ΣΠΟΡ

Νεκροί θεατές σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγκόλα

Νεκροί θεατές σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγκόλα
Οι πρώτες εικόνες από αυτόπτες μάρτυρες στην τραγωδία στην Αγκόλα Facebook / Tekassala Toco

Τραγωδία στην Αγκόλα και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 17 νεκρούς και ανάμεσα τους μικρά παιδιά, που καταπλακώθηκαν από θύρα του γηπέδου της επαρχίας Uige.

Το τραγικό γεγονός έγινε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Αγκόλα και την αναμέτρηση της ομάδας της Santa Rita de Cassia με την Recreativo do Libolo.

angolatragedy2


(Εικόνες έξω από το γήπεδο από αυτόπτη μάρτυρα - Πηγή: Facebook / Tekassala Toco)

Στο γήπεδο της 4ης Ιανουαρίου προσήλθαν πάρα πολλοί θεατές, που προμηθεύτηκαν εκείνη την ώρα εισιτήρια και μετά από κακή συνεννόηση με τους υπευθύνους των γηπεδούχων προσπάθησαν να μπουν όλοι μαζί την εξέδρα και ενώ το ματς είχε ξεκινήσει.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι προκλήθηκε πανικός εξαιτίας της αντίδρασης της Αστυνομίας: υποστηρίζουν ότι οι Αστυνομικοί ήταν πολύ λίγοι (λιγότεροι από 10) και προσπάθησαν να σταματήσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα (κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από κανένα διεθνές πρακτορείο).

angolatragedy3


(Το περιπολικό της Αστυνομίας έξω από το γήπεδο - Πηγή: Facebook / Tekassala Toco)

Από τον πανικό και το συνωστισμό άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και μία από τις θύρες του γηπέδου έπεσε και πλάκωσε ακόμη και μικρά παιδιά (υπάρχουν φόβοι ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλοί ανήλικοι). Ο πρόεδρος της Σαντα Ρίτα Ντομίνγκος Νζολάνι, μιλώντας στο Τύπο, επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία και εκείνος, διότι δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα (ζώνες ασφαλείας κλπ) με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους να σπρώχνουν για να μπουν στο γήπεδο.

Το τραγικό είναι ότι το ματς έγινε κανονικά (νίκησαν οι φιλοξενούμενοι με 1-0) και ο προπονητής της Σάντα Ρίτα, Σέρτζιο Τραγκουλιλ, υποστηρίζει ότι το έμαθαν 1.30 ώρα μετά την λήξη! Τουλάχιστον 76 ακόμη άτομα νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ 5 από αυτούς δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Οι εικόνες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόπτες μάρτυρες είναι συγκλονιστικές.

Από τις Αρχές δεν έχει εκδοθεί η παραμικρή ανακοίνωση ούτε για τα αίτια της τραγωδίας, ούτε για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, και μόνον η ομάδα της Σάντα Ρίτα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση. Την συμπαράσταση της στα θύματα της τραγωδίας εξέφρασε και η Πόρτο με επίσημη ανακοίνωση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ