ΣΠΟΡ

Ντάνκαν Έντουαρντς: ο κορυφαίος «μπέμπης» της Γιουνάιτεντ (pics&vids)

Ντάνκαν Έντουαρντς: ο κορυφαίος «μπέμπης» της Γιουνάιτεντ (pics&vids)
Το άγαλμα του Έντουαρντς στην γενέτειρά του ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / RICH EATON

Η «τραγωδία του Μονάχου» στέρησε από τον ποδοσφαιρικό κόσμο την πιο ταλαντούχα ομάδα της Αγγλίας, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που έβγαλε ποτέ το Νησί. Για κάποιους, ίσως τον μεγαλύτερο...και όχι μόνο στην Αγγλία. Το Ντάνκαν Έντουαρντς.

Ο ίδιος ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον έχει παραδεχθεί ότι ήταν ο μοναδικός παίκτης που τον έκανε να αισθάνεται κατώτερος, κα χαρακτηρίσει τον θάνατο του ως τη «μεγαλύτερη τραγωδία που θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το αγγλικό ποδόσφαιρο».

GettyImages 1578416


(Ο Ντάνκαν Έντουαρντς με την φανέλλα της Γιουνάιτεντ - Πηγή: Getty Images / Allsport Hulton / Archive)

Ο Ντάνκαν Έντουαρντς πράγματι δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να υποχρεώσει τα βιβλία του ποδοσφαίρου να τον συμπεριλάβουν στις λίστες των καλύτερων όλων των εποχών. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1936 στο Ντάντλεϊ, και σήμερα θα ήταν 81 ετών... Αν δεν ήταν και αυτός ένα από τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της 6ης Φεβρουαρίου του 1958. Το αεροπλάνο που μετέφερε την Γιουνάιτεντ στο Βελιγράδι για την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του από το Μόναχο, όπου έκανε τον ανεφοδιασμό του. 21 νεκροί. Ο Έντουαρντς άντεξε λίγες ημέρες παραπάνω στο νοσοκομείο, αλλά έφυγε σαν σήμερα (21/2/1958) σε ηλικία 22 ετών.

Σε μια εποχή που μόνον οι εικόνες από τα επίκαιρα του κινηματογράφου έχουν καταγράψει τα παιχνίδια του, αρκούν λίγα μόνον λεπτά, έστω και σε μαύρο-άσπρο για να διαπιστώσει κανείς, ότι δεν είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίζει ο Τσάρλτον: «Σε κάθε τομέα του παιχνιδιού ήταν καλύτερος από παίκτες όπως ο Πελέ, ο Ντι Στέφανο, ο Μπεστ και ο Μαραντόνα και είχε τον χαρακτήρα για να τους ξεπεράσει». Ήταν ήδη 18 φορές διεθνής (5 γκολ) και με τη Γιουνάιτεντ σε 177 ματς είχε βάλει 21 γκολ.

Τα λόγια που γράφει για τον 16χρονο Έντουαρντς ένας αθλητικός συντάκτης, λίγο πριν το ντεμπούτο του στις 4 Απριλίου του 1953 με την Κάρντιφ δίνουν τα στοιχεία του παιχνιδιού του: «Στη Γιουνάιτεντ ανυπομονούν πως θα συμβεί κάτι σπουδαίο. Διότι έχουν ανακαλύψει μια σπουδαία ποδοσφαιρική δύναμη, τον Ντάνκαν Έντουαρντς, ο οποίος είναι μόλις 16 ετών. Τι πρέπει να περιμένετε να δείτε από αυτόν; Διαθέτει εξαιρετική δύναμη και σπουδαία σωματικά προσόντα. Όταν κρατάει τη μπάλα είναι τολμηρός και αποφασιστικός, ενώ τα τάκλιν του είναι σαν κανονικό δάγκωμα. Τα σουτ του είναι φοβερά, καλύτερα και από του Τζάκ Ρόουλι που είναι το καμάρι του Ολντ Τράφορντ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα κάνει ο Έντουαρντς στο μέλλον, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι άκρως θεαματικό».

Και όπως λένε όλοι όσοι τον παρακολούθησαν ο κεντρικός χαφ της Γιουνάιτεντ μπορούσε με την ίδια ευκολία να αγωνιστεί επιθετικός, εξτρέμ, αμυντικός. Τεχνική κατάρτιση άψογη, δεξί και αριστερό πόδι, μυαλό-κομπιούτερ, άριστη μεταβίβαση κοντά ή μακριά, σουτ κεραυνός. Η επιτομή του «ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή», όρος που θα καθιερωθεί χρόνια αργότερα.

Και ήταν αυτή του η δύναμη και τα σωματικά προσόντα, που τον κράτησαν στην ζωή άλλες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, με τους ιατρούς να μην πιστεύουν πως επέζησε με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια, σπασμένα πλευρά και σοβαρές ζημιές στα νεφρά. Το τεχνητό νεφρό που του μεταμόσχευσαν μείωσε την ικανότητα πήξης του αίματος του και άρχισε να αιμορραγεί εσωτερικά. Κατέληξε από νεφρική ανεπάρκεια, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή είχε τεράστια θέληση για ζωή. Λένε ότι ρωτούσε τον βοηθό του Ματ Μπάσμπι, Τζιμ Μέρφι (δεν είχε ταξιδέψει στο Μόναχο με υποχρεώσεις στην εθνική Ουαλίας) αν θα προλάβει να παίξει με την Γουλβς!

GettyImages 3136067


(Ο Έντουαρντς (δ) δίνει την τελευταία του συνέντευξη σε Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους - Πηγή: Getty Images / Keystone)

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο «θρύλος του Ντάνκαν Έντουαρντς»...

6118087


(Ο τάφος του Ντάνκαν Έντουαρντς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / RICH EATON)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ