ΣΠΟΡ

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ στον τελικό

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ στον τελικό
Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ, νίκη 2-1 επί της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN

Σε έναν μέτριο τελικό Κυπέλλου, που σημαδεύτηκε από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια πριν την έναρξή του, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε το τρόπαιο. Η επικράτηση του ΠΑΟΚ κρίθηκε στο φινάλε με γκολ του Ενρίκε (από αντικανονική πάντως θέση). Ο Δικέφαλος αναδείχθηκε Κυπελλούχος για 5η φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 2003.

Μετά τα θλιβερά επεισόδια που προηγήθηκαν ο τελικός ξεκίνησε με 30 λεπτά καθυστέρηση και τις εστίες έντασης να παραμένουν, αλλά η πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη να είναι έτοιμη να παρέμβει.

4124307


(Μια μεγάλη φωτιά πίσω από την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ έκαιγε για αρκετή ώρα - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Τουλάχιστον οι οπαδοί σεβάστηκαν τη μνήμη του νεκρού οπαδού του ΠΑΟΚ (μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό) Νάσου Κωνσταντίνου και στην κατάθεση στεφάνου από τις δύο ομάδες και στο ενός λεπτού σιγή, που κρατήθηκε πριν τη σέντρα.

4124368


(Γλύκος (αρ.) και Μάνταλος (δ.) καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη του νεκρού φίλου του ΠΑΟΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα πρώτα 20 λεπτά ήταν νευρικά και για τις δύο ομάδες, με διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή για τον πειθαρχικό έλεγχο και ένα οριακό οφσάιντ εις βάρος της ΑΕΚ.

4124374


(Νευρικό ξεκίνημα στον τελικό - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Το δίλεπτο 24-26 ζωντάνεψε το ματς και ήρθαν τα γκολ από δύο λάθη. Πρώτα ο Ντίντακ εκτός περιοχής και ο Τσιγκρίνσκι εντός, «έχασαν» τον Κάμπος, που γύρισε στο σημείο του πέναλτυ για το ωραίο πλασέ και το 1-0 του Μπίσεσβαρ.

17940004


(Ο Μπίσεσβαρ μόλις έχει σκοράρει για τον ΠΑΟΚ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ)

Πριν ολοκληρωθούν οι πανηγυρισμοί, ένα μακρινό σουτ του Χριστοδουλόπουλου με ανάποδο φάλτσο αιφνιδίασε το Γλύκο, που παρότι έδειχνε να ελέγχει την τροχιά της μπάλας, του έφυγε από την αγκαλιά, για το 1-1.

17941040


(Μεγάλο λάθος του Γλύκου - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Η ΑΕΚ έκλεισε το 45λεπτο με καλύτερη εικόνα και το Χριστοδουλόπουλο να έχει την καλύτερη τελική προσπάθεια, με «κεραυνό» από τα 45 μέτρα να περνά δίπλα από το δοκάρι.

4124333


(Άγγιξε και 2ο γκολ ο Χριστοδουλόπουλος (αρ.) που πανηγυρίζει το 1-1 μαζί με τον Αραούχο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Ο ΠΑΟΚ πάντως είχε μία απάντηση, με τον Μπίσεσβαρ να κάνει ατομική προσπάθεια από τα αριστερά και από τη γωνία της μεγάλης περιοχής να σουτάρει στο απέναντι «παραθυράκι», αλλά δίπλα από την εστία.

17941055


(Ο Μπίσεσβαρ (ν.21) ο μόνος που ξεχώρισε στο α ημίχρονο για τον ΠΑΟΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Τα 30 λεπτά του β ημιχρόνου κύλησαν δίχως μεγάλη φάση (παρότι η στατιστική έδινε ίσες τελικές) και μοναδική καλή στιγμή την προβολή-σουτ του Πατίτο στο 47, από σέντρα του Ντίντακ.

4124474


(Μια καλή ευκαιρία του Πατίτο Ροντρίγκεζ για την ΑΕΚ στο ξεκίνημα του β μέρους - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Χιμένεθ στο 68 έβαλε το Γαλανόπουλο, γυρνώντας σε 4-3-3 το σχήμα του, ενώ ο Ίβιτς απλά άλλαξε τον Κάμπος με τον Ενρίκε, για να βρει κίνηση από την ομάδα του, που ήταν πιο στατική.

Ο Πέδρο Ενρίκε σκόραρε με κεφαλιά στο 81 από γέμισμα του Λέοβατς, αλλά ήταν φανερά οφσάιντ που δεν κατελόγισε ο βοηθός Καλφόγλου (που είχε υποδείξει το οριακό οφσάιντ του Χριστοδουλόπουλου στην αρχή του ματς).

4124602


("Χρυσή αλλαγή" ο Ενρίκε για τον ΠΑΟΚ - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Με το γκολ οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και το ματς διακόπηκε για λίγα λεπτά, μέχρι να βγουν από τη σπασμένη πόρτα. Στο διάστημα που απέμεινε δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι, με το Χιμένεθ να ρίχνει Αλμέιδα και Βάργκας πολύ αργά, αφού επέλεξε να πάει πιο συντηρηρικά νωρίτερα, στην αλλαγή του Γαλανόπουλου.

4124576


(Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν με τους οπαδούς τους - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

4124590

(Απογοητευμένοι οι παίκτες της ΑΕΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Κυπελλούχος για 5η φορά ο ΠΑΟΚ

Στην απονομή ο αρχηγός Κλάους Αθανασιάδης φορούσε ένα μπλουζάκι με αφιέρωση στον αδικοχαμένο οπαδό του ΠΑΟΚ.

4124626


(Ο Αθανασιάδης με το μπλουζάκι για τον οπαδό του ΠΑΟΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για 5η φορά στην ιστορία του (1972, 1974, 2001, 2003) στον 14ο τελικό που αγωνίστηκε. Κέρδισε για πρώτη φορά την ΑΕΚ, καθώς είχε χάσει στους προηγούμενους τρεις (1939, 1978, 1983).

4124608


(EUROKINISSI / ICONPRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε μετά το τέλος του αγώνα και ο Ιβάν Σαββίδης για το πρώτο τρόπαιο στην εποχή του. Ευχαρίστησε όλο τον κόσμο της ομάδας και τους φιλάθλους για την επιτυχία. Τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, η πιο πλούσια και εκείνη με τις περισσότερες προοπτικές (κάνοντας αναφορά στον Ολυμπιακό, "τελειώνει η ηγεμονία" του ήταν οι λέξεις του). Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συνθήκες του αγώνα, μιλώντας για "συνηθισμένες καταστάσεις" σχετικά με τα όσα έγιναν, ευχαριστώντας το Δήμο Βόλου, τις αστυνομικές δυνάμεις και τους σεκιούριτι, αφού όλα κύλησαν σε νορμάλ γενικά επίπεδα.

4124616


(Ο Ιβάν Σαββίδης με το τρόπαιο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Ένταση στο φινάλε

Η ένταση δεν έλειψε ούτε μετά το τέλος του τελικού, παρότι οι περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ έφυγαν ήσυχα. Υπήρξε πάντως μια μερίδα που ήρθε αντιμέτωπη με δυνάμεις της Αστυνομίας.

Λίγη ώρα αργότερα οι άνθρωποι της ΑΕΚ ανακάλυψαν ότι το πούλμαν της ομάδας είχε σοβαρές ζημιές από πέτρες και αντικείμενα που πέταξαν οπαδοί του ΠΑΟΚ (η πεζογέφυρα της εξόδου από τις θύρες τους περνούσε πάνω από τη μικτή ζώνη, όπου ήταν παρκαρισμένο και το όχημα).

4123267


(Μεγάλες ζημιές στο πούλμαν της ΑΕΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Η Αστυνομία ήταν για πολλή ώρα απούσα και χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων της Ένωσης για να επιληφθούν του θέματος. Έγινε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, για να μπορέσει να φύγει η αποστολή, ενώ πιθανότατα η επιστροφή στην Αθήνα (απόψε τελικά και όχι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο) θα γίνει με άλλο όχημα, λόγω των ζημιών (κυρίως το κατεστραμένο παρμπρίζ).

Φωνές για τον βοηθό Καλφόγλου

4124347


(Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών της ΑΕΚ ο βοηθός Καλφόγλου για το οφσάιντ γκολ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

Σε ό,τι αφορά τη διατησία ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν έξαλλος και δεν δέχθηκε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου. Πιο σκληρές δηλώσεις έκανε ο κύριος Μελισσανίδης φεύγοντας από το γήπεδο, αναφερόμενος στον βοηθό Καλφόγλου, μιλώντας για "αλήτη", ενώ ρεπορτάζ φέρεται να τον έχει χαρακτηρίσει νωρίτερα "στημένο".

4124515


(Έντονη δυσαρέσκεια του Δημήτρη Μελισσανίδη μετά το τέλος του ματς - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Στην διαμάχη ενεπλάκη και ο Παναθηναϊκός, σχολιάζοντας μέσω κύκλων για "κλεμμένο τρόπαιο με σφαγιαστικές διαιτησίες υπέρ του ΠΑΟΚ και εις βάρος του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ".

"Κάηκε" ο Λευκός Πύργος

Μεγάλη γιορτή στήθηκε την ίδια ώρα και στο Λευκό Πύργο από χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ, που περιμένουν να αποθεώσουν την ομάδα. Η αποστολή του ΠΑΟΚ επιστρέφει κονβόι στη Θεσσαλονίκη με τα πούλμαν των οπαδών.

4124692


(Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Λευκό Πύργο - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Τα στοιχεία του τελικού

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (24 Μπίσεσβαρ, 81 Ενρίκε / 26 Χριστοδουλόπουλος)

Οι 11άδες

ΠΑΟΚ (4-3-3): Γλύκος / Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς / Κάνιας, Τσίμιροτ (86 Μαλεζάς), Σάκχοφ / Μπίσεσβαρ (Κίτσιου), Κάμπος (72 Π. Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (4-2-3-1): Ανέστης / Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ / Γιόχανσον, Σιμόες (82 Αλμέιδα) / Χριστοδουλόπουλος (86 Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο (68 Γαλανόπουλος) / Αραούχο.

MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

4124846


(Ο MVP του τελικού Ντιέγκο Μπίσεσβαρ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ