ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: απειλούν οι Βόσνιοι για το εθνικιστικό πανό στο Καραϊσκάκης

ΠΚ 2018: απειλούν οι Βόσνιοι για το εθνικιστικό πανό στο Καραϊσκάκης
EUROKINISSI

Η αναμέτρησης της Ελλάδας με την Βοσνία στο Καραϊσκάκης έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στους φιλάθλους των δύο χωρών. Η ρίψη φωτοβολίδων από τους Βόσνιους και η ανάρτηση του πανό με το εθνικιστικό περιεχόμενο μεγάλώνει το χάσμα, με τους Βόσνιους να "απειλούν" για την αναμέτρηση στη Ζένιτσα το καλοκαίρι και την ΕΠΟ να εκδίδει ανακοίνωση-συγγνώμη, ενώ και οι δύο ομάδες κινδυνεύουν με τιμωρία από την UEFA.

Σε ένα ματς υψηλού κινδύνου έτσι κι αλλιώς μετά τις προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο χωρών και τον εθνικιστικό φανατισμό στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένταση και πριν τον αγώνα με τους Βόσνιους να καταγγέλουν ξυλοδαρμό οπαδών τους έξω από το Καραϊσκάκης, αλλά και πορεία "οργανωμένων" Βοσνίων προς το γήπεδο, που προκαλούσαν αισθήματα φόβου με την εμφάνισή τους.

2635741


(Πηγή: EUROKINISSI)

Το γκολ του Πιάνιτς ήταν εκείνο που άναψε την σπίθα με τους Βόσνιους να ανάβουν καπνογόνα στην κερκίδα τους (απορίας άξιον πώς κατάφεραν να τα περάσουν από τον υποτίθεται αυστηρό έλεγχο στις θύρες γηπέδου, που δεν είναι μάλιστα η έδρα τους), αλλά και να τα πετούν προς τις θέσεις των Ελληνών φιλάθλων (ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά), μαζί με καθίσματα, όπως καταγγέλλεται.

2635674


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Οι Βόσνιοι πάντως υποστηρίζουν στις ιστοσελίδες τους, ότι απάντησαν σε ρίψη καπνογόνων από την Ελληνική πλευρά, που ήταν δυσαρεστημένη για το γκολ, ενώ υποστηρίζουν ότι μια δικιά τους ομάδα με οικογένειες, που καθόταν πίσω από τον πάγκο τους δέχθηκε επίθεση. Η διακοπή στον αγώνα σίγουρα θα εξεταστεί από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA και δεν αποκλείεται να υπάρξει τιμωρία και στις δύο Ομοσπονδίες.

2635675


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Το πανό της ντροπής

Εκείνο όμως που πραγματικά έγινε κόκκινο πανί για τους Βόσνιους ήταν το ντροπιαστικό πανό, που ανήρτησαν πίσω από την εστία του Μπέγκοβιτς και είχε αναφορά στoν εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας: «Noz, zica, Srebrenica» (σ.σ. μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα στα Σέρβικα) και αναφερόταν στο έγκλημα πολέμου στην ομώνυμη πόλη, τον Ιούλιο του 1995, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, όταν σφαγιάστηκαν 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

Οι Βόσνιοι κατηγορούν τους Έλληνες για σύμπραξη με Σέρβους χούλιγκανς και προειδοποιούν για "κόλαση" στον αγώνα που θα γίνει στη Ζένιτσα το καλοκαίρι. Και μάλιστα όχι μόνο ιστοσελίδες της χώρας, αλλά και οι ίδιοι οι διεθνείς, όπως ο Ντζέκο και ο Βράνιες, στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για "ανταπόδωση της φιλοξενίας" που έτυχε η Βοσνία.

Η ΕΠΟ, σε μια προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις, αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και ενώ αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση να επιληφθεί η πειθαρχική επιτροπή της UEFA καθώς υπάρχει σαφής παράβαση του πειθαρχικού κώδικα (ασχέτως αν φέρει αντικειμενική ευθύνη ή όχι η οικεία Ομοσπονδία), που μπορεί να φέρει και τιμωρία της έδρας.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τη μεγάλη λύπη της για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη, την οποία καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.

Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει με τον πλέον κατάπτυστο τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία.

Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη, εκ μέρους των ελάχιστων εκείνων που συμμετείχαν στη μισαλλόδοξη αυτή ενέργεια, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον φίλο λαό της χώρας αυτής.

"Γράμμα από τον πρόεδρο"

Και ο πρόεδρος της Π.Δ.Ε./Ε.Π.Ο. Γιάννης Δρόσος έστειλε προσωπική επίστολή προς τον ομόλογό του της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Ελβεντίν Μπέγκιτς για όσα διαδραματίστηκαν στο ματς.

2635639


(Ο κύριος Δρόσος (δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη - Πηγή: EUROKINISSI)

«Κύριο Ελβεντίν Μπέγκιτς
Πρόεδρο

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βοσνίας Ερζεγοβίνης

Αθήνα, 14/11/2016

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και προσωπικώς, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την μεγάλη μου λύπη για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με αηδιαστικό και φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ανδρών Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.

Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία και όλοι μας θα πράξουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης .

Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγνώμη από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον φίλο λαό της χώρας σας γι αυτήν την μισαλλόδοξη ενέργεια.

Με εκτίμηση

Γιάννης Δρόσος

Πρόεδρος Π.Δ.Ε./Ε.Π.Ο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ