ΣΠΟΡ

EURO 2016: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την διοργάνωση

EURO 2016: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την διοργάνωση
Getty Images / Xavier Laine

Πρεμιέρα την Παρασκευή για το EURO 2016 στο Παρίσι με τον αγώνα της Γαλλίας και της Ρουμανίας στο Stade de France. Και ενώ τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των αγώνων πολλαπλασιάζονται όσο κυλά η αντίστροφη μέτρηση, ας δούμε μέρικα στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φίλαθλοι για την γιορτή του ποδοσφαίρου. Ένας μίνι δεκάλογος της διοργάνωσης:

1. Η μασκότ

Στο EURO του 1980 στην Ιταλία μασκότ ήταν ένα παιδάκι με το όνομα Pinocchio. Το 2004 στην Πορτογαλία το παιδάκι ονομαζόταν Kinas. Το 2008 σε Ελβετία και Αυστρία ήταν δίδυμα, ο Trix και ο Flix. Το 2012 πάλι δύο παιδιά, ο Slavek και ο Slavko (αφού η διοργάνωση γινόταν πάλι σε δύο χώρες, Ουκρανία και Πολώνια). Τώρα οι διοργανωτές είπαν να αλλάξουν λίγο και η μασκότ είναι ένα σούπερ παιδάκι, ο Super Victor. Το όνομα διάλεξε ο κόσμος σε ψηφοφορία, και επικράτησε του Driblou και του Goalix.

GettyImages 501102514


(Πηγή: Getty Images / Pascal Le Segretain)

2. Το τρόπαιο

Το παλιό Κύπελλο Henri Delaunay δόθηκε για τελευταία φορά στο EURO του 2008. Αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο, που είναι όλο από ασήμι, 18 εκατοστά πιο ψηλό και 2 κιλά βαρύτερο. Ο Ντελονέ ήταν ο πρώτος γ.γ. της UEFA, όταν αποσύρθηκε το 2005 από διαιτητής και αυτός που το 1927 πρότεινε την διεξαγωγή ενός Ευρωπαίκού πρωατθλήματος, πρόταση που υλοποιήθηκε 33 χρόνια αργότερα.

3. Η μπάλα

Πάντα είναι ξεχωριστή στιγμή η αποκάλυψη της μπάλας του τουρνουά: εφέτος ονομάζεται Beau Jeu – όμορφο παιχνίδι, με τεχνολογία «enhanced in-flight visibility», ώστε να είναι ευδιάκριτη τόσο στο γήπεδο όσο και στην τηλεόραση. Λίγο «αλμυρή» στην τιμή της, αφού κοστίζει πάνω από 120 €.

GettyImages 535432054


(Πηγή: Getty Images / David Ramos)

4. Η μουσική

Ο Γάλλος dj David Guetta παρουσίασε τον επίσημο ύμνο της διοργάνωσης τον περασμένο μήνα: This one’s for You στο οποίο συμμετέχει και η Zara Larsson. Παρόλα αυτά υπήρξε πολεμική από τον Αμερικανό παραγωγό Diplo, που τον κατηγόρησε για μουσική κλοπή δικού του κομματιού. Το τραγούδι θα παίζεται στις γιγαντοοθόνες των γηπέδων στην έναρξη και την λήξη των αγώνων, αλλά και μετά από κάθε γκολ θα ακούγεται το ρεφρέν.

daividguetta


(Πηγή: Twitter)

5. Η τελετή έναρξης

Το 1998 οι Γάλλοι διοργανωτές του ΠΚ επιστράτευσαν μια σούπερ επίδειξη μόδας και τον Ρίκι Μάρτιν στην τελετή έναρξης. Εφέτος θα είναι ένα φανταχτερό μουσικοχορευτικό σόου με την μουσική του Ντέιβιντ Γκέτα, πολύχρωμα κουστούμια και χορευτές, που θα κρατήσει 30 λεπτά (το 2012 διήρκεσε μόλις 12...) την Παρασκευή στις 20.00 στο Stade de France, πριν το εναρκτήριο ματς Γαλλία-Ρουμανία. Θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη και μεγάλη συναυλία του Γάλλου dj.

openingceremony


(Πηγή: Twitter)

6. Τα εισιτήρια

Η UEFA έχει ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για αρκετούς αγώνες, ιδιαίτερα για το ματς Ρουμανία-Αλβανία στην Λυόν (έχει πουλήσει τα λιγότερα εισιτήρια). Υπάρχουν όμως αγώνες, που έχουν εξαντληθεί και «μαγικά χαρτάκια» υπάρχουν μόνο στο Διαδίκτυο: το Αγγλία-Ρωσία έχει φτάσει ακόμη και τα 5.500 €! Προσοχή όμως συνιστά η UEFA, γιατί κυκλοφορούν και «μαϊμού-εισιτήρια», με κίνδυνο να ανακαλύψει ο κάτοχος τους στις θύρες των γηπέδων, ότι δεν μπορεί να εισέλθει...

eurotickets


(Πηγή: Twitter)

7. Οι χορηγοί

Κεντρικό σύνθημα των αγώνων για την UEFA είναι οι «υγιεινοί αγώνες». Οι δεκάδες επίσημοι σπόνσορες της διοργάνωσης κινούνται σε αυτό το μοτίβο και διαφημιστικά μηνύματα όπως «προστατεύστε την υγεία σας» και «υγιεινά στάδια» θα προβάλλονται παντού.

respectyourhealth

8. Τα «παιδιά-θαύματα» και οι «καλτ ήρωες»

Κάθε διοργάνωση που σέβεται τον εαυτό της εκτός από τους μεγάλους σταρ (στην Γαλλία νούμερο 1 είναι ασφαλώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο) πρέπει να παρουσιάσει και τα νέα ταλέντα.

Ο 19χρονος Μάρκους Ράσφορντ της Αγγλίας είναι ο βασικός υποψήφιος με την απίθανη εξέλιξη της καριέρας του μέσα σε 100 ημέρες. Οι διοργανωτές παρουσιάζουν τον Κίνγκσλεϊ Κομάν, υπάρχει ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες που κόστισε 35 εκατ. € στην Μπέγερν και μπορεί να φτάσει τα 80, αλλά και ο Τούρκος "Μέσι της Δανίας", Εμρέ Μορ (από ένα γκολ που σημείωσε πρόσφατα με την Νόρτζελαντ, μιμούμενος την κίνηση του Αργεντινού άσσου).

2016 05 27T194833Z 107380113 MT1ACI14412206 RTRMADP 3 SOCCER ENG AUS


(Ο Μάρκους Ράσφορντ - Πηγή: Action Images via Reuters / Ed Sykes Livepic)

Η διοργάνωση έχει όμως και τους δικούς της καλτ ήρωες, όπως ο 40χρονος γκολκίπερ της εθνικής Ουγγαρίας Γκάμπορ Κίραλι, που αγωνίζεται με φόρμα. Ο 3ος γκολκίπερ της εθνικής Ουαλίας Όουεν Φον Γουίλιαμς, που σκουπίζει τον πάγκο από το 2009, έχοντας παίξει μια φορά, αλλά είναι ένας ικανότατος ζωγράφος (!) με δικές του εκθέσεις. Ακόμη ο ΒορειοΙρλανδός Γουίλ Γκριγκ, που βρίσκεται στο Νο 6 των τσάρτς στο iTune UK Top 100 με δική του σύνθεση.

GettyImages 103345486


(Ο Γκάμπορ Κίραλι - Πηγή: Getty Images / Richard Heathcote)

9. Οι πιθανότητες

Οι εταιρίες στοιχημάτων, μετά το κάζο Λέστερ, δεν έχουν δώσει για καμμία ομάδα πιθανότητες 5000-1 για κατάκτηση του EURO. Τα απόλυτα αουτσάιντερ είναι η Αλβανία και η Β. Ιρλανδία με μόλις 500-1, ενώ η Γαλλία είναι το φαβορί με απόδοση 16-5. Υπάρχει στοίχημα και για τον πρώτο σκόρερ με τον Τόμας Μίλερ να παίζεται 8-1, ο Κριστιάνο 17-2, ο Αντουάν Γκριεζμάν 10-1 και ο Χάρι Κέιν 16-1.

2016 06 04T171751Z 1883939068 LR1EC641C1H6Y RTRMADP 3 SOCCER FRIENDLY GER HUN


(Ο Μίλερ εν δράσει - Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)

10. Οι αλλαγές στους κανονισμούς

95 αλλαγές στους κανονισμούς έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και σίγουρα θα μπερδέψουν τους φιλάθλους. Η πιο σημαντική είναι αυτή την αποβολής παίκτη, που ανατρέπει αντίπαλο σε «προφανή θέση» για γκολ, που πλέον είναι στην κρίση του διαιτητή να αποφασίζει αν μπορούσε να σκοράρει ή όχι.

GettyImages 457168196


(Πηγή: Getty Images / Claudio Villa)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ