ΣΠΟΡ

Κύπελλο Ελλάδας: άνω κάτω ελέω χιονιά και κανονισμών

Κύπελλο Ελλάδας: άνω κάτω ελέω χιονιά και κανονισμών
Το γήπεδο της Ξάνθης σήμερα EUROKINISSI SPORTS / ΛΑΖΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα και το κενό στον κανονισμό έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο πρόγραμμα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Στον χορό θα μπει και η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, που θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη των αγώνων Ξάνθη-ΟΦΗ και Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα.

Η ΕΠΟ αρχικά είχε προλάβει τις προηγούμενες ημέρες να αναβάλει 3 αναμετρήσεις (μετά από σχετικά αιτήματα και επιβεβαίωση από τις τοπικές Ενώσεις) λόγω του χιονιά: Λεβαδειακός-ΑΕΚ, Άρης-Ολυμπιακός και Λαμία-Ατρόμητος θα πρέπει να οριστούν εκ νέου.

(Διαβάστε σχετικά Κύπελλο Ελλάδας: αναβλήθηκαν τα Άρης-Ολυμπιακός και Λαμία-Ατρόμητος)

Σήμερα όμως προέκυψε το πρόβλημα με την μετακίνηση του ΟΦΗ στην Ξάνθη και του ΠΑΣ Γιάννινα στα Χανιά, για τις αναμετρήσεις με την τοπική ομάδα και τον Πλατανιά αντίστοιχα. Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν εχθές να μεταβούν στις πόλεις.

Τα αεροδρόμια της Καβάλας, της Ξάνθης, της Θεσσαλονίκης και των Χανιών ήταν κλειστά και σήμερα, αλλά η ΕΠΟ δεν μπορούσε να αναβάλει τα ματς, αφού ο κανονισμός δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο τις τελευταίες 24 ώρες πριν τη σέντρα (άρθρο 10, παράγραφος 4 του ΚΑΠ για την καταλληλόλητα γηπέδου).

αρθρο10 ΚΑΠ Κυπελλο


(Πηγή: ΚΑΠ 2016-2017)

Το επίμαχο άρθρο δεν διευκρινίζει όμως αν η αναβολή μπορεί να αποφασιστεί πριν ή κατά την διάρκεια του 24ωρου. Το εκπληκτικό είναι ότι στον ΚΑΠ των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων υπάρχει η πρόβλεψη για «οποιαδήποτε στιγμή» αναβολής αγώνων για αυτό τον λόγο!

Μάλιστα οι ομάδες, που δεν ταξίδεψαν κινδυνεύουν με τιμωρία (μηδενισμός στο ματς και αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα), διότι δεν εμφανίστηκαν στο γήπεδο. Προς τα εκεί έδειχνε και η ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΕΠΟ το μεσημέρι, κάνοντας λόγο «για προβλεπόμενη κανονιστική διαδικασία».

4015674


(Η εξωτερική όψη του γηπέδου της Ξάνθης - Πηγή: EUROKINISSI SPORT / ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ)

Το οξύμωρο είναι ότι στην Ξάνθη είχε τουλάχιστον 10 πόντους χιόνι στον αγωνιστικό χώρο και θα ήταν αδύνατον έτσι κι αλλιώς να γίνει το ματς (παρατάχθηκαν κανονικά οι διαιτητές και η 11άδα των γηπεδούχων), αλλά το φύλλο αγώνα έκλεισε με υπαιτιότητα του ΟΦΗ, που δεν βρέθηκε στο γήπεδο.

4015498


(Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ)

Η κρητική ομάδα θα κληθεί να αποδείξει ενώπιον της Πειθαρχικής της ΕΠΟ, ότι έκανε έγκαιρα όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για να φτάσει στο γήπεδο, και ότι υπήρξε «ανωτέρα βία» (αρ.17). Οι παίκτες του ΟΦΗ μάλιστα κοιμήθηκαν στα καθίσματα του αεροδρομίου τα ξημερώματα περιμένοντας την πτήση για Αλεξανδρούπολη, που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή (και αφού μπήκαν στο αεροπλάνο) και γύρισαν στην Κρήτη με 3 διαφορετικά δρομολόγια!

Και στο ματς του Πλατανιά με τον ΠΑΣ επίσης οι γηπεδούχοι και οι διαιτητές παρατάχθηκαν στο γήπεδο, αλλά το φύλλο αγώνα θα αναγράφει ότι δεν παρέστη η ομάδα των Ιωαννίνων.

Εδώ η κατάσταση ίσως είναι λίγο διαφορετική, αφού ο ΠΑΣ δεν ταξίδεψε μεν εχθές από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για Χανιά με ενδιάμεσο την Αθήνα και επέστρεψαν στα Γιάννενα ενημερώνοντας (όπως λένε) την ΕΠΟ. Θα πρέπει να αποδείξουν όμως ότι υπήρχε ανώτερη βία, που δεν επέτρεπε άλλο τρόπο μετάβασης στο γήπεδο (αρ. 17)

Αρθρο17ΚΑΠΚυπελλο


(Πηγή: ΚΑΠ 2016-2017)

Κανονικά στο Αγρίνιο παρά την βροχή

Η αναμέτρηση του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε κανονικά αφού ο Δικέφαλος κατάφερε να βρεθεί από εχθές στην πόλη και παρά την έντονη βροχόπτωση από το μεσημέρι, που επιβάρυνε τον αγωνιστικό χώρο.

4015710


(Πηγή: EUROKINISSI SPORTS)

Λογικά κανονικά θα γίνει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Κισσαμικό αύριο στην Λεωφόρο και πλέον αναζητούνται ημερομηνίες (σε ένα πιεσμένο πρόγραμμα), με πιθανή μετάθεση και των αγώνων ρεβάνς, που ήταν προγραμματισμένες για τις 24, 25 και 26/1.

Κύπελλο Ελλάδας, Φάση 16 / το πρόγραμμα των α αγώνων

Τρίτη 10/01/2017
Τρίκαλα ΑΟ-Αστέρας Τρίπολης 0-2 ( 39 Καλτσάς, 50 Κότσιρας)
Λεβαδειακός-ΑΕΚ (ανάβληθηκε)

Τετάρτη 11/01/2017
Ξάνθη-ΟΦΗ (αναβλήθηκε)
Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα (αναβλήθηκε)
Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ (17.15 - Γηπ. Παναιτωλικού)
Άρης-Ολυμπιακός (αναβλήθηκε)

Πέμπτη 12/01/2017
Λαμία 1964-Ατρόμητος (αναβλήθηκε)
Παναθηναϊκός-Κισσαμικός (19.30 - Γηπ. «Απόστολος Νικολαΐδης»)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ