ΣΠΟΡ

Οι αντίπαλοι ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΣ στο Europa League

Οι αντίπαλοι ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΣ στο Europa League
Getty Images / Harold Cunningham

Δύσκολη η κλήρωση για ΑΕΚ και ΠΑΣ στο Europa League στον γ προκριματικό γύρο, ενώ είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού να περάσει στα play off.

Η ΑΕΚ πρώτη πήρε την Γαλλική Σεντ Ετιέν, που ήταν μαζί με την Σπάρτακ Μόσχας οι πιο δυνατές από το γκρουπ των "ισχυρών", με τον πρώτο αγώνα στην Γαλλία.

aekdraw


(Πηγή: www.uefa.com)

Ο Παναθηναϊκός θα βρει στον δρόμο του το νικητή του ζευγαριού ΑΙΚ Στοκχόλμης-Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ, με τους Σουηδούς να έχουν κερδίσει μόλις 1-0 και την ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης να γίνεται σε γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα. Η UEFA άλλαξε πάντως την έδρα του αγώνα ΄(αφού και η ΑΕΚ κληρώθηκε να παίξει εκτός το πρώτο ματς) και ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί πρώτα στην Αθήνα την αντίπαλό του, πριν δώσει εκτός έδρας την ρεβάνς.

paodraw


(Πηγή: www.uefa.com)

Τέλος ο ΠΑΣ εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία την παράσταση του β γύρου απέναντι στην Οντ και προκριθεί, θα βρει στον δρόμο του την Άλκμααρ.

pasdraw


(Πηγή: www.uefa.com)

Οι αναμετρήσεις θα γίνουν 28 Ιουλίου και 4 Αυγούστου.

Ξανά στην Ελλάδα η ΑΙΚ

Δεν τρομάζει τον Παναθηναϊκό η ΑΙΚ που εδρεύει στην Στοκχόλμη και η παρουσάι του Μπεργκ και του Χουλτ εξασφαλίζει και μια καλή γνώση της Σουηδική ομάδας. Πέρυσι είχε βρεθεί και πάλι στην ίδια φάση στην Ελλάδα για να παίξει με τον Ατρόμητο, που την απέκλεισε με 2 νίκες (3-1 εκτός και 1-0 στο Περιστέρι), ενώ έχι παίξει και με την ΑΕΚ στον γ γύρο του Κυπελλούχων το 1997-98, κερδίζοντας την 1-0 και 0-0 στην Αθήνα, αποκλείοντας τον Δικέφαλο.

2345509


(Η ΑΙΚ πέρυσι στο Περιστέρι - Πηγή: Eurokinissi / Icon Press / Δημήτρης Ντουντούμης)

Η ομάδα τερμάτισε 3η πέρυσι και είναι ουσιαστικά η ίδια με την περυσινή, και έχει δυσκολευτεί πολύ με την Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ. Κέρδισε μόλις 1-0 στην Στοκχόλμη και θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ την ερχόμενη Πέμπτη στο συνθετικό χλοοτάπητα του γηπέδου της Γιουρόπα.

Με την ομάδα του Πλατινί

Στην ΑΕΚ έτυχε ίσως ο πιο δύσκολος αντίπαλος, αφού η Σεντ Ετιέν εκπροσωπεί το Γαλλικό ποδόσφαιρο με μια βαριά φανέλα, που έχει φορέσει ο κορυφαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής, Μισέλ Πλατινί. Τελευταία φορά, που ήρθε στην Ελλάδα το 2009 στους 32 του UEFA αποκλείοντας με 2 νίκες (3-1 και 2-1) τους ερυθρόλευκους.

1334388


(Η Σεντ Ετιέν στο Καραϊσκάκης το 2009 - Πηγή: Eurokinissi / Icon Press / Γιάννης Λιάκος

Προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βρεθεί ψηλότερα από τις θέσεις του UEFA στο σαμπιονά, έχοντας μια σταθερή παρουσία (πέρυσι 6η). Στο Europa League ήταν 2η πέρυσι στον όμιλο της πίσω από την Λάτσιο και πάνω από Ντνίπρο και Ρόζενμποργκ και αποκλείστηκε στους 16 δύσκολα από την Βασιλεία με τα εκτός έδρας γκολ (νίκησε 3-2 στην έδρα της και έχασε 2-1 στην Ελβετία).

Παλιά γνώριμη από την Ολλανδία

Η Άλκμααρ τα τελευταία χρόνια βρίσκει διαρνώς στον δρόμο της Ελληνικούς συλλόγους και στα προκριματικά, αλλά και στην φάση των ομίλων. 2 φορές τον ΠΑΟΚ (το 2005 στο UEFA και το 2013-14 στους ομίλους του Europa όπου πέρασε πρώτη), με την ΑΕΛ το 2007-08 σε μια αναμέτρηση (1-0) στην Ολλανδία για το UEFA και με τον Ατρόμητο, που απέκλεισε το 2013 -14 από τους ομίλους του Europa.

1962844


(φάση από το Ατρόμητος-Άλκμααρ το 2013 - Πηγή: Eurokinissi / Icon Press / Δημήτρης Ντουντούμης)

Το πρωτάθλημα του 2009 και το Κύπελλο του 2013 ήταν οι τελευταίοι τίτλοι για την περίφημη ΑΖ, που πέρυσι τερμάτισε στην 4η θέση του Ολλανδικού πρωταθλήματος, με τον Γιον Φαν ντερ Μπρομ να είναι από το 2014 στο τιμόνι της. Ο ΠΑΣ βέβαια θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το έργο του και να αποκλείσει την Οντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ