ΣΠΟΡ

EURO 2016: σεκιούριτι επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια

EURO 2016: σεκιούριτι επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια
Getty Images / Dean Mouhtaropoulos

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η γαλλική εφημερίδα Le Point, υποστηρίζοντας ότι σε έλεγχο 3.500 υπαλλήλων ασφαλείας, που προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρίες για το EURO 2016, υπάρχουν «υποψήφιοι τρομοκράτες» και φανατικοί της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς, που είναι δυνητικά επικίνδυνοι!

Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (Direction générale de la sécurité intérieure (DGSI)) έστειλε νότα τον περασμένο μήνα, καθώς σε έλεγχο 3.500 υπαλλήλων που προσελήφθησαν από ιδιωτικές εταιρίες για το EURO 2016 και θα συμμετείχαν στην φύλαξη χώρων, βρέθηκαν 82 «ύποπτα άτομα»: σύμφωνα με το πρωτόκολλο Cristina ήταν επικίνδυνοι για την Δημόσια Ασφάλεια, ακόμη και πιθανοί δράστες τρομοκρατικών χτυπημάτων. Επιπλέον κάποιοι εξ αυτών ήταν φανατικοί μουσουλμάνοι και άλλοι βίαιοι εξτρεμιστές, που συμμετείχαν σε νεοναζιστικές οργανώσεις ή υπήρξαν μέλη της Άκρας Αριστεράς. Όλοι τους απομακρύνθηκαν άμεσα και πλέον θα παρακολουθούνται από τις Γαλλικές Υπηρεσίες. Περίπου 90 χιλιάδες αστυνομικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφάλειας (13.000) θα χρησιμοποιηθούν από την οργανωτική Επιτροπή του EURO.

GettyImages 105078321


(Πηγή: Getty Images / Denis Doyle)

Επίσης στις 7 Απριλίου μια ακόμη Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών, συνέταξε έκθεση σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται ριζοσπαστικά κινήματα, κυρίως νεοναζιστικά, που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν επεισόδια με μουσουλμάνους. Ένα εξ αυτών, η ομάδα Pride France – Περήφανη Γαλλία, έχει σαν στόχο της τους Τούρκους φιλάθλους, έχοντας μάλιστα ετοιμάσει και μπλουζάκι με λογότυπο, «η Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτη».

euro2016security

«James Bond με τον κατώτατο μισθό»

Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ένας από τους χιλιάδες σεκιούριτι, που προσελήφθησαν από την οργανωτική επιτροπή του EURO μιλώντας στο περιοδικό Inrocks. Ο τεράστιος αριθμός ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας, που θα εργαστεί στην διάρκεια των αγώνων εξηγείται καθώς η Κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής στόχο της παρουσίας «ενός υπαλλήλου ασφαλείας ανά 100 φιλάθλους».

2016 03 18T203410Z 874572651 GF10000350935 RTRMADP 3 SOCCER FRANCE


(Πηγή: Reuters / Jean-Paul Pelissier)

Η αμοιβή τους όμως παραμένει πολύ χαμηλή, στα 1439 €, όταν ο βασικός μισθός στην Γαλλία είναι 1457 €. Πάντως πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι είναι εθνικό τους καθήκον να συμμετέχουν στην τήρηση της ασφάλειας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, παρά τον χαμηλό μισθό. Καταγγέλλουν όμως προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (κυρίως έλεγχοι ασφαλείας σε γήπεδα, προπονητικά κέντρα και Fan Zones) και εκφράζουν τον φόβο τους για την δική τους ασφάλεια.

inrocks

- Ενώ έχουν την δυνατότητα να ανοίγουν τσάντες και σάκους για έλεγχο, δεν τους επιτρέπεται να κάνουν έλεγχο με τα χέρια τους, αν παρατηρήσουν ύποπτο αντικείμενο και θα πρέπει να καλούν αστυνομικό.
- Δεν μπορούν να προβούν σε σύλληψη υπόπτου και να τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό τμήμα, αλλά και πάλι θα πρέπει να καλέσουν Αστυνομικό.
- Η αίτηση για να οπλοφορία κάποιων σεκιούριτι δεν έγινε δεκτή
- Η εκπαίδευση τους ήταν ελλιπής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής: πέρασαν «σχολείο» συνολικά 140 ωρών για σωματικό έλεγχο ή την διαχείριση βίαιης συμπεριφοράς, όχι όμως τρομοκρατικής επίθεσης καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση στο σχετικό εγχειρίδιο.

GettyImages 498293520


(Πηγή: Getty Images / Marco Luzzani)

- Κάποιοι εξ αυτών ολοκλήρωσαν τα μαθήματα πριν λίγες ημέρες και δεν θα έχουν την παραμικρή εμπειρία, κάνοντας ουσιαστικά το «ντεμπούτο» τους απ ευθείας στους αγώνες.
- Υπάρχει άρνηση έμπειρων σεκιούριτι να τοποθετηθούν στις Fan Zones, τις οποίες θεωρούν πολύ επικίνδυνες και εκεί έχουν προσληφθεί άτομα με μηδενική εμπειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ