ΣΠΟΡ

F1: Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο θριαμβευτής στο Βέλγιο

F1: Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο θριαμβευτής στο Βέλγιο
Ο Χάμιλτον βλέπει πρώτος την καρό σημαία στο Βέλγιο REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Με την 5η εφετινή του νίκη (μία παραπάνω από τον αντίπαλο του), ο Λιούις Χάμιλτον κέρδισε στο Grand Prix του Βελγίου και μείωσε τη διαφορά από το Σεμπάστιαν Φέτελ (τερμάτισε 2ος) στη μάχη του τίτλου στην Formula 1. Ο Βρετανός έτσι ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό διήμερο στην πίστα του Σπα, όπου το Σάβατο έγραψε ιστορία με την κατάκτηση της pole position.

Η εκκίνηση δεν επεφύλαξε εκπλήξεις στις πρώτες θέσεις, αφού άπαντες έκαναν καλό ξεκίνημα και κράτησαν τις θέσεις τους. Ο Αλόνσο ήταν ο κερδισμένος ανεβαίνοντας 3 θέσεις (7η πίσω από Red Bull), που έχασε όμως στη διάρκεια του αγώνα (λόγω της αδυναμίας του κινητήρα της Honda, που φέρει η Μακλάρεν) πριν εγκαταλείψει.

2017 08 27T122635Z 1261262276 RC129A5540B0 RTRMADP 3 MOTOR F1 BELGIUM


(Η εκκίνηση στην πίστα του Σπα - Πηγή: REUTERS / FRANCOIS LENOIR)

Από την αρχή όμως φάνηκε ότι το «εκρηκτικό» δίδυμο της Force India Πέρεζ-Οκόν θα έπαιζε ρόλο στο γκραν πρι του Βελγίου. Πριν, είχαμε απλά την 6η εφετινή εγκατάλειψη του Φερστάπεν στον 9ο μόλις γύρο και το πιτ στοπ από το 13ο έως το 16ο γύρο για Mercedes (πρώτες) και Ferrari, που δεν άλλαξαν κάτι.

Πέρεζ και Οκόν αρχικά συγκρούστηκαν στην εκκίνηση, ενώ είχαν και ριψοκίνδυνες μονομαχίες στη διάρκεια του αγώνα. Στον 30ο όμως γύρο ο Πέρεζ ξεπέρασε το όριο, κλείνοντας τον Οκόν, που γλύτωσε, αλλά όχι και ο Μεξικανός που έπαθε κλατάρισμα και έφτασε στα πιτς με 3 ελαστικά και ξαναμπήκε στον αγώνα (δείτε στη σελίδα της F1 το συμβάν).

18387637


(Το αυτοκίνητο ασφαλείας μετά το περιστατικό Οκόν-Πέρεζ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / VALDRIN XHEMAJ)

Για 3 γύρους μπήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας (όλοι έβαλαν νέα ελαστικά) και όταν βγήκε είχαμε μια προσπάθεια του Φέτελ να προσπεράσει το Χάμιλτον, έχοντας και καλύτερη γόμα ελαστικών (ultra soft / soft). Δεν το πέτυχε (ακόμη και όταν πίεσε πολύ στους τελευταίους γύρους) και ο Βρετανός ολοκλήρωσε πρώτος τον αγώνα.

18387601


(Ο Φέτελ πίεσε μέχρι τέλους το Χάμιλτον - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / VALDRIN XHEMAJ)

Χαμένος της διαδικασίας ήταν ο Μπότας, σταθερά 3ος μέχρι τον 30ο γύρο, αλλά τους Ρικιάρντο και Ράικονεν (νωρίτερα είχε εκτίσει και ποινή 10’’ στα πιτς επειδή δεν έκοψε ταχύτητα στην κίτρινη σημαία για την εγκατάλειψη Φερστάπεν) να τον προσπερνούν.

Μάλιστα ο Αυστραλός άντεξε και ανέβηκε στο βάθρο μαζί με τους Χάμιλτον και Φέτελ. Η διαφορά την μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος μειώθηκε πλέον στους 7 βαθμούς, με την 58η νίκη του Χάμιλτον (4η στην καριέρα του στο Βέλγιο): Φέτελ 220 και Χάμιλτον 213, με την πίστα της Μόντσα και το Ιταλικό γκραν πρι την ερχόμενη εβδομάδα (3/9). Στις εταιρίες η Mercedes οδηγεί με 392 βαθμούς την κούρσα και η Ferrari έχει 348.

18387683


(Φέτελ (αρ.), Χάμιλτν (κ.) και Ρικιάρντο (δ.) στο βάθρο των νικητών στο Βέλγιο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SRDJAN SUKI)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ