ΣΠΟΡ

Ρανταμέλ Φαλκάο: Η πτώση και η άνοδος του Κολομβιανού άσου

Ρανταμέλ Φαλκάο: Η πτώση και η άνοδος του Κολομβιανού άσου
Reuters / Eric Gaillard Livepic

«Μαθαίνεις από κάθε εμπειρία, καλή και κακή», είπε στο CNNi ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός παίκτης ξεπέρασε τον επιζήμιο για την καριέρα του, τραυματισμό του 2014 και ως γνήσιος «Τίγρης» επέστρεψε στα γήπεδα πιο δυνατός και πιο εύστοχος από ποτέ.

Πολλοί θεώρησαν ότι έχει «τελειώσει» μετά την ρήξη του πρόσθιου χιαστού τον Ιανουάριο του 2014. Αλλά, τρία χρόνια αργότερα είναι πίσω, με τη δυναμικότητα και την μαχητικότητα που τον έκαναν να ξεχωρίσει.

«Ο χρόνος που πέρασα στην Αγγλία μου χάρισε εμπειρίες, οι οποίες με δίδαξαν και με βελτίωσαν. Ήμουν πάντα σίγουρος πως όταν μου δινόταν χρόνος στους αγώνες η φόρμα μου θα επέστρεφε».

Η επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του

Η εξαιρετική φόρμα του είχε θετικές επιπτώσεις στο γαλλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την Μονακό να φιγουράρει στην κορυφή της Ligue 1 και να τερματίζει στην τελική τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ.

2017 05 17T220648Z 1550062309 RC15AA185EE0 RTRMADP 3 SOCCER FRANCE AMO STE

(Reuters / Jean-Pierre Amet)

Μόνο ο Έντινσον Καβάνι της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου έχουν σκοράρει περισσότερα γκολ, στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης την σεζόν που διανύουμε.

«Είναι θέμα επανάκτησης της αυτοπεποίθησης σου και να παίρνεις αγωνιστικά λεπτά, αυτό σίγουρα έκανε τη διαφορά». «Αυτή η ομάδα μου έχει σταθεί, μου έχει συμπαρασταθεί. Γνωρίζουν τις αρετές μου, όχι απλώς σαν ποδοσφαιριστή, αλλά και σαν άνθρωπο».

Το παρελθόν τον στοιχειώνει

Ο Φαλκάο μπορεί να επέστρεψε στις ένδοξες μέρες των 142 γκολ σε 178 εμφανίσεις με την Πόρτο και την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά αναγνώρισε πως οι κακές του μέρες συνεχίζουν να τον στοιχειώνουν.

2017 05 14T192335Z 1351865894 RC1BC1FF9A10 RTRMADP 3 SOCCER FRANCE AMO LIL

(Reuters / Jean-Pierre Amet)

Ο δανεισμός του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, τις δύο προηγούμενες σεζόν, του χάριζαν 300.000 δολάρια την εβδομάδα, αλλά η κακή του φόρμα κυριαρχούσε στα μέσα ενημέρωσης, που τον συνέκριναν με τον Φερνάντο Τόρες και τον Αντρέι Σεβτσένκο, δύο – κατά γενική ομολογία – αποτυχημένους παίκτες στην Αγγλία.

Ομολόγησε πως οι τακτικές του πρώην προπονητή της Γιουνάιτεντ, Λουίς Φαν Χάαλ τον περιόριζαν καθώς καλούνταν να βοηθήσει την ομάδα στο χτίσιμο επιθέσεων από το να κινείται στην μικρή περιοχή των αντιπάλων, όπου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Στην Τσέλσι ο Ζοζέ Μουρίνιο ορκίστηκε να επαναφέρει τον Φαλκάο στις παλιές του δόξες, τονίζοντας πως τον «πλήγωνε» να θεωρούν οι δημοσιογράφοι πως η κακή αρχή του την Premier League ήταν ενδεικτική της πορείας που θα είχε.

Όμως ακόμη και ο «Special One» δεν μπόρεσε να τον «αναγεννήσει», όπως είχε υποσχεθεί. Ένας από τους πλέον εμβληματικούς σκόρερ της Ευρώπης είχε αρχίσει να... ξεθωριάζει.

2017 05 02T144605Z 136737965 MT1ACI14787709 RTRMADP 3 SOCCER CHAMPIONS AMO JUVPREVIEW

(Reuters / Eric Gaillard Livepic)

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ο Φαλκάο δεν άφησε τους επικριτές του να τον απογοητεύσουν. Πλέον, είπε, πως είναι πιο δυνατός από ποτέ, όχι μόνο σαν παίκτης αλλά και σαν άνθρωπος.

«Τα πάντα στη ζωή είναι μάθημα και ο καθένας μπορεί να το εκμεταλλευτεί, να βρει κάτι (θετικό) σε κάθε κατάσταση», δήλωσε στο CNNi. «Αυτού του είδους οι αντίξοες εμπειρίες σε διδάσκουν και προσπάθησα να μάθω, να αφομοιώσω όσο το δυνατόν περισσότερα και να προπονηθώ όσο μπορούσα».

«Για μένα η κατάσταση ήταν ως εξής: Δεν άφηνα στιγμή να περάσει χωρίς να κερδίσω κάτι για τη ζωή μου».

Ο Φαλκάο αποκάλυψε πως έλαβε πολλές «χρυσές» προσφορές από ομάδες της Κίνας αλλά τις απέρριψε όλες. Είχε ανοιχτές υποθέσεις στην Ευρώπη. «Υπάρχουν μερικοί στόχοι που θα ήθελα να κατακτήσω και ελπίζω να τα καταφέρω», είπε ο παίκτης.

«Στο μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως έρθει η ευκαιρία να πάω να παίξω στις ΗΠΑ ή επιστρέψω στην Λατινική Αμερική».

2017 04 19T201351Z 135634431 MT1ACI14781345 RTRMADP 3 SOCCER CHAMPIONS AMO DOR

(Reuters / Jean-Paul Pelissier Livepic)

Το χαμένο όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πολλοί θυμούνται τις περιπέτειες του Φαλκάο στην Αγγλία, αλλά αυτό που πραγματικά τον πονά είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, ένα από τα όνειρά του που χάθηκαν λόγω του τραυματισμού του.

«Ήταν όνειρο μου να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου», ανέφερε χαμογελώντας. «Το να αντιπροσωπεύεις την χώρα σου είναι ό,τι καλύτερο για κάθε ποδοσφαιριστή. Όλοι, από παιδιά, ονειρευόμαστε να φορέσουμε τη φανέλα της εθνικής, να την αντιπροσωπεύσουμε και να ακούσουμε τον εθνικό ύμνο».

«Είναι τόσα πολλά τα συναισθήματα που είχα την ευκαιρία να χαρώ στα χρόνια της καριέρας μου και θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω, κυρίως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας».

Οι βλέψεις για το Τσάμπιονς Λιγκ

Κανένα παραμύθι δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς ευχάριστο τέλος, δυστυχώς όμως το φετινό παραμύθι της Μονακό σταμάτησε στη Γιουβέντους.

2017 05 09T191058Z 137358658 MT1ACI14788277 RTRMADP 3 SOCCER CHAMPIONS AMO JUV

(Reuters / Eric Gaillard Livepic)

Ο Φαλκάο πρωταγωνίστησε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό, την «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, που έφτασε μια ανάσα πριν από τον τελικό.

Στη συνέντευξή του, που προηγήθηκε της τελικής κατάταξης των Γάλλων στην Ευρώπη, ο παίκτης υπερηφανευόταν για την «ενότητα» της ομάδας και ήλπιζε να βάλει ένα Τσάμπιονς Λιγκ στη συλλογή των μεταλλίων του.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτά που συμβαίνουν και το τι κάνουμε τώρα», είπε ο Φαλκάο στο CNNi, λίγες μέρες πριν η Μονακό κερδίσει την Ντόρτμουντ.

Δυστυχώς για τον ίδιο η Γιουβέντους αποδείχθηκε πιο δύσκολη αντίπαλος και σταμάτησε – για φέτος – το Ευρωπαϊκό όνειρο.

EXCLUSIVE: The fall and rise of Monaco's Radamel Falcao, By Henry Young and Christina Macfarlane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ