ΣΠΟΡ

Η ΑΕΚ κέρδισε 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου

Η ΑΕΚ κέρδισε 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου
EUROKINISSI / ICONPRESS /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ο Δικέφαλος έφτασε στο 15ο τρόπαιο στην ιστορία της νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-1 έχοντας καλύτερη τακτική παρουσία και αγωνιστικό πλάνο, κτυπώντας στις αντεπιθέσεις, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι ήταν εκτός ρυθμού στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και μόνο στο τελευταίο 15λεπτο του αγώνα, όταν μείωσαν με τον Τσόρι πίεσαν και είχαν ευκαιρίες. Για την ΑΕΚ ήταν μια δικαίωση η 2η επικράτηση επί του Ολυμπιακού εφέτος και η κατάκτηση του τροπαίου άμα τη επιστροφή της από την Football League και οι παίκτες της φορούσαν φανέλες που έγραφαν «ήρθαμε».

Το πρώτο 45λεπτο ήταν πολύ κακό, χωρίς ρυθμό και τις ομάδες να μην φτάνουν στην αντίπαλη περιοχή. Η ΑΕΚ επέλεξε να κτυπήσει σε κάποια αντεπίθεση και το κατάφερε στο 38 όταν ο Βάργκας βρήκε τον Μάνταλο, σφήνα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο Μποτία-Ντα Κόστα με κεφαλιά να σκοράρει (0-1).

2526577


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Δύο λεπτά αργότερα απάντησε με ευκαιρία ο Ολυμπιακός (που εμφανώς έψαχνε να βρει τα πατήματά του λόγω της αποχής) από φάουλ του Φορτούνη και κοντινή κεφαλιά του Κασάμι, που μπλόκαρε ο Ανέστης.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε με σουτ του Κασάμι να διώχνει σε κόρνερ ο Ανέστης και στην κόντρα επίθεση η άμυνα του Ολυμπιακού εκτέθηκε με τον Βάργκας να βρίσκει (2η ασσίστ στο ματς) τον Τζεμπούρ και αυτός να κάνει το 0-2 στο 51 με σουτ μέσα από την περιοχή.

2526606


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Ο Σίλβα έβαλε αμέσως μετά Τσόρι, Πάρντο και Ιντέγιε για να πιέσει, αλλά το πρώτο επικίνδυνο σουτ έγινε στο 75 από τον Αργεντινό, αφού η ΑΕΚ αμύνθηκε σωστά μέχρι εκείνη την ώρα.

Στο 80 ο Μαζουακού ήταν άτυχος στο σουτ εκτός περιοχής καθώς η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι, σε μια φάση που ο Μάνταλος τραυματίστηκε (πιθανότατα υποτροπή στον οπίσθιο μηριαίο).

Στο 85 μίλησε η κλάση του Τσόρι που εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Άρθο να μην τον μαρκάρει και με σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής νίκησε τον Ανέστη για το 1-2.

Οι 11άδες:

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Μιλιβόγιεβιτς, Κασάμι (53 Ιντέγιε), Φουστέρ (65 Τσόρι), Φορτούνης, Ερνάνι (53 Πάρντο), Πουλίδο

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντιντάκ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (82 Τζανετόπουλος), Βάργκας (57 Μπακάκης), Αραβίδης (91 Πέκχαρτ), Τζεμπούρ.

2526671


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Ο Στέλιος Μανωλάς ήταν φανερά συγκινημένος (ο 5ος «κιτρινόμαυρος» που κατέκτησε το κύπελλο ως παίκτης (1983, 1996, 1997) και ως προπονητής, μετά τους Κώστα Νεγρεπόντη, Τρύφωνα Τζανετή, Πέτρο Ραβούση και Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ σαν σήμερα κρεμούσε τα παπούτσια του το 1998) και έκλαψε αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του Σιδηρόπουλου. «Σαν σήμερα σταμάτησα το ποδόσφαιρο... Είναι πολύ μεγάλες στιγμές αυτές κι ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Κανένας δεν περίμενε πως η ομάδα θα τερματίσει 2η και θα πάρει το κύπελλο. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τον κόσμο μας».Για τις δηλώσεις από την πλευρά του Ολυμπιακού σχετικά με την αναβολή του τελικού, και ότι επηρρέασε αυτό την απόδοση τους, ο προπονητής της ΑΕΚ είπε:«Κι εμείς προετοιμαζόμασταν για τον τελικό με έναν προπονητή που κλήθηκε να αναλάβει 23:00 γιατί έφυγε ο κ. Πογέτ. Η δουλειά του επαγγελματία, σε όλες τις δουλειές, είναι σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον και πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε. Θα μπορούσα να πω κι εγώ άλλα. Κι εμείς για άλλη μέρα προετοιμαζόμασταν για τον τελικό και ξαφνικά παίξαμε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Δεν μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιες δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Αυτά τα παιδιά πήραν το Κύπελλο, αυτοί παλεύουν όλο το χρόνο και άλλαξαν τόσους προπονητές, αυτοί κέρδισαν τον Ολυμπιακό και όχι εγώ. Πιστεύω πως ο Μάνταλος μπορεί να γίνει και πιο μεγάλος από τον Βασίλη Τσιάρτα. Έπαιξε με ένα πόδι, ήταν πραγματικός αρχηγός και του αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και σε όλα τα παιδιά, γιατί έβγαλαν εγωισμό, πείσμα και θέληση. Μπορεί να έχεις το απίστευτο ταλέντο, αλλά χωρίς θέληση δεν πας πουθενά. Προσπάθησα να τους περάσω αυτά τα πράγματα. Πρώτη φορά το βιώνω σαν προπονητής ή μάλλον κάθομαι στον πάγκο, γιατί δεν είμαι προπονητής. Όποτε το πιστέψαμε έγινε πραγματικότητα. Πρόσφατα άκουσα τον Σιμεόνε να λέει πως τα μπάτζετ παίζουν ρόλο μέχρι να μπεις στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Δείτε πού έφτασε η Ατλέτικο με έναν προπονητή που εμπνέει και έχει πάθος ή δείτε τι έκανε η Λέστερ. Οι αθλητές έχουν ικανότητες, αλλά η θέληση παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Η νίκη στις μεγάλες ομάδες, σε όποια κατάσταση κι αν είναι, αποτελεί αυτοσκοπό κι όχι ψυχαναγκασμό. Είναι κρίμα, γιατί ο αείμνηστος Φάντροκ που ήταν από τους δασκάλους μου στην αρχή, είχε πει πως κάθε μεγάλο ματς είναι μια γιορτή. Είδατε εσείς καμιά γιορτή; Δεν είναι κρίμα; Είναι πολύ στενάχωρο να πανηγυρίζεις σε άδειο γήπεδο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση επιτέλους, γιατί δεν το αξίζουμε σαν λαός».

2526664


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Η αναβολή της αρχικής ημερομηνίας και η αγωνιστική απραξία ήταν τα κύρια στοιχεία που έκριναν τον τελικό σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα. «Είμαστε σίγουροι πως οι φίλαθλοί μας είναι απογοητευμένοι, όπως και οι παίκτες στα αποδυτήρια. Σε αυτούς οφείλεται η πολύ καλή πορεία φέτος και σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο δεν άξιζε να χάσει σε αυτόν τον τελικό. Οποιοσδήποτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο και γνωρίζει πώς είναι η καθημερινότητα μιας ομάδα, καταλαβαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν ήταν σε καλή κατάσταση, δεν έκανε καθόλου καλό παιχνίδι και δεν ήταν τόσο φρέσκος όσο απαιτείτο σε αυτό το παιχνίδι. Είχαμε τον έλεγχο στην αρχή, αλλά δεν δείξαμε καθόλου καλή εικόνα και δεν είχαμε τη δυναμική που συνηθίζουμε. Όποιος νομίζει πως είναι φυσιολογικό μια ομάδα να τελειώνει τη χρονιά στις 17 Απριλίου και να παίζει τελικό στις 17 Μαΐου, κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Θα το έλεγα ακόμη κι αν κερδίζαμε. Δεν είναι καλό να συμβαίνει αυτό. Εμείς τον τελευταίο μήνα παίξαμε μηδέν επίσημα ματς, ο αντίπαλός μας είναι λογικό να έχει καλύτερο ρυθμό από μας και ίσως εκεί να οφείλεται το αποτέλεσμα. Εμείς δεν ήμασταν στο επίπεδο που θα θέλαμε γι’ αυτόν τον τελικό, ενώ ο αντίπαλός μας ήταν προφανώς σε καλύτερη κατάσταση. Ζητώ συγγνώμη, γιατί δεν συνηθίζω να απαντώ έτσι στις ερωτήσεις. Όταν η ομάδα κερδίζει υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι, αλλά όταν χάνει υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Σήμερα δεν είχαμε καλή εικόνα και ο πρώτος που φταίει γι’ αυτό είμαι εγώ. Δεν θα άλλαζα την απόφασή μου για την 11άδα, γιατί όταν κάνω μια επιλογή το κάνω με βάση το ποιον παίκτη θεωρώ ποιο έτοιμο για να βοηθήσει την ομάδα και ποιος είναι πιο σίγουρο ότι είναι σε καλή κατάσταση. Προτίμησα να μην κάνω αλλαγές αμέσως με την έναρξη του δευτέρου μέρους για να δώσω στην ομάδα που άρχισε το παιχνίδι λίγο χρόνο παραπάνω για να αντιδράσει. Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ την ΑΕΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου».

2526645


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Πέτρος Μάνταλος. «Για μένα αυτό το τρόπαιο είναι η απόδειξη αυτών που λέγαμε τα τρία χρόνια που πέρασε δύσκολα η ομάδα, ότι ερχόμαστε. Η ομάδα επέστρεψε και κατάφερε δίκαια να το πάρει. Το αξίζαμε από την αρχή της χρονιάς. Σίγουρα προσωπικά έχει μεγάλη αξία ένα γκολ. Αλλά αυτή τη στιγμή, όταν βλέπω κάτι τέτοιο (σ.σ. δείχνει τους συμπαίκτες του που πανηγυρίζουν) δεν σκέφτομαι ότι έβαλα εγώ το γκολ».

2526648


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

To πούλμαν της ΑΕΚ μετά το γήπεδο θα μεταφέρει τους παίκτες με το Κύπελλο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου και έχουν συγκεντρωθεί οπαδοί της ομάδας, ενώ ο γύρος του θριάμβου θα γίνει στο ματς της Κυριακής με τον Πανιώνιο.

2526651


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Όπως τους ανακοίνωσε στα αποδυτήρια ο κύριος Δημήτρης Μελισσανίδης, οι παίκτες της ΑΕΚ θα μοιραστούν πριμ ενός εκατομμυρίου € για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

*Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία «προσκεκλημένων» των δύο ΠΑΕ, που επέδειξαν έντονο «ζήλο και φανατισμό» στην προσπάθεια στήριξης των ομάδων τους με υβριστικά συνθήματα και αντεγκλήσεις, προκαλώντας απορία για τον τρόπο, που η ΕΠΟ και οι ομάδες χορήγησαν τελικά αυτές τις περίφημες προσκλήσεις και ποιο έλεγχο έκανε μαζί με την Αστυνομία (την ώρα που ζητούσε αστυνομικές ταυτότητες στους επαγγελματίες δημοσιογράφους μαζί με τις διαπιστεύσεις, για να τους επιτρέψει την είσοδο στο γήπεδο...).

2526574


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών φεύγοντας ξέσπασαν στα δημοσιογραφικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ