ΣΠΟΡ

Ο Γιουσέιν Μπολτ αποχωρεί και προειδοποιεί: Σώστε τον στίβο

Ο Γιουσέιν Μπολτ αποχωρεί και προειδοποιεί: Σώστε τον στίβο
REUTERS/Mark Blinch

Είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Έχει κατακτήσει άπειρα μετάλλια και στις 12 Αυγούστου 2017, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία επιτυχιών, θα δώσει την τελευταία του «παράσταση». Ο λόγος για τον Γιουσέιν Μπολτ, τον άνθρωπο που έδωσε μεγαλειώδεις διαστάσεις στο σπριντ, τον αθλητή που γέμιζε ολόκληρα στάδια, τον απόλυτο ρέκορντμαν. Ο Μπολτ αποχωρεί από την ενεργό δράση και καλεί τους συναθλητές του, νέους και παλιούς, να κάνουν τα μέγιστα για να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα του στίβου και ειδικότερα των αγωνισμάτων ταχύτητας.

Έχει στο «παλμαρέ» του οκτώ χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και δεκάδες διακρίσεις σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα πει "αντίο" στον αθλητισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου, που κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή (4/8).

«Οι αθλητές είναι το παν. Οι αθλητές καταλαβαίνουν το επίπεδο του αθλήματος και τι πρέπει να κάνουν για να είναι όλα εντάξει», λέει ο Μπολτ στο CNNi, λίγες μέρες πριν τους τελευταίους του αγώνες.

Σύμφωνα με τον Τζαμαϊκανό, ο Γουέιντ φαν Νίκερκ, δρομέας των 400μ. είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του στίβου. Αλλά, πρέπει και άλλοι αθλητές να ανεβάσουν το επίπεδό τους για να καλύψουν το κενό που αφήνει αποχωρώντας από την ενεργό δράση.

«Ο Γουέιντ έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδό του, σπάει όλα τα ρεκόρ, τρέχει γρήγορα, κάνει πολλά για το άθλημα και σε τόσο νεαρή ηλικία», είπε ο Μπολτ αναφερόμενος στον «αντικαταστάτη» του. «Είναι μόλις 24 ετών, για μένα, θα επικρατήσει... και λέει πως θέλει να γίνει και σπρίντερ». «Αν τρέξει τα 100 και τα 200 μέτρα, ελπίζω πως θα σημειώσει γρήγορους χρόνους και οι υπόλοιποι αθλητές θα δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν».

Ο στίβος σε περίοδο μετάβασης

Ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), αναγνώρισε την αξία του μεγάλου Τζαμαϊκανού σπρίντερ τονίζοντας πως η πορεία του στον στίβο μπορεί να συγκριθεί με την πορεία του Μοχάμεντ Άλι στο μποξ.

Ο Μπολτ θα λάβει την θέση του για την προκριματική κούρσα των 100 μέτρων την Παρασκευή και το Σάββατο θα διεκδικήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στον τελικό. Ο τελευταίος του αγώνας θα γίνει στις 12 Αυγούστου με την ομάδα της Τζαμάικα στη σκυταλοδρομία 4x100.

Όμως, παρά τον ενθουσιασμό για τους αγώνες, ο αθλητής εμφανίζεται ανήσυχος για το μέλλον του στίβου μετά την αποχώρησή του και ζητά από τους αθλητές να μείνουν μακριά από τον εύκολο δρόμο των αναβολικών. «Αυτό που θέλω να καταλάβουν είναι πως έχουμε πρόβλημα με το ντόπινγκ... αν συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο το άθλημα θα πεθάνει... ελπίζω να το καταλαβαίνουν», τονίζει στο CNNi.

2017 07 21T195919Z 165554885 RC1EFACD7180 RTRMADP 3 ATHLETICS DIAMOND MONACO

(REUTERS/Eric Gaillard)

Αντιθέτως, όπως είπε, αν οι αθλητές αφοσιωθούν στους αγώνες τους και ευχαριστούν το κοινό με τις επιδόσεις τους τότε το μέλλον θα είναι λαμπρό και γεμάτο νέα αστέρια.

Η «βαριά» παρακαταθήκη του Μπολτ και η εικόνα του σήμερα

Τα επιτεύγματα του δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλος. Είναι ο πρώτος αθλητής που κατάφερε να κερδίσει την κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές, ενώ κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα 11 χρυσά μετάλλια του σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ολοκλήρωσε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς του Ρίο με «τριπλ-τριπλ», δηλαδή τρία χρυσά σε 100μ, 200μ και 4x100μ.

Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των αγωνισμάτων ταχύτητας, κανείς δεν μπορούσε να τον κοιτάξει στα «μάτια», ακόμη και σε μέρες που η κακή του εκκίνηση τον εμπόδιζε από το να φτάσει στο μέγιστο της δυνατής απόδοσης του.

bolt

(Kai Pfaffenbach/Reuters)

Όμως φέτος δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, καθώς αδυνατεί να πέσει κάτω από τα 10 δεύτερα. Αλλά αρνείται να παραδώσει τα όπλα και δηλώνει στους δημοσιογράφους πως θα κλείσει την καριέρα του ως παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μέτρων.

«Όταν εμφανίζομαι σε ένα πρωτάθλημα να ξέρετε πως είμαι έτοιμος. Είμαι πάντα βέβαιος για τις ικανότητές μου γιατί γνωρίζω το επίπεδό μου και πότε πρέπει να αποχωρήσω. Δεν ανησυχώ». «Είναι ένα πρωτάθλημα, ένας τελικός. Αυτό που μετράει είναι το να συγκρατήσεις το άγχος σου. Έχω βρεθεί στο ίδιο σημείο πολλές φορές».

«Ξέρω πως είμαι έτοιμος. Είναι ώρα δράσης».

Usain Bolt urges other athletes to save athletics, by By Aimee Lewis and Amanda Davies, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ