ΣΠΟΡ

Vuelta: Ο ποδηλατικός γύρος της Ισπανίας που φέτος ξεκινά από τη... Γαλλία

Vuelta: Ο ποδηλατικός γύρος της Ισπανίας που φέτος ξεκινά από τη... Γαλλία
EPA/Javier Lizon

Στο άκουσμα του ήχου που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση της φετινής Vuelta, του ποδηλατικού γύρου της Ισπανίας, οι ποδηλάτες θα αρχίσουν να... ξεχύνονται σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό τοπίο, στο οποίο δεσπόζει ένα εντυπωσιακό αμφιθέατρο που βρίσκεται στο κέντρο της γαλλικής πόλης Νιμ.

Για τρίτη φορά στην 82χρονη ιστορία του, ο διεθνούς φήμης ποδηλατικός γύρος της Ισπανίας, θα εκκινήσει πέρα από τα ισπανικά σύνορα, όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος καθιστά τον φετινό αγώνα της Vuelta μοναδικό.

«Προσπαθούμε να πρωτοτυπούμε», εξηγεί ο διευθυντής της Vuelta, Javier Guillen, μιλώντας στο CNNi και προσθέτει πως «στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός αγώνας θα ξεκινήσει από ένα ρωμαϊκό μνημείο στην Νιμ, σε μια φαντασμαγορική εκκίνηση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο κάτι νέο στους θεατές».

Η συμμετοχή στην φετινή Vuelta θα είναι μια πρόκληση και για τους ποδηλάτες. Στην πρώτη φάση θα τους δούμε να «μάχονται» σε έναν ομαδικό αγώνα ενάντια στο χρονόμετρο, που θα ξεκινήσει στο Maison Carrée, έναν ρωμαϊκό ναό στο κέντρο της πόλης.

Ο αγώνας χρονομέτρου της Νιμ θα είναι πολύ «τεχνικός», λέει ο Fernando Escartín, πρώην ποδηλάτης κι εξηγεί: «οι ομάδες θα πρέπει να περάσουν μέσα από τους δρόμους της παλιάς πόλης, που είναι γεμάτη ιστορικά κτίρια».

183603311


Πηγή: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Η ιδέα της «μετακίνησης» της Vuelta εκτός των ισπανικών συνόρων είναι σχετικά πρόσφατη. Μόλις το 1999 ο αγώνας εκκίνησε από τη Λισαβώνα, ενώ το 2009 η εκκίνηση μεταφέρθηκε ακόμη βορειότερα, στην ολλανδική πόλη Assen, με τον αγώνα να φτάνει στην Ισπανία μόλις στην 5η φάση του.

Όμως η Vuelta δεν είναι ο μόνος ποδηλατικός γύρος που περιλαμβάνει κούρσες εκτός συνόρων. Ο Γύρος της Γαλλίας, ο πιο σημαντικός αγώνας παγκοσμίως, πρωτοξεκίνησε σε ξένο έδαφος το 1954 κι έκτοτε κούρσες του έχουν γίνει σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Μάλιστα η εκκίνηση του φετινού Tour de France δόθηκε στη Γερμανία.

Τα βήματα των Γάλλων φαίνεται πως ακολουθούν και οι Ιταλοί, και το 2018 ο Giro d'Italia, ο ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας, θα γίνει ο πρώτος αγώνας Grand Tour, που θα εκκινήσει εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ.

Για να επιστρέψουμε όμως στην Vuelta, ο ποδηλατικός γύρος της Ισπανίας φημίζεται για την διεξαγωγή του σε «άγριους» λόφους, με τους ποδηλάτες να κάνουν δύσκολες αναβάσεις στα Πυρηναία και η φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

«Η διαφορά φέτος είναι ότι τα stages που θα γίνουν σε βουνό, θα είναι λίγο μεγαλύτερα σε μήκος και δυσκολότερα σε σχέση με άλλες χρονιές» τονίζει ο Guillen.

Η φετινή Vuelta περιλαμβάνει ανάβαση στην Καντάμπρια, μια παραλιακή περιοχή στη βόρεια Ισπανία, αλλά και στην Σιέρα Νεβάδα, που αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φάσεις του αγώνα με κλίση ως και 2.800 μέτρα.

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο ο ίδιος ποδηλάτης να κερδίσει σε μία χρονιά και την Vuelta και το Tour de France, δεδομένου ότι οι δυο αγώνες γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Κρις Φρουμ, φιλοδοξεί να το πετύχει φέτος.

183580001


Πηγή: EPA/Javier Lizon

Αν το καταφέρει, θα είναι ο πρώτος που το πετυχαίνει τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ θα γίνει μόλις ο τρίτος ποδηλάτης στην ιστορία που θα κάνει το νταμπλ. Οι μοναδικοί ποδηλάτες που έχουν κάνει το νταμπλ την ίδια σεζόν είναι ο Ζακ Ανκετί το 1963 και ο Μπερνάρ Ινό το 1978.

Ο Βρετανός ποδηλάτης κέρδισε φέτος για τέταρτη φορά στην καριέρα του το Tour de France, ενώ έχει τερματίσει τρεις φορές στην δεύτερη θέση στη Vuelta.

Vuelta a España: Why a race through Spain is starting in France, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ