ΣΠΟΡ

Ευρωμπάσκετ 1987: Γιορτή χωρίς Γκάλη-Γιαννάκη για τα 30 χρόνια του θριάμβου

Ευρωμπάσκετ 1987: Γιορτή χωρίς Γκάλη-Γιαννάκη για τα 30 χρόνια του θριάμβου
Η εθνική του 1987 στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από το Ευρωμπάσκετ του 1987 EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελληνική Ομοσπονδία μπάσκετ τίμησε τους ανθρώπους που έγραψαν το έπος του Ευρωμπάσκετ το 1987 και την κατάκτηση της πρώτης θέσης από την εθνική ομάδα μπάσκετ. Από την εκδήλωση όμως έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αλλά και ο Μέμος Ιωάννου.

30 χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στον τελικό με τις αξέχαστες βολές του Αργύρη Καμπούρη, ο Κώστας Πολίτης και οι 9 από τους 12 παίκτες του βρέθηκαν πάλι επί σκηνής και βραβεύτηκαν για την μεγάλη επιτυχία τους. Το χρυσό μετάλλιο που άνοιξε το δρόμο στην "έκρηξη" του Ελληνικού μπάσκετ.

4158847


(Ο Αλβέρτης (δ.) βραβεύει τον Αργύρη Καμπούρη - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Φασούλας, Χριστοδούλου, Φιλίππου, Καμπούρης, Καρατζάς, Λινάρδος, Σταυρόπουλος, Ρωμανίδης και Ανδρίτσος παρέλαβαν τις τιμητικές πλακέτες τους από τους παίκτες που ενέπνευσαν και συνέχισαν την παράδοση με κορυφαίο επόμενο επίτευγμα το Ευρωμπάσκετ του 2005 (Κακιούζης, Παπαλουκάς, Αλβέρτης, Μπουρούσης) αλλά και εκείνους που έβαλαν τις βάσεις όπως ο "Νουρέγιεφ" του Ελληνικού μπάσκετ Κώστας Πετρόπουλος.

4158790


(Χριστοδούλου, Φασούλας και Καμπούρης (από δ. προς αρ.) στις πρώτες θέσεις - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Όλοι (προεξάρχοντος του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου) τόνισαν την ομαδική προσπάθεια, που έφερε εκείνο το μεγάλο αποτέλεσμα και το παράδειγμα για τις γενιές που ακολούθησαν και εκπροσωπήθηκαν από την εθνική νέων ανδρών στην εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Δαΐς.

1 4158793


(Ο Παπαλουκάς (όρθιος) χαιρετά τον Αλβέρτη υπό το βλέμμα του Μπουρούση - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Ξεχωριστή στιγμή η αναφορά στον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο, που περιέγραψε στην ΕΡΤ το έπος του 1987.

4158860


(Η αναφορά στη μνήμη του Φίλιππου Συρίγου - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι ηχηρές απουσίες της βραδιάς

Όλοι όμως κοίταγαν με νόημα τις άδειες θέσεις του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και του Μέμου Ιωάννου, που απουσίαζαν από τη βραδιά. Είναι γνωστές οι κακές σχέσεις του "γκάνγκστερ" με την Ομοσπονδία αλλά και τον Κώστα Πολίτη, ενώ ο "δράκος" (που πέρυσι ήταν στην αντίστοιχη εκδήλωση) επίσης δεν έχει πλέον καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας.

4158828


(Δηκτικό σχόλιο από το Νίκο Φιλίππου (αρ.) για τις απουσίες Γκάλη, Γιαννάκη - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα λόγια του Νίκου Φιλίππου ήταν αρκούντως αποκαλυπτικά: «Ευχαριστούμε για την τιμή. Ήταν μια επιτυχία όλων των Ελλήνων. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που μας έφεραν εκεί, που έπαιζαν μπάσκετ πριν από μας, όπως ο Κώστας Πετρόπουλος που είναι εδώ. Αυτή η ομάδα ήταν ευλογημένη, αλλά έχει και μια κατάρα. Από τη μέρα που ήμασταν στο βάθρο δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι μαζί ξανά. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε. Νέοι είμαστε ακόμη».

4158859


(Απονομή στον απόντα Παναγιώτη Γιαννάκη - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Αλλά και κατά τη στιγμή της απονομής στον Ευροκόουτς Κώστα Πολίτη, από το Γιάννη Ιωαννίδη, ο Νίκος Γκάλης αποτέλεσε και πάλι "σημείο τριβής".

«Στον Πολίτη δεν μπορείς να βρεις ψεγάδι, αλλά πρέπει να πούμε κι αυτό: ο Γκάλης άλλαξε το μπάσκετ. Αυτό που πρέπει να περνάει πάντα είναι: έχω πρόβλημα αθλητικά; Θα το λύσω προσωπικά με όποιον το έχω. Χάσαμε τον Γκάλη και χάσαμε στα πρωταθλήματα. Όλα θα έρθουν μόνο αν είναι όλη η κατάσταση σωστή» είπε αρχικά ο Γιάννης Ιωαννίδης, αναφερόμενος και στο τέλος της καριέρας του Γκάλη με προπονητή τον Κώστα Πολίτη στον Παναθηναϊκό.

4158805


(Πολίτης (αρ.) και Ιωαννίδης (δ.) - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

«Φτάσαμε στην πορεία του 1987 με μια ομάδα που δεν ήταν πολύ καλή μόνο εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Αυτό το εκτίμησε ο κόσμος και η αγάπη του ήταν πρωτόγνωρη για την εποχή. Μπορώ να πω ότι η πλευρά μου ήταν στο κομμάτι των ρόλων, στην εμψύχωση των παικτών, τη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας. Η ομάδα ήταν αξιοπρεπής, συνεπής, έμεινε 40 μέρες σε ένα ξενοδοχείο και κατάφερε να φτάσει σε ένα κορυφαίο επίτευγμα. Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης βρέθηκαν στην Εθνική από άλλα μετερίζια. Ο Γκάλης ο οποίος είναι ένα ίνδαλμα για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για την κοινωνία, το 1987 ήταν ενωμένος με την ομάδα, σήμερα μπορεί να είναι ξεχωριστός. Όμως σήμερα μιλάμε για το 1987, εκείνη την εποχή ήμασταν ενωμένοι και παραμένουμε ενωμένοι» ήταν η απάντηση του Κώστα Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ