ΣΠΟΡ

El Clasico: Ώρα για το Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα αριθμός 233 (vid)

El Clasico: Ώρα για το Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα αριθμός 233 (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα στο Μπερναμπέου Getty Images / Gonzalo Arroyo Moreno

Ένα ακόμη Ισπανικό Clasico θα φιλοξενηθεί απόψε στις 21.45 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αναμετρώνται στο 233ο επίσημο ντέρμπυ σε όλες τις διοργανώσεις (174ο για την Primera Division) με φόντο και τον τίτλο του πρωταθλήματος, αφού με νίκη οι "μπλαουγκράνα" θα ισοβαθμήσουν στην πρώτη θέση με τη "βασίλισσα". Στον πρώτο γύρο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

Και χωρίς το βαθμολογικό ενδιαφέρον η αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα θα έκοβε την ανάσα σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Καθώς όμως είναι η τελευταία ευκαιρία της Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα (καθώς η Ρεάλ έχει διαφορά 3 βαθμών και ένα παιχνίδι λιγότερο στην Γαλικία με τη Θέλτα), αυξάνει τον ανταγωνισμό.

Οι δύο ομάδες θα κατεβούν στο γήπεδο με διαφορετική ψυχολογία, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι στους 4 του Champions League αποκλείοντας στην παράταση την Μπάγερν, ενώ η Μπαρτσελόνα αναζητά και την ψυχολογική τόνωση, μετά τον αποκλεισμο της από την Γιουβέντους.

Μέσι, Νεϊμάρ, Ρονάλντο και Μπενζεμά

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο αρχισκόρερ των clasico με 21 γκολ, αλλά έχει να βάλει γκολ στα τελευταία 6 παιχνίδια. 16 είναι τα τέρματα του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ο καθοριστικός στα τελευταία ντέρμπυ είναι ο Καρίμ Μπενζεμά με 5 γκολ.

Η Μπαρτσελόνα πέταξε για την Μαδρίτη χωρίς το Νεϊμάρ, αφού τελικά το διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο (TAD) και το CAS ενημέρωσαν το σύλλογο, ότι προσφυγή κατά της απόφασης της επιτροπής Εφέσεων (που διατήρησε την ποινή των 3 αγωνιστικών) δεν θα προλάβαινε να εκδικαστεί και πιθανή συμμετοχή του στο ντέρμπυ θα επέφερε τιμωρία της.

Στην αντίπερα όχθη ο Γκάρεθ Μπέιλ προπονήθηκε κανονικά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν θα τον χρησιμοποιήσει στο βασικό σχήμα, αλλάζοντας την ομάδα που απέκλεισε την Μπάγερν. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου προετοιμάζονται εντατικά για να είναι όλα έτοιμα για την σέντρα που θα καθηλώσει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

"Μία σου και μία μου"

Τη σεζόν 2010-11 ήταν η τελευταία ισοπαλία των δύο "αιωνίων" στο Μπερναμπέου με τους Κριστιάνο και Μέσι να έχουν σκοραρει στο 1-1. Έκτοτε οι δύο σούπερ σταρ δεν έχουν βάλει γκολ στην Μαδρίτη και οι δύο, ενώ οι υπάρχουν μόνο νίκες διαδοχικά για κάθε ομάδα: 2011-12 Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα 1-3, 2012-13 Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα 2-1, 2013-14 Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα 3-4, 2014-15 Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα 3-1, 2015-16 Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα 0-4. Αν τηρηθεί η παράδοση θα είναι η σειρά της Ρεάλ να πανηγυρίσει, αν και στην Βαρκελώνη ακόμη και οι μικροί προετοιμάστηκαν να επαναλάβουν στιγμές των μεγάλων νικών τους στο σπίτι της αντιπάλου τους.

Στην Μαδρίτη η Ρεάλ έχει 63 νίκες (σε όλες τις διοργανώσεις), 25 η Μπαρτσελόνα και 25 ματς έληξαν ισόπαλα.

Στην μάχη και ο Άγιος Γεώργιος

Στην Βαρκελώνη έχουν ένα λόγο παραπάνω να περιμένουν τη νίκη τη σημερινή ημέρα, αφού γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος, ο Sant Jordi για τους Καταλανούς, που σκότωσε το δράκο για να σώσει την πριγκήπισσα (σύμφωνα με τον θρύλο τους). Από το αίμα του φύτρωσε ένα τριαντάφυλλο και ο "σταυρός του Αγίου Γεωργίου" είναι στο έμβλημα του συλλόγου.

Μάλιστα η μέρα είναι η αντίστοιχη του Αγίου Βαλεντίνου και οι ερωτευμένοι στην Καταλωνία ανταλλάσσουν δώρα και λουλούδια. Πάντως η παράδοση δεν είναι με την Μπαρτσελόνα, καθώς αυτή την ημέρα έχει υποστεί μεγάλες "ήττες": η Λιντς στις 23 Απρίλη του 1975 απέκλεισε τους "μπλαουγκράνα" στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το 2002 η Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκησε με 2-0 (Ζιντάν,ΜακΜάναμαν) στο "Camp Nou", στον πρώτο ημιτελικό του Champions League (πήρε τελικά το τρόπαιο). Το 2007 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πήρε ισοπαλία (0-0) στη Βαρκελώνη και την αγγλική ομάδα να προκρίνεται στη ρεβάνς. Τέλος το 2013, στο Μόναχο η Μπάγερν συνέτριψε με 4-0 την Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Champions League (κατέκτησαν και αυτοί το τρόπαιο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ