ΣΠΟΡ

Super League: ριζικές αλλαγές στο πρωτάθλημα

Super League: ριζικές αλλαγές στο πρωτάθλημα
Αλλαγές στο πρωτάθλημα EUROKINISSI / ICONPRESS

Το ΔΣ της Super League την Παρασκευή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτός από την κόντρα του Παναθηναϊκού με τη Nova, που θα κορυφωθεί το επόμενο διήμερο, οι ομάδες καλούνται να αποφασίσουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Με 14 ομάδες και play off για πρωταθλητή

Οι ομάδες παρέλαβαν ένα προσχέδιο αλλαγών, που θα μελετήσουν τις επόμενες ημέρες και θα κληθούν να αποφασίσουν στο επόμενο ΔΣ στις 10 Φεβρουαρίου. Οι προτάσεις είναι πολλές και σημαντικές, με στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος.

  • Από την σεζόν 2018-19 θα αγωνίζονται πλέον 14 ομάδες. Στο φινάλε της σεζόν 2017-18 θα υποβιβαστούν αυτόματα οι τρεις τελευταίες της βαθμολογίας και ο 13ος θα δώσει αγώνα μπαράζ (2 αγώνες) με την ομάδα που θα τερματίσει στη 2η θέση στο βαθμολογικό πίνακα της Football League.
  • Από τη σεζόν 2018-19 θα υποβιβάζεται απ ευθείας ο 14ος της βαθμολογίας και ο 13ος θα δίνει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Football League.
  • Προτείνεται επίσης η σταδιακή μείωση των ομάδων της Football League σε 14 ομάδες το 2018/19 και σε 12 ομάδες 2019/20, όπως και αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο ανόδου και υποβιβασμού.
2562901


(Αλλαγές και στην Football League - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

  • Για την ανάδειξη του πρωταθλητή στην Super League θα υπάρχουν αναμετρήσεις play offs των ομάδων από τις θέσεις 1-4, που όμως θα μεταφέρουν την βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Αν πχ η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι 20 βαθμοί, τότε δεν έχουν νόημα τα play offs, αφού σε 6 αγωνιστικές δεν καλύπτεται η διαφορά.
  • Θα γίνονται play offs και για τις θέσεις 5-8 (κι εδώ μεταφέρονται οι βαθμοί της κανονικής περιόδου) έπειτα από το τέλος των οποίων θα προκύπτει η πέμπτη ομάδα που θα βγαίνει στην Ευρώπη.
  • Αν ο κάτοχος του Κυπέλλου Ελλάδας δεν είναι από τις θέσεις 1-4 της βαθμολογίας, τότε η 5η θέση δεν θα οδηγεί στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άρα οι αγώνες για τις θέσεις 5-8 είναι χωρίς ενδιαφέρον.
  • Προτείνεται επίσης η αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων με το εξής κριτήριο: Χωρίς τους 4 «μεγάλους» δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση, χωρίς κεντρική διαχείριση, δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Από την άλλη, χωρίς τους «μικρούς» δεν υπάρχει επίσης πρωτάθλημα.

Για να εγκριθούν οι αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν από τα 3/4 του ΔΣ.

4030426


(Εικόνα από το σημερινό ΔΣ της Super League - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)

Επίσης ανατέθηκε μελέτη για την κατάσταση και βελτίωση των αγωνιστικών χώρων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ο πρόεδρος Γιώργος Στράτος στις δηλώσεις του ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους ποδοσφαιριστές).

Στην κόντρα ο Παναθηναϊκός με τη Nova

Σε συμβιβασμό με το κανάλι της Nova, το οποίο κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος, αποφάσισε να προχωρήσει η Super League. Δεν τέθηκε σε συζήτηση η πρόταση του Παναθηναϊκού, που με επιστολή του ζητούσε να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρήματα, που οφείλει το συνδρομητικό κανάλι στους συλλόγους και όχι σε δόσεις.

4007009


(Κίνδυνος για την τηλεοπτική μετάδοση του ΠΑΟ-Λεβαδειακός - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ)

Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα χρήματα δεν έχει γίνει γνωστός ακόμη. Πάντως, η πρόταση που είχε κάνει η Nova αφορούσε μια προκαταβολή που θα μπει άμεσα στα ταμεία της Λίγκας και στη συνέχεια τρεις δόσεις. Από την πλευρά του Παναθηναϊκού είχε προταθεί να απαγορεύσει η διοργανώτρια Αρχή (όπως έχει δικαίωμα) την τηλεοπτική μετάδοση των παιχνιδιών την Κυριακή.

4024555


(Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Οι άνθρωποι του τριφυλλιού έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν τι θα κάνουν στον Κυριακάτικο αγώνα με τον Λεβαδειακό και αν θα επιτρέψουν την τηλεοπτική κάλυψη του, που πάντως μπορεί να επιφέρει βαριές τιμωρίες (τρεις αγωνιστικές μηδενισμό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ