewitt / Allsport

Για πολλούς ο κορυφαίος πιλότος στην ιστορία της Formula 1. Έχουν περάσει 22 χρόνια από την ημέρα, που ο Άιρτον Σένα έχανε την ζωή του στο τραγικό δυστύχημα στο γκραν πρι του Σαν Μαρίνο. Το πνεύμα του όμως και η «κληρονομιά» που άφησε στον κόσμο του αυτοκινήτου τον έχουν μετατρέψει σε ένα «θρύλο», που λατρεύεται από όλες τις γενιές.

Ο Βραζιλιάνος πιλότος οδήγησε μονοθέσια για την Τοleman, την Lotus, την Mc Laren και την Williamς Renault, το τελευταίο αμάξι στην καριέρα του. Λάτρεψε την ταχύτητα, οδήγησε στο όριο, ρίσκαρε την ζωή του κυνηγώντας μόνο τη νίκη.

«Οδηγάς μόνο για τη νίκη, η 2η και η 3η θέση δεν έχουν αξία» συνήθιζε να λέει ο Άιρτον Σένα, ενώ για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε κάθε φορά που έμπαινε στο μονοθέσιο, έδινε μια «προφητική» όπως αποδείχθηκε απάντηση.

«Αν ποτέ έχω κάποιο ατύχημα που τελικά θα μου στοιχίσει τη ζωή μου, θα ήθελα να γίνει μια και έξω. Δεν θα ήθελα να περάσω ούτε στιγμή σε αναπηρικό καρότσι. Ούτε θέλω να καταλήξω σε κάποιο νοσοκομείο, υποφέροντας από κάποια τραύματα. Αν είναι να ζήσω, θέλω να ζήσω έντονα μια ζωή πλήρη».

Και η μοίρα του επεφύλασσε ακριβώς αυτό το τέλος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε ατύχημα, μόνος τους ή έχοντας εμπλοκή και κάποιος αντίπαλος του. Όμως η 1 Μαΐου του 1994 και η στροφή Ταμπουρέλο ήταν εκείνες που θα σημαδέψουν την ιστορία της F1. Mε ταχύτητα 217 χλμ. την ώρα, θα πέσει με δύναμη στον τοίχο και ο θάνατος του θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο, που θα διεξάγονται οι αγώνες.

Ο συγκεκριμένος αγώνας κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί «καταραμένος». Στις κατατακτήριες της Παρασκευής ο Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε ανάλογη έξοδο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα τελευταία δοκιμαστικά του Σαββάτου έχασε την ζωή του ο Αυστριακός Ρόλαντ Ράτσενμπέργκερ και ο Σένα έτρεχε να δει τι συνέβη. Πριν την εκκίνηση του αγώνα, άρχισε η καταρρακτώδης βροχή που οδήγησε τον αγώνα σε καθυστέρηση. Δύο οδηγοί, ο Λαμί με τον Λέτο, συγκρούστηκαν και από τα συντρίμμια τραυματίστηκαν 5 θεατές. Και η κορύφωση του δράματος στον 7ο γύρο.

GettyImages 1230446


(Πηγή: Getty Images Sports / Anton Want / Allsport)

Τα πάντα πάγωσαν. Όλοι περίμεναν μια ευχάριστη είδηση, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Ένας νεαρός Γερμανός οδηγός θα κερδίσει την κούρσα με την Μπένετον. Το όνομα του Μίκαελ Σουμάχερ... μόλις γίνεται γνωστή η είδηση του θανάτου του Σένα, όλοι θα καταρρεύσουν.

Ο Σένα αγαπήθηκε σαν θεός από τους Βραζιλιάνους, αλλά και εκατομμύρια άλλους λάτρεις της ταχύτητας σε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο τα 3 Παγκόσμια πρωταθλήματα του στις 10 σεζόν, που πρόλαβε να τρέξει. Ήταν η προσωπικότητα του, το στυλ του, ο χαρακτήρας του. Ο Σένα ήταν γεννημένος για να γοητεύσει τον κόσμο, όπως εξηγεί στο υπέροχο αφιέρωμα του CNN η αδελφή του Βιβιέν.

Ο θάνατος του δεν ήταν ο πρώτος, αλλά ήταν αυτός που ταρακούνησε συθέμελα το σύστημα. Μέχρι σήμερα οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν για τις παραλείψεις. Οι υπεύθυνοι της Formula αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους κανόνες ασφαλείας στα μονοθέσια και τις πίστες. Η ασφάλεια του οδηγού, από εκείνη την μέρα, είναι πλέον το «υπέρτατο αγαθό». Ακόμη και εις βάρος του θεάματος.

13947190


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Sebastiao Moreira)

Ο τάφος του Σένα είναι μνημείο λατρείας. Απλοί άνθρωποι αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη του. Λίγο πριν πεθάνει, είχε συζητήσει με την αδελφή του την δημιουργία ενός κοινωφελούς ιδρύματος, που θα βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Το ίδρυμα Σένα είναι πραγματικότητα και έχει έκτοτε προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια, κυρίως σε σχολεία και μικρά παιδιά.

Και βέβαια η ιστορία του έγινε ταινία, που βγήκε πριν λίγα χρόνια στους κινηματογράφους. Σε στυλ όμως ντοκυμαντερίστικο. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να υποδυθεί τον κορυφαίο, αν όχι ο ίδιος ο Σένα.

Σήμερα ο Σένα θα ήταν 56 χρόνων. Πριν λίγες ημέρες, στις 21 Μαρτίου, ήταν τα γενέθλια του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ