ΣΠΟΡ

Europa League: Οι Δικέφαλοι μπορούν, δύσκολη η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό

Europa League: Οι Δικέφαλοι μπορούν, δύσκολη η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό
Ανοιχτή η πρόκριση στους ομίλους του Europa League για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δύσκολα για τον Παναθηναϊκό ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SALVATORE DI NOLFI

Δύο στα τρία ουσιαστικά για τις Ελληνικές ομάδες στα play off του Europa League. Ο ΠΑΟΚ με ανατροπή διόρθωσε το λάθος του πρώτου ημιχρόνου και με 3-1 δύσκολα θα έχει πρόβλημα από την Έστερσουντ. Η ΑΕΚ πληρώνει την απουσία ενός στράικερ με εύκολο γκολ, αλλά κατάφερε με 10 παίκτες να πάει την πρόκριση με την Μπριζ στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε και προηγήθηεκ 2-0, αλλά ένα 6λεπτο ήταν αρκετό στην Μπιλμπάο να κάνει την απόλυτη ανατροπή στη Λεωφόρο.

Δίκαιη επικράτηση του ΠΑΟΚ με ανατροπή

Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή στο πρώτο 45λεπτο, αλλά ένα λάθος στην άμυνα του και στη συνεννόηση του Λέοβατς με τον Ρέι ( άφησαν την μπάλα να περάσει μπροστά τους και παράλληλα από την εστία και στη συνέχεια τον Αργεντινό γκολκίπερ να κάνει πέναλτυ στον Αϊές) του στοίχισε. Ο Νούρι ευστόχησε και έκανε το 0-1 στο 21.

18355257


(Οι παίκτες της Έστερσουντ πανηγυρίζουν το 0-1 στην Τούμπα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ)

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε λίγα λεπτά για να συνέλθει από το σοκ, με την Σουηδική ομάδα να προσπαθεί να χτυπήσει σε κάποια αντεπίθεση, όμως σταδιακά ανέκτησε την κατοχή. Και στο 38 μετά από φάση διαρκείας κατάφερε να ισοφαρίσει με κεφαλιά του Μάτος.

18354977


(Ο Μάτος ισοφάρισε με κεφαλιά για τον ΠΑΟΚ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ)

Ο Λουτσέσκου έκανε ακόμη πιο επιθετικό το σχήμα του με την είσοδο του Πέλκα αντί του Σάκχοφ, με το νεαρό διεθνή να αγγίζει το 2ο γκολ με εκτέλεση φάουλ στο 72, αλλά τον Κεϊτά να διώχνει και με τη βοήθεια του δοκαριού.

Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν καλύτερος και δίκαια έφτασε και στο 2-1 με κεφαλιά του Πρίγιοβιτς στο 77 από τη γωνία της μικρής περιοχής.

18355349


(Δύο γκολ ο Πρίγιοβιτς για τον ΠΑΟΚ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ)

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά αναζήτησε και 3ο γκολ και κατάφερε με τον Ενρίκε να κερδίσει πέναλτυ από τον γκολκίπερ Κεϊτά και τον Πρίγιοβιτς με το 2ο γκολ του να δίνει σαφές προβάδισμα στον Δικέφαλο με το 3-1.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Ρέι / Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς / Σάκχοβ (63 Πέλκας), Τσίμιροτ / Μπίσεσβαρ (74 Ενρίκε), Μακ (81 Αθανασιάδης), Κάμπος / Πρίγιοβιτς

18355277


(Ντεμπούτο με νίκη ο Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ)

Κατάρρευση σε 6 λεπτά στη Λεωφόρο

Ο Ουζουνίδης κατάφερε να κρατήσει μακριά από τα καρέ του Βλαχοδήμου τους Βάσκους στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, ενώ έψαξε το γκολ. Και τα κατάφερε στο 29 με τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του, το Λουντ να κάνει ωραία κάθετη κίνηση και τελείωμα.

18355034


(Εξαιρετικός και πάλι ο Λουντ, άνοιξε το σκορ στη Λεωφόρο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια, ο Παναθηναϊκός απείλησε και πάλι την εστία της Μπιλμπάο με ωραίο πλασέ του Λουτσιάνο που πέρασε δίπλα από το δοκάρι και στο 55 ο Καμπέσας με ψυχραιμία κατέβασε την μπάλα και εκτέλεσε για το 2-0. Σκορ όμως που δεν μπόρεσε να κρατήσει καθώς φάνηκε να μην έχει άλλες δυνάμεις.

18355036


(Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το προβάδισμά τους - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Η Μπιλμπάο αντέδρασε και κυνήγησε αρχικά το εκτός έδρας γκολ χάνοντας δυο ευκαιρίες με τον Ραούλ Γκαρθία μέσα σε ένα 2λεπτο. Αφού έστειλε το μήνυμα πέτυχε και το 2-1 στο 68 με το Μουνιαΐν να βρίσκει ουσιαστικά αφύλακτο στο πίσω δοκάρι τον Αντούριθ, που σκόραρε με κεφαλιά.

18356081


(Ο Ντε Μάρκος (ν.18) από κοντά ισοφαρίζει - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Πριν συνέλθουν οι «πράσινοι» έκαναν το ίδιο λάθος στην άμυνα και σε ένα ακόμη γέμισμα από τα αριστερά βρέθηκε στην ίδια θέση αφύλακτος ο μπακ Ντε Μάρκος.

18356156


(Δύο γκολ ο Αντούριθ στην ανατροπή της Μπιλμπάο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Η ανατροπή για την Μπιλμπάο ολοκληρώθηκε στο 73 με τον Μολέντο να ανατρέπει τον Ινιάκι Γουίλιαμς και τον Αντούριθ από το πέναλτυ να διαμορφώνει το 2-3 (μέσα σε 6 λεπτά). Στις καθυστερήσεις ο Δώνης δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Βάσκο τερματοφύλακα και το 2-3 κάνει φαβορί την Μπιλμπάο για τη ρεβάνς στο Σαν Μαμές.

Η 11άδα του Παναθηναϊκού (4-4-2): Βλαχοδήμος / Ρέις, Μολέντο, Κουτρουμπής, Χουλτ / Καμπέσας (84 Δώνης), Ζέκα, Κουρμπέλης, Λουντ / Άλτμαν (51 Λουτσιάνο), Μολίνς (72 Χατζηγιοβάνης).

*Ένα μήνα με θλάση μένει εκτός και ο Ρέις, που τραυματίστηκε στα τελευταία λεπτά, με τους "πράσινους" να έχουν άμεσο πρόβλημα στα πλάγια μπακ (μέχρι να επιστρέψει ο Κουλιμπαλί και να είναι έτοιμος ο Γιόχανσον).

18356085


(Η Μπιλμπάο ένα βήμα από τους ομίλους του Europa League - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Στο ΟΑΚΑ η πρόκριση, αλλά θέλει γκολ η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά για να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους χάνοντας δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τον Μάνταλο πρώτα να βλέπει την προβολή του στο 4 να περνά κόρνερ από τον γκολκίπερ και αμέσως μετά την κάθετη μπαλιά παραλίγο αυτογκόλ από την προβολή του Σίμονς.

Σταδιακά μετά το 15λεπτο η Μπριζ πήρε την μπάλα, δίχως όμως να κάνει τη σπουδαία ευκαιρία. Εκτός από κάποια στημένα, όπου και πάλι δεν ήταν σωστή η αντίδραση, η Ένωση δεν απειλήθηκε.

18354924


(Πολύ καλό παιχνίδι αμυντικά στο β μέρος ο Βράνιες - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / OLIVIER HOSLET)

Με 3-5-2 και τους Σιμόες-Γαλανόπουλο να υποστηρίζουν τον Μάνταλο, προσπάθησε με αντεπιθέσεις για το γκολ (ένα σουτ του Λόπες στο 37, από πάσα του Λιβάγια πέρασε πάνω από το δοκάρι), αλλά ο Κλωναρίδης δε βοήθησε, ενώ και ο Κροάτης φορ ακόμη είναι μακριά από αυτό που περιμένουν στην ομάδα.

18355007


(Ο Χιμένεθ έμεινε ικανοποιημένος από την καρδιά των παικτών του, αλλά παραδέχθηκε ότι χρειάζεται γκολ και ποιότητα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / OLIVIER HOSLET)

Μάλιστα ο Λιβάγια έχοντας κίτρινη από το πρώτο ημίχρονο, είδε και 2η στο 58 για ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα στο κέντρο (αυστηρή πάντως απόφαση του Ούγγρου Κασάι) και άφησε την ΑΕΚ με 10 παίκτες, ενώ ο Χιμένεθ μόλις είχε βάλει στο ματς τον Χριστοδουλόπουλο.

Παρότι αγωνίστηκε με αριθμητικό μειονέκτημα, η ΑΕΚ (με καλές αλλαγές και του Χιμένεθ) απειλήθηκε μόνο με ένα μακρινό σουτ, που έβγαλε ο Ανέστης στο 69 και έδειξε ότι με προσοχή στις Βελγικές αντεπιθέσεις στο ΟΑΚΑ, μπορεί να προκριθεί. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού στο φινάλε: «Η ομάδα δεν είναι τέλεια. Σίγουρα της λείπουν πράγματα, αλλά αυτό που δεν της λείπει καθόλου είναι η καρδιά».

18354947


(Επιστροφή σε καλές εμφανίσεις του Τσιγκρίνσκι - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / OLIVIER HOSLET)

Η 11άδα της ΑΕΚ (3-5-2): Ανέστης / Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς / Μπακάκης, Γαλανόπουλος, Σιμόες (86 Αϊντάρεβιτς), Μάνταλος (73 Γιόχανσον), Λόπες / Κλωναρίδης (57 Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια.

Europa League – Play Off

ΠΑΟΚ-Έστσερσουντ 3-1 (38 Μάτος, 77, 87 πεν. Πρίγιοβιτς / 21 πεν. Νούρι)
Παναθηναϊκός-Μπιλμπάο 2-3 (29 Λουντ, 55 Καμπέσας / 68, 73 πεν. Αντούριθ, 70 Ντε Μάρκος)
Μπριζ-ΑΕΚ 0-0

ΔΗΜΟΦΙΛΗ